Tamperelainen Jesse Karhu kavereineen souti Tahmelasta Porvooseen – Matkan varrelle mahtui yllättäviä pulmia

Pyysimme syksyllä lukijoita kertomaan meille niin kutsuttuja uskomattomia juttuja: sellaisia tositarinoita, joilla kelpaa hieman retostella ravintolapöydässä, kun kello tulee iltaan ja on aika vertailla elämänkokemuksia. Saimme runsaasti vastauksia ja julkaisemme niistä parhaita loppuvuoden aikana. Tämä on sarjan neljäs osa, jossa tamperelainen Jesse Karhu kertoo, kuinka souti Tahmelasta Porvooseen.

Jesse Karhu (keskellä) vastasi Aamulehden kyselyyn ja kertoi erikoisesta souturetkestä, jonka teki kavereidensa Teemu Mäenpään (vas.) ja Wille Klénin kanssa. Kolmikko kuvattiin Pub Kujakollissa joulukuussa 2022.

28.12.2022 7:00

Aamulehti

”Tein kesällä 2010 pienen souturetken kavereideni Wille Klénin ja Teemu Mäenpään kanssa. Soudimme Willen isän veistämällä kahden airoparin puuveneellä Tahmelasta Porvooseen.”

”Alkuperäinen idea oli seurailla vanhaa legendaa viikinkialuksista, jotka olivat tulleet Kokemäenjokea ylävirtaan Nokialle, ryöstäneet turkisvarastot ja paenneet Hämeenlinnan suuntaan. Luimme nämä tarinat, vaikka niiden todenmukaisuus on kyllä taidettu ampua alas.”

”Näitä Suomen läpi mereltä merelle kulkeneita vanhoja vesireittejä on kyllä ollut, mutta soiden ja purojen ojitusten myötä niitä on hävinnyt. Ville kuitenkin tutki karttoja ja löysi lähes katkeamattoman vesireitin Tahmelasta Päijänteeseen, josta pääsee Vääksyn kanavan kautta Vesijärveen. Lahdessa huijasimme sen verran, että otimme veneen trailerille ja ajoimme Porvoonjoelle. Sitä pitkin soudimme Porvoon kirkolle.”

”Kaksi ja puoli viikkoa siihen meni kauniissa Suomen kesässä soudellessa. Hienoimpia paikkoja olivat pikkujärvet ennen Päijännettä. Vesijako ja Kukkiajärvi esimerkiksi. Sillä välillä oli aitoa erämaan tuntua.”

Kuka?

Jesse Karhu

Syntynyt vuonna 1973. Tamperelainen. Asuu Tahmelassa.

Perhe: Vaimo ja koira.

Työ: Viittomakielen tulkki ja eräopas.

Harrastaa: Retkeilyä, eräilyä ja jousiammuntaa.

Mitä kuuluu juuri nyt: Hyvää. Edessä on kunnon talvi ja joululomareissu.

Mitä odottaa vuodelta 2023: Lisää retkiä ja hyviä kokemuksia luonnon keskellä.

Ei vain soutua

”Tuollainen retki on ilman muuta kokeilemisen arvoinen. Soutulihakset kannattaa treenata kuntoon ennen kuin lähtee, ja suunnitella reitti hyvin. Veneseura kannattaa valita niin, että naamoja jaksaa katsella. Ja varautua siihen, että kaikenlaista pähkinää tulee soutamisen lomaan ratkottavaksi.”

”Mekin jouduimme ylittämään muutamia voimalaitospatoja ja ainakin yhden majavanpadon. Muutamalla joella jouduimme ihan perinteiseen tyyliin sauvomaan eteenpäin tai uittamaan pohjaan ottavaa venettä. Kommelluksina oli myös yhden airon hankaimen hajoaminen koskea laskiessa ja sen korjailu tilapäisvälinein, sekä veneen lähes täydellinen uppoaminen juhannusaaton rankkasateessa.”

Patopähkinä.

”Muuten se oli kuuma kesä. Kun järvenselällä soutaminen kävi liian kuumaksi, teimme niin, että soudimme illalla ja yöllä ja yritimme nukkua päivällä. Levähdyspaikkoina oli kalliosaaria ja mökittömiä rantapaikkoja.”

”Ruokaa oli varattu reilusti. Trangialla laitoimme suurimman osan. Vettä oli lähtiessä mukana 20 litraa. Vesikanistereiden avulla on myös hyvä suunnitella veneen painotusta. Vettä joimme myös suoraan järvestä Valkeakoskelta aina Päijänteeseen asti.”

”Vähän kalastelimmekin, mutta tuollaisella veneellä matkavauhti on sen verran kova, etteivät kalat oikein pysy kyydissä.”

Soutajat ovat saapuneet Päijänteelle. ”Matkalle mahtui paljon avuliaita ja mukavia ihmisiä mutta myös muutama nihkeä maanomistaja”, Jesse Karhu kertoo.

Perspektiiviä

”Ylpeä tuosta retkestä täytyy olla. Paljon hienoja muistoja. Aika usein nousee esiin, kun reissujuttuja aletaan kertoilemaan.”

”Siinä sai ihan uudenlaisen perspektiivin pirkanmaalaiseen, kantahämäläiseen ja päijäthämäläiseen luontoon ja maastoon. Ennen kunnon teitä täällä on kuljettu nimenomaan vesireittejä pitkin. Saimme kosketuksia siihen, millaista kulkeminen on aiemmin ollut.”

”Ihan vastaavaa reissua emme ole sittemmin tehneet tai suunnitelleet, mutta Inarijärvellä soutelua on mietitty. Melontaretkiähän tehdään nykyään paljon, mutta me olemme soutuveneorientoituneita kavereita.”

Jesse Karhu kertoo, että tämän jutun teko sai soutukolmikon suunnittelemaan reissun laittamista kuvakirjan kansiin.

Lue sarjan aiemmat osat: Tamperelainen Jaakko Antila ajoi moottoripyörällä maailman ympäri – Tällainen oli 70 000 ajokilometrin reissu: ”Olen lukenut monien lopettaneen tällaisen matkan kesken”

Lempääläläinen Timo Paija souti Turusta Tukholmaan – Mikään ei pelottanut paitsi vaihdot Ahvenanmeren yössä

Kangasalla asuva Jannastiina Hakala teki tuttavuutta hain kanssa: ”Eivät nekään ihan lemmikkieläimiä olleet”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut