Tamperelainen Jaakko Antila ajoi moottoripyörällä maailman ympäri – Tällainen oli uskomaton reissu: ”Olen lukenut monien lopettaneen matkan kesken”

Pyysimme syksyllä lukijoita kertomaan meille niin kutsuttuja uskomattomia juttuja: sellaisia tositarinoita, joilla kelpaa hieman retostella ravintolapöydässä, kun kello tulee iltaan ja on aika vertailla elämänkokemuksia. Saimme runsaasti vastauksia ja julkaisemme niistä parhaita loppuvuoden aikana. Tämä on sarjan ensimmäinen osa, jossa tamperelainen Jaakko Antila kertoo, kuinka matkusti moottoripyörällä maailman ympäri.

Jaakko Antila vastasi Aamulehden kyselyyn ja kertoi moottoripyörällä tekemästään matkasta maailman ympäri. Aamulehti uutisoi Antilan erikoisesta matkasta aikoinaan myös tuoreeltaan. Antila kuvattiin kotonaan valokuva-albumia tutkimassa joulukuussa 2022.

25.12.2022 7:00

Aamulehti

”Matkustin moottoripyörällä maailman ympäri vuosina 2015–2016. Se oli ollut haaveeni pitkään, siitä asti, kun luin joskus 1970-luvulla Tekniikan Maailmasta jutun, jossa kolme kaverusta olivat sen tehneet. Kun lopetin työt, tilaisuus viimein tuli.”

”Lähdin elokuussa kohti Venäjää. Ajoin Mongoliaan, takaisin Venäjälle ja sitten Etelä-Korean kautta Japaniin. Sieltä pyörä, vuoden 1995 BMW Paris Dakar, parin viikon rahtimatkalle Uuteen-Seelantiin, ja itse lentäen perään, Bangkokin ja Balin kautta.”

”Kiersin Uuden-Seelannin, laitoin pyörän taas laivaan ja lensin Australiaan. Brisbanessa asui vaimon sukulaisia – kai siis minunkin – joiden kanssa vietin joulun. Joulun jälkeen pyörä ja minä lensimme eri koneilla Sydneystä Santiago de Chileen. Ajoin ensin Etelä-Amerikkaa etelään toista tuhatta kilometriä, ja lähdin sitten nousemaan pohjoiseen. Argentiina, Peru, Bolivia, Kolumbia, Väli-Amerikan maat, Meksiko, Yhdysvallat, Kanada. Montrealista lensin pyörän kanssa Amsterdamiin, josta ajoin kotiin. Saksa, Puola, Liettua, Latvia, Viro, Tallinnasta laivaan. Se oli heinäkuu.”

”Ajoin yhteensä 70 000 kilometriä. Päivässä ajoin säästä ja maisemista riippuen 300–950 kilometriä.”

Kuka?

Jaakko Antila

Syntynyt vuonna 1957. Tamperelainen. Asuu Käpylässä.

Perhe: Vaimo ja kaksi aikuista poikaa

Työ: Eläkkeellä. Oli viime töikseen ravintola-alan ammattiopettaja Tredussa. Opetustöissä noin 40-vuotiaasta asti, sitä ennen kokki ja keittiömestari.

Harrastaa: Jääkiekkoa. Kiekko-Weskujen puheenjohtaja.

Mitä kuuluu juuri nyt: Hyvää. Ilmat kylmenevät, mutta teki kesällä tarpeeksi polttopuita.

Mitä odottaa vuodelta 2023: Lähtee autokuskiksi ja taustavoimiksi kokkien MM-kisoihin Lyoniin tammikuussa. Lähtee harrastekiekkoryhmä Peruspumpun kanssa Carha Cup -turnaukseen Kanadaan keväällä. Sitten alkaa jo moottoripyörä- ja mökkikausi.

Kuumaa ja kylmää

”Olen lukenut monien lopettaneen tällaisen matkan kesken, koska pää ei kestä. Kyllä minuakin Etelä-Amerikassa välillä mietitytti. Pyörä oli pudotettu Sydneyn lentokentällä, ja jouduin miettimään, missä kunnossa se tulee huollosta. Kolumbiassa kartelli sulki tiet, ja jouduin majoittumaan moneksi päiväksi paikalleni. Kaikki rekat seisoivat jonossa siellä pienessä kylässä. Silloin teki mieli päästä pois nopeasti.”

”Nautinnollisinta oli ajaa Uudessa-Seelannissa. Myös Argentiinan pitkät hiekkatiet olivat hienoja. Olihan se unelmaa, elää vuoden mittainen kesä ja ajaa koko ajan. Välillä oli liiankin kuuma, Australiassa muistaakseni 41 astetta. Japanissa vuoristossa saattoi olla pari pakkasastetta. Ja kaikkea siltä väliltä.”

”Koti-ikävä ei tullut. Whatsapp on tehnyt yhteydenpidon helpoksi. Joskus olin kyllä toista viikkoa kirjoittamatta mitään. Silloin tuli kotimaasta jo viestiä, että missä olen. Minulla oli vaimo ja kaksi täysi-ikäistä poikaa – on edelleen. Oli helppo irrottautua hetkeksi, kun pojat olivat aikuisia.”

Reissukuva. Antila ruokailemassa etelä-korealaisen ravintoloitsijaperheen kanssa.

Yhteenkuuluvuutta

”Muilta pitää kysyä, muutuinko ihmisenä, mutta kyllä matkailu avarsi. Siirtomaa-asiat näkee nyt toisella tavalla. Uudessa-Seelannissa oli käynnissä kansanäänestys maan lipusta, että pitäisikö se vaihtaa sellaiseen, jossa ei ole Britannian lippua. Vanha lippu voitti.”

”Chilessä kävin paljon kaupunkikävelyillä, ja siellä jokainen opas muistutti, kuinka espanjalaiset on ryöstäneet heidän kultansa ja tuhonneen kulttuurinsa. Nämä asiat ovat edelleen siellä takaraivoissa.”

”Matkalla hienoa oli tavata ihmisiä muista kulttuureista. Etenkin motoristeja kaikkialta maailmasta. He ovat avoimia, auttavaisia ja toisista kiinnostuneita ihmisiä. Siihen ryhmään tunsi kuuluvansa.”

”Matkalta tuli muutama uusi kaveri. Kanadalainen Alf kutsui myöhemmin vierailulle, ja kiersimme Alaskaa kuusi viikkoa keväällä 2018. Alf vaimoineen teki myös vastavierailun Tampereelle vuonna 2020.”

”Yllättävän paljon puhetta matkasta on ollut Suomessa jälkeenpäin. Ihmisiä on kiinnostanut pyörän huolto, huoltoasemat ja bensansaanti, sekä ymmärretyksi tuleminen eri kielillä. Myös kysellään, että aionko tehdä vielä samanlaisen reissun. En usko.”

”Pyörä ei ole enää tallessa. Nyt on uudempi BMW. Sanoin kyllä, etten vanhasta luopuisi, mutta luovuin silti. Se on vain metallia, kumia ja nahkaa. En siihen niin paljoa rakastunut.”

Reissupyörä BMW Uudessa-Seelannissa. Taustalla maan korkein vuori, Mount Cook.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut