Miksi hiihdät? Sivakoijat kertovat Kaupissa, miksi pistävät suksea toisen eteen – Katso videolta wassu-luisteluhiihdon oikea tekniikka

Aamulehti kävi laskiaissunnuntaina Tampereen Kaupissa tapaamassa hiihtäjiä.

19.2. 17:00 | Päivitetty 20.2. 10:11

Aamulehti

Talviloma, jota kutsutaan myös hiihtolomaksi, alkaa Pirkanmaalla maanantaina 27. helmikuuta, mutta talviharrastus vetää ihmisiä ladulle myös tavallisena viikonloppuna. Kävimme sunnuntaina Kaupissa kysymässä hiihtäjiltä, miksi he hiihtävät. Päivällä lämpötila oli nolla astetta, ja jotkut olivatkin valinneet alleen kelin mukaiset sukset.

Ylöjärven Ryhdin kilpahiihtäjä Tino Stenman kertoo lisäksi videohaastattelussa, miten saada sulava rytmi luistelutekniikkaan. Stenman näyttää videolla ruotsalaishiihtäjä Thomas Wassbergin mukaan nimettyä wassu-tekniikkaa, jossa sauvatyöntö tehdään jokaisella liu’ulla.

Kuudesluokkalainen Saini Kuikko, 12, hiihti sunnuntaina äitinsä kanssa Kaupista Niihamaan ja takaisin. ”Välillä menen äidin kanssa lenkille, kun se on vain kivaa! Näkee samalla maisemia.” Kuikko asetettiin suksien päälle pian sen jälkeen, kun hän oli oppinut kävelemään. Vielä viime talvena Kuikko hiihti Kangasalan Kisassa kilpaa, mutta nykyään valtaosan ajasta vievät suunnistus ja lentopallo.

Kehitysjohtaja Antti Keskinen hiihti 1,5 tuntia ja insinööri Hannu Sauvala sauvoi 3 tuntia. ”Toinen kaveri, joka jäi jo matkasta, olisi tarjonnut pihvin, jos olisin hiihtänyt vielä kymmenen kilometriä. Nyt pihvi jäi saamatta, kun kunto ei kestänyt”, Sauvala kertoi. Kai teillä evästä on? ”Ei ole eikä ole juotavaakaan. Autossa on vesipullo”, Sauvala vastaa. ”Tenniskeskuksella oli kokoomuksen ehdokkaan Saana Vahvelaisen tarjoamaa mehua”, Keskinen jatkaa. Miksi hiihdätte? ”Sisällä liikkuminen on tunkkaista”, Keskinen sanoo.

Miksi hiihdät, Marjaana Pirskanen? ”Noh, minä olen hiihtänyt iät ja ajat. Jos sanon, että kuntoilun takia, se on yksioikoista. Täytyy päästä ulos luontoon. ” Pirskanen on hiihtänyt yli kymmenen kertaa 90 kilometrin Pirkan Hiihdon. Morotto-merkkiset sukset ovat palvelleet ainakin vuodesta 1998. Sunnuntaina Pirskanen hiihti miehensä kanssa Kaupista Niihaman majalle. Tänä talvena Pirskanen on ehtinyt hiihtää tätä ennen kymmenen kilometriä.

Ylöjärven Ryhdin kilpahiihtäjä Tino Stenman aikoi sunnuntaina hiihtää 20 kilometriä. Määrä täyttyy neljästä kilpavitosen lenkistä. Samalla hän testasi kahta suksiparia: yleiskelin ja kostean kelin suksia. ”Ajattelin hiihtää kisaa simuloiden”. Ohuen hiihtoasun alla Stenmanilla on vain bokserit, mutta hiihtäessä hänelle tulee lämmin. ”Kymmenen astetta pakkasta on raja, että laitan kerraston alle. Kerrasto tuntuu alla inhottavalta”, Stenman sanoo. Vauhdista kertoo se, että 15 kilometrin matkaan kuluu 35–27 minuuttia. Miksi hiihdät? ”Koetan kiriä kiinni lapsuuden unelmaa. Olen lapsesta asti halunnut ammattihiihtäjäksi”, Stenman sanoo. Ensi viikonloppuna hän kisaa Nuorten SM-hiihdoissa 23-vuotiaiden sarjassa.

Ranskan ja ruotsin kielen opettajalla Maisa Vesomalla on kolmet sukset. Sunnuntaina Kaupissa alla olivat nollakelin luistelusukset, jotka hän osti käytettynä seitsemällä eurolla. Lisäksi hänellä on vielä kahdet sukset, joista toiset ovat Orivedellä. Vesoman kaveri asuu siellä, ja Vesoma ja käy siellä hiihtämässä.” Kaikissa suksissa on nnn-side.

Kolmevuotias Veikko Meski harjoitteli isänsä avustuksella ensimmäistä kertaa alamäen laskemista Kaupissa. Veikko Meski vietiin hiihtämään ensimmäisen kerran kaksivuotiaana. ”En mä tiedä, onko hiihto sen erikoisempaa kuin muukaan liikunta, mutta kunhan saisi lapsen innostumaan liikunnasta. Lähteminen on vaikeaa, mutta kyllä hän 20 minuuttia jaksaa harjoitella. Sitten alkavat muut asiat kiinnostaa”, isä Juha Meski sanoo. Hän on itse hiihtänyt tänä talvena 400 kilometriä.

Miksi hiihdät, kolumbialainen Andrea Cruz? ”Hiihdän, koska se on aktiviteetti, jota voi Suomessa tehdä – ja koska se on hauskaa. Minulle hiihtäminen on kuin olisin lapsi, kun saan oppia uutta!” kertoo Kaupissa tasaisella maalla hiihtoa harjoitellut Cruz. Hän opiskelee keinoälyä Tampereen yliopistossa.

Kärsämäeltä kotoisin olevat veljekset Joel ja Petri Tulppo hiihtävät melko usein yhdessä. Miksi hiihdät, langattoman elektroniikan tuotekehittäjä Joel? ”Olen aina tykännyt hiihtää. Se on ollut perheen harrastus. On käyty hiihtolomilla Lapissa, ja siitä se on jäänyt”. Entä sinä, Petri? ”No! Se on hyvää kuntoilua, pääsee lähelle luontoa ja siitä tulee hyvä olo. Hiihto on monipuolista harjoittelua hapenotolle ja lihaksistolle. Mitä muuta ulkona tulisi tehtyä näin pitkään? Tämä on eri asia kuin juoksumatolla juokseminen.” Kaksikko aikoi hiihtää Atalan kautta Kangasalle, jossa he aikoivat käydä kahvilassa.

Oikaisu 19.2.2023 kello 22.15: Hannu Sauvalan nimi oli artikkelissa virheellisesti Hannu Sauvola. Oikea sukunimi on Sauvala.

Oikaisu 20.2.2023 kello 10.10: Korjattu nimivirhe. Veikko Meskin nimi oli kuvatekstissä virheellisesti Veikko Miska.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut