Kangasalla asuva Jannastiina Hakala ui meressä, kun hai lipui ihan vatsan alta – Nyt hän kertoo jännittävästä tilanteesta

Pyysimme syksyllä lukijoita kertomaan meille niin kutsuttuja uskomattomia juttuja: sellaisia tositarinoita, joilla kelpaa hieman retostella ravintolapöydässä, kun kello tulee iltaan ja on aika vertailla elämänkokemuksia. Saimme runsaasti vastauksia ja julkaisemme niistä parhaita loppuvuoden aikana. Tämä on sarjan kolmas osa, jossa Kangasalla asuva Jannastiina Hakala kertoo kohtaamisesta hain kanssa.

Jannastiina Hakala vastasi Aamulehden kyselyyn ja kertoi matkastaan, jonka kohokohtiin lukeutui hain kohtaaminen. Hakala kuvattiin kotikulmillaan Kangasalan Raikussa.

27.12.2022 6:51

Aamulehti

”Olen matkustanut pienestä pitäen, etenkin isäni kanssa. Reissuun lähdettiin aina kun mahdollista, vaikka rahaa olisi ollut satanen. Tärkein reissuni on maailmanympärimatka vuonna 2012. Yksin matkustaminen oli tärkeää pelkojen voittamista, ja matkaan mahtui monta tarinaa. Ennen lapsen syntymää se oli isoin tapahtuma elämässäni.”

”Työt olivat juuri loppuneet ja kaikki oli auki. Sain mahdollisuuden matkustaa ja päätin, että polkaisen. Suuntasin englanninkielisiin maihin. Matkustin reilussa kuudessa viikossa Lontooseen, Kaliforniaan, Fidziin, Uuteen-Seelantiin ja Hongkongiin. Tämän päivän hiilijalanjälkilaskureilla ja ympäristöarvoilla matka tietysti vähän yskittää.”

Lue sarjan aiemmat osat: Tamperelainen Jaakko Antila ajoi moottoripyörällä maailman ympäri – Tällainen oli 70 000 ajokilometrin reissu: ”Olen lukenut monien lopettaneen tällaisen matkan kesken”

Lempääläläinen Timo Paija souti Turusta Tukholmaan – Mikään ei pelottanut paitsi vaihdot Ahvenanmeren yössä

Hain nahka

”Reissun ikimuistoisin tarina löytyy extreme-osastolta. Uin Tyynellä valtamerellä haiparvessa. Fidzillä paikalliset pojat järjestivät tällaisia retkiä. Seilattiin pienellä veneenprutkulla merelle, ja oppaat houkuttelivat haita paikalle. Sitten niiden joukossa sai uida.”

Kuka?

Jannastiina Hakala

Syntynyt vuonna 1978. Lähtöisin Tampereelta, vaikka syntyi Porissa. Asuu Kangasalla.

Perhe: Puoliso ja 9-vuotias tytär, kissa ja koira.

Työ: Vapaa näyttelijä ja joogaohjaaja.

Harrastaa: Joogaa, pöytälaatikkoon kirjoittamista ja maalla asumisen opettelua.

Mitä kuuluu juuri nyt: Hyvää. Muutti nykyiseen kotiinsa hiljattain ja nauttii uudesta vuodenajasta uudessa paikassa. Potkukelkkailee.

Mitä odottaa vuodelta 2023: Kevään ja kesän teatterituotantoja sekä maalaiselämän jatkumista.

”Se olisi ollut melkoinen kokemus varmaan jokaiselle, joka on teininä Tappajahain nähnyt ja pelännyt sen jälkeen vessassa käymistä. Nämä hait olivat riuttahaita, eivät siis mitään jättiläisiä. Mutta eivät ne ihan lemmikkieläimiä olleet. Ohje oli, että jos hätääntyi tai kiinnitti haiden huomion, piti palata veneeseen.”

”Minä taisin hieman kiinnittää, sillä yksi hai ui ihan vatsani alta. Tiedän siis, miltä hain nahka tuntuu.”

”Olin retkellä saksalaisen reissukaverin Nicolen kanssa, jota pelotti aivan yhtä paljon. Päätimme, että mentävä on, koska tänne ei varmaankaan tulla enää uudestaan.”

Jannastiina Hakala snorklaamassa Kuatan saaren edustalla. ”Henkistä valmistautumista seuraavan päivän hairetkeen”, hän sanoo.

Hairetken kuva-antia. Riuttahai.

Lääkäri tunsi Suomen

”Toinen ikimuistoinen juttu oli, kun Uudessa-Seelannissa minulta puhkaistiin yhtäkkiä noussut valtava paise. En silloin tiennyt, mistä se oli tullut, mutta myöhemmin kuulin, että ehkä hietakärpäsen muninnasta.”

”Operaatio tehtiin Rotoruan kaupungissa ja oli hirveän kivulias. Onneksi lääkäri oli turvallinen tyyppi. Hän tunsi Suomen historiaa ja sanoi, että kyllä sinä tästä selviät, tehän olette voittaneet venäläisetkin. Hän neuvoi kiroilemaan. Kiroilin ja selvisin.”

”Nyt suhtaudun tähän matkaan suurella lempeydellä. Maailma pieneni ja kaukokaipuuni rauhoittui. Nyt tiedän, että maailma ei ole saavuttamaton, vaikka lentämisen kanssa onkin nyt eri realiteetit.”

”Lähimmäiseni ovat varmaan saaneet näistä tarinoista jo toksisen suuren annoksen. Että joo joo, olet ollut reissussa. Mutta kun itselle tapahtuu isoja juttuja, niitä tekee mieli kertoa. Isäni rakasti kertoa tarinoita, ja niitä on kotona kuultu paljon. Olemme olleet seikkailun perään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut