Lempääläläinen Timo Paija souti Suomesta Ruotsiin – Öisellä merellä vain yksi asia pelotti

Pyysimme syksyllä lukijoita kertomaan meille niin kutsuttuja uskomattomia juttuja: sellaisia tositarinoita, joilla kelpaa hieman retostella ravintolapöydässä, kun tulee ilta ja aika vertailla elämänkokemuksia. Saimme runsaasti vastauksia, ja julkaisemme niistä parhaita loppuvuoden aikana. Tämä on sarjan toinen osa. Lempääläläinen Timo Paija kertoo, kuinka hän souti Turusta Tukholmaan.

Timo Paijan vaimo ilmiantoi miehensä Aamulehden kyselyssä ja kertoi tämän soutumatkasta Turusta Tukholmaan. Kuvassa hän istuu kahvila Siirissä Lempäälässä.

26.12.2022 7:00

Aamulehti

”Olin elokuussa 2002 mukana porukassa, joka souti kirkkoveneellä Turusta Tukholmaan epävirallista ’maailmanennätysvauhtia’. Ennätyspuhe perustui siihen, että jonkin porukan tiedettiin tehneen saman 1990-luvulla reilussa vuorokaudessa. Meiltä meni hieman alle 24 tuntia, joten todettiin, että kun kovempaa aikaa ei ole ainakaan tiedossa, tämä oli varmaan ennätys.”

”Työskentelin tuolloin Turun Wärtsilässä. Työnjohtaja oli innokas soutumies ja houkutteli minut Metson kirkkoveneporukkaan, Suvituulitiimiin. Se oli kova porukka. Sulkavan Soudut oli joka kesän päätähtäin, ja siellä oltiin aina viiden parhaan joukossa.”

Kuka?

Timo Paija

Syntynyt vuonna 1973. Lähtöisin Turusta, pirkanmaalainen vuodesta 2002. Asuu nyt Lempäälässä.

Perhe: Vaimo ja kaksi lasta.

Työ: AGCO Powerin työsuojeluvaltuutettu.

Harrastaa: Hiihtämistä ja lasten harrastuksiin kuljettamista.

Mitä kuuluu juuri nyt: Ihan hyvää, elämä rullaa. Kaikenlaista haluaisi yhä tehdä, muttei aina saa aikaiseksi. Ruuhkavuosia kenties.

Mitä odottaa vuodelta 2023: Hiihtämistä ja kunnon kohottamista, aktivoitumista Tampereen ukuleleorkesterissa.

”Soutu oli ykköslajini. Olin hakenut nuorempana palomieskouluun, ja kuntotesteissä kouluttaja sanoi minulle, että suosittelen tuon kokoiselle jätkälle soutua. Olin 190-senttinen ja satakiloinen. Ei hän väärässä ollut.”

Lue sarjan aiempi osa: Tamperelainen Jaakko Antila ajoi moottoripyörällä maailman ympäri – Tällainen oli 70 000 ajokilometrin reissu: ”Olen lukenut monien lopettaneen tällaisen matkan kesken”

Ahvenanmeren mainingit

”Vuonna 2002 Kaarinan Soutajien puuhamies otti yhteyttä Suvituulitiimiin ja ehdotti tällaista yritystä. Otettaisiin vielä Nesteen Soutajat mukaan ja vedettäisiin vuorovedoin vanhaa postireittiä Turusta Tukholmaan. Lopulta päädyttiin seuraamaan kyllä ihan Ruotsinlaivojen väyliä, mutta muuten idea toteutui.”

”Aurajoesta lähdettiin aamulla. Kaarinan Soutajat aloitti. Huoltoaluksena oli hinaaja, jossa kaksi muuta veneellistä odotti ja lepäsi. Vaihdettiin kahden tunnin välein. Kahdeksan tuntia soutua tuli kaikille.”

Vene laskettiin vesille aamulla Turussa. Edessä oli pitkä matka.

”Turun saaristo meni mukavasti, katseltiin saaria ja laivoja. Ahvenanmerellä tuli yö. Hinaajan pienet valonheittimet valaisivat. Mikään muu ei pelottanut kuin vaihdot yöllä. Tuntui, että jos veneestä hinaajaan siirtyessä olisi pudonnut, kukaan ei olisi huomannut.”

”Ahvenanmerellä tulivat myös mainingit. Myöhemmin täällä Lempäälän soutuporukoissa joku sanoi, että soutu on siitä kova laji, ettei tule ylä- tai alamäkiä. Korjasin, että kyllä tulee. Ahvenanmeren mainingit oli sellaiset, että mentiin kuin ylämäkeen.”

”Soutamisessa ei muuten ollut mitään ihmeellistä. Vauhti oli 10–12 solmua, kun sellaisen veneen runkonopeus on 14–15 solmun hujakoilla. Sellaista retkisoutua, että jaksettiin.”

Tässä tehdään soutukunnan vaihtoa huoltoaluksesta kirkkoveneeseen.

Laivalla kotiin

”Minun porukkani souti viimeisen etapin. Aamulla tultiin Tukholman satamaan. Hinaajan kannella nautittiin lasit kuulemma Rauman saaristosta sukellettua äärimmäisen vanhaa kuohuviiniä. Oli niin kuivaa, että kieli meinasi mennä kippuralle.”

”Takaisin ei soudettu, vaan Viking Linella tultiin. Jotkut saattoivat pitää laivalla vauhtia, mutta itselle tuli uni. Maalissa oli muutenkin enemmän sellainen olo, että tulipa tehtyä. Eihän se mikään tapahtuma ollut. Yle oli mukana kuvaamassa, ja siitä näytettiin lähiviikkoina telkkarissa pätkä, mutta sitä ei netistä löydy. Olen etsinyt.”

”Nyt reissu herättää huvittuneita ajatuksia. Ei tämä mikään hiuksia nostattava tarina ole, mutta hieno kokemus. Se oli hyvä porukka, sellainen, jonka kanssa lähtisi minne tahansa. Olin itse nuorimmasta päästä. Jos nykyään jotain puhetta tulee, että mitä on elämässään tehnyt, saatan heittää, että olen maailmanennätysmies. Siitä syntyy hauskaa keskustelua.”

”Se oli sellaista poikamieselämää. Oli vapaa kokeilemaan kaikkea.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut