Selkeän viivan taitaja, tamperelainen sarjakuvataiteilija Heikki-Pekka Miettinen on kuollut

Miettisen tunnetuimpia töitä ovat Pahkeinen ja Miihkali.

Heikki-Pekka Miettinen tunnettiin Tampereella Heinarina, piirtäjänä hänen taiteilijanimensä oli Tilt. Tässä Miettinen pystyttää Rasputin-näyttelyä Lenin-museossa vuonna 2015.

23.12.2022 13:40

Aamulehti

Tamperelaiseen sarjakuvakenttään vahvan jäljen piirtänyt taiteilija Heikki-Pekka Miettinen on kuollut. Hän oli syntynyt vuonna 1951.

Sarjakuvien lisäksi Miettinen tunnettiin nokkelana ja taitavana kuvittajana. Hänen selkeä ja herkkä viivansa oli helposti tunnistettava. Hahmot olivat näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta moniulotteisia ja herkkiä.

Lempinimellä Heinari tunnetun Miettisen taiteilijanimimerkki oli Tilt. Hän aloitti 1970-luvun alussa tamperelaisen opiskelijalehti Aviisin sivuilla ja loi surumielisen, baskeripäisen Pahkeisen. Sarjakuva ilmestyi Aviisissa 1990-luvulle asti, siirtyi legendaariseen huumorilehti Pahkasikaan ja Potsi-lehteen ja sittemmin myös Tamperelaiseen.

Pahkasiassa ja Aviisissa ilmestyi myös myös Miettisen toinen sarjakuva, Miihkali. Siinä Miettinen tarkasteli maailmaa lapsen näkökulmasta. Pahkeista ja Miihkalia julkaistiin myös albumeina.

Molempia sarjoja leimaavat Miettisen laaja yleissivistys ja humaani ajatusmaailma. Miettinen sai Pahkeisesta Kemin sarjakuvakeskuksen myöntämän Lempi-palkinnon strippisarjakuvien kategoriassa vuonna 1989.

Sarjakuvien lisäksi Miettinen tunnettiin kuvituksistaan, joita hän teki muun muassa A-Tampereeseen, Moroa edeltäneeseen Aamulehden kaupunkilehteen. A-Tampereessa ilmestyi myös erityisesti sille tilattu Miettisen ajankohtaissarjakuva Tampere tänään.

Tuuheahiuksinen ja -partainen Miettinen oli tunnettu hahmo kotikylänsä Pispalan kaduilla ja tamperelaisissa baareissa. Sanaristikkojen tikku-ukkotaiteen ja pubivisailujen vetämisen ohessa monitaitoisen miehen tiedetään hakeneen Lenin-museosta kesätöitä Rasputin-näyttelyn näköisnukkena.

Emeritustoimittaja Olli Kemmon mukaan Miettinen ei pitänyt matkustelusta eikä mielellään lähtenyt Pispalasta edes Tammerkosken itäpuolelle. Paitsi kerran, kun Akateemiseen kirjakauppaan oli tullut teos, joka oli pakko saada.

Viimeisinä vuosina Miettinen kuitenkin muutti itään ja asui Nekalassa. Hän muun muassa veti tietovisan Katiskassa joka toinen torstai.

Heikki-Pekka Miettisen tunnetuimmat sarjakuvahahmot Pahkeinen ja Miihkali saivat omat albuminsa vuonna 2009.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut