Tamperelaispäiväkodin lapset piirsivät ja kuvailivat hellyttävin sanoin omia isiään – Tunnistavatko isät itsensä?

Viisi isää sai nähdä omien taiteilijoidensa lopputulokset jo hieman etukäteen ja samalla kertoa omia ajatuksiaan isyydestä ja isänpäivästä.

Tamperelaisen Hippoksen päiväkodin viisi lasta pääsi jo etukäteen ilahduttamaan isiään piirroksin ja mahtavin sanankääntein. Kuvassa vasemmalta Iikka ja Onni Rytkönen, Sami ja Urho Kaikko, Eero ja Ellen Miettinen, Ilkka ja Eeri Heiska sekä Matias ja Loviisa Topi.

13.11. 6:00

Matias Topi: ”Isänä oleminen merkitsee kasvua ihmisenä”

4-vuotias Loviisa Topi on upean yhdennäköisen piirroksen oheen kuvaillut 45-vuotiasta isäänsä näin: ”Isin nimi on Matias. Isin kanssa on mukava piirtää. Isi on taitava rakentamisessa. Isin lempiruoka on makaroni.” Valtaosa Loviisan kuvailuista pitää kutinsa, mutta isä Matias Topi toteaa, että lempiruoka taitaa kuitenkin olla kalapainoitteinen vaikka kyllä makaronikin maistuu.

”Parasta isyydessä on nähdä kahden lapsen iloa ja energiaa sekä pienten ihmisenalkujen kasvavan. Haastavaa on ajankäyttö: miten saada arjen kiireessä ajatukset riittämään joka paikkaan. Luotan siihen, että olen hyvä isä.”

”Isänpäivä on hieno merkkipäivä. Isänpäiväkorttien, lahjojen ja upeiden piirustusten saanti on aina hieno hetki, toki upeita piirustuksia saan joka päivä! On lisäksi aika kiva, kun tytöt tulevat aina auttamaan remontissa ja kysyvät, miten he voisivat auttaa minua, tai kysyvät, mitä he voisivat rakentaa. Isänä oleminen merkitsee minulle omaakin kasvua ihmisenä.”

Ilari Heiska: ”Isyydenkin oppii vasta tekemällä”

2-vuotiaan Eeri Heiskan kuvassa isi ja Eeri leikkivät yhdessä. Piirustusta täydentää Eerin hienosti sanailemat ajatukset 36-vuotiaasta iskästä: ”Mun isin nimi on Ilari. Isi tykkää korteista. Isi osaa leikkiä ja sen kanssa on kiva leikkiä legoilla. Isi sanoo mulle aina hyvää yötä. Mä tykkään isistä.”

”Lapsen kanssa oleminen on ihan parasta, ei kai isyydessä muuta suurta parhautta voisi ollakaan. Arki ja juhla ovat yhtä tärkeitä, samoin ilon ja muiden tunneskaalojen hetket ovat arvokkaita. Olin Eerin kanssa koko viime vuoden kotona ja vietimme lapsentahtista aikaa.”

”Eeri on ensimmäinen lapsi, joten isyyden haasteena on välillä epävarmuus siitä, tekeekö asioita oikein: miten olla ja mitä sanoa missäkin tilanteessa. Isyydenkin oppii vasta tekemällä, ja osaan olla myös itselle armollinen. Täydellinen ei tarvitse olla.”

”Isänpäivä on meillä suvun isien juhlistushetki, perheet yhteen kokoava. Haluaisin luoda omaan lapseen lämpimän suhteen, jossa isyys ja läheisyys säilyisivät läpi elämän. Olen onnellinen, että halusin isäksi ja kaikki lopulta onnistui omalla kohdalla. Olkaamme kaikki oman näköisiä isiä.”

Sami Kaikko: ”Isyyteen kannattaa rohkeasti heittäytyä”

”Onpas näköinen!” huudahtaa mielissään isä Sami Kaikko nähdessään 3-vuotiaan Urhon tekemän piirroksen. 35-vuotiaan isän myhäilystä ja pienestä liikutuksestakin voi päätellä, että taitaa Urhon lisäämä sanallinenkin kuvailu pitää yhtä hyvin paikkansa: ”Tosi rakas isi on partaleukainen, jolla on terävät kasvot. Parasta on, kun leikitään aina yhdessä, temppuja ja muita hassuja juttuja. Olet taitava, kun nostat painavia asioita. Tulen iloiseksi, kun isi halaa minua.”

”Isyys tuntuu hienolta ja palkitsevalta, kun näkee, kuinka Urho kasvaa. Esikoisen kohdalla haasteena on ehkä se, että kaikki tapahtuu ensimmäistä kertaa ja haluaa kuitenkin tehdä asiat mahdollisimman oikein.”

”Isänpäivä merkitsee paljon ja on odotettu päivä. Paljon Urhon kanssa tehdään erilaisia asioita ja temppuillaan. Isyyteen kannattaa rohkeasti heittäytyä, jos siihen vaan mahdollisuus tulee – myös omatoimiseen isyyteen. Haaveena on, että Urho voisi koko elämänsä ajan olla sitä mieltä, että olen tärkeä ja huippu isä.”

Eero Miettinen: ”Isät, hehkuttakaa ylpeästi hyviä hetkiä ja isyyttänne”

31-vuotias Eero Miettinen on ihan ihmeissään, miten voi aika mennä niin nopeasti, että 3-vuotias Ellen noin vaan kokoaa ajatuksia yhteen ja tekee havaintoja näin taitavasti: ”Mun iskän nimi on Eero. Iskä tykkää tarroista. Se osaa vaikka vähän mitä! Mua naurattaa, kun iskä kutittaa mua. Iskä voisi voimistella silleen miten telkkarissa. Iskä aina höpöttää. Tykkään iskästä, kun se halaa mua.”

”Kahden lapsen isänä isänpäivä on hirmu suuri rakkauden ja ylpeyden aihe. Parasta on nähdä kahden upean tytön kasvu ja kehitys, todistaa elämän syntyä ja muodostumista. Tavata heidät ensimmäistä kertaa tajuamattakaan, kuinka rakkaita heistä tulee – alun hirveistä pelkotiloista luontevaan isyyteen.”

”Isyys on haastavaa, mutta palkitsevaa. Joskus on toki vaikeampiakin aikoja, mutta niissä täytyy pitää oma pää kylmänä ja olla rationaalinen. Välillä vielä miellän itseni 18-vuotiaaksi klopiksi, ja sitten ymmärrän, että niin, olen tosiaan isä ja kuinka siistiä se onkaan. Isäksi tuleminen muuttaa niin paljon kaikkea, paremmaksi.”

”Juuri tällä hetkellä kaipaan katkeamattomia yöunia, mutta pitkässä juoksussa toivon, että Ellen ja Fiona näkevät minut luottoaikuisena, jolle voi puhua vaikeistakin asioista. Olisi kiva myös harrastaa jotain yhdessä. Isät, hehkuttakaa ylpeästi hyviä hetkiä ja isyyttänne.”

Iikka Rytkönen: ”On superhienoa sivusta seurata, kuinka lapsi kasvaa ja kehittyy”

Vau mikä piirros! 2-vuotiaan Onni Rytkösen mielestä Iikka-isi tekee kotona nuakaa ja syö sitä paljon, koska lempiruoka on nuakaa! Onnin lempileikki 34-vuotiaan isin kanssa on piipaa-auto.

”Isänpäivää en näe niinkään isän juhlistamisena vaan enemmän sellaisena, että lapsen tultua ollaan enemmän kuin vain itse. Ovathan nämä lapsen tekemät piirustukset ja nerokkaat sanailut tosi siistejä juttuja, ja on superhienoa tästä sivusta seurata, kuinka lapsi kasvaa ja kehittyy koko ajan.”

”Isyys tuo mukanaan ison vastuun, mutta myös erittäin suurta sisältöä elämään. Elämä muuttuu, paljosta joutuu luopumaan, mutta enemmän saa tilalle. Sydäntä sulattaa jo pelkästään se hetki, kun tullaan Onnin kanssa päiväkodista kotiin ja hän ovelta huutaa: ’Hei äiti!’”

”Välillä tuntuu, että vaikka antaa jo kaiken ajan ja huomiota, niin antaako sittenkään vielä tarpeeksi. Varsinaisesti en kasvatuksesta stressaa, mutta välillä kuitenkin miettii, osaako kasvattaa riittävän oikein. Mutta toistaiseksi hyvinhän tuo on mennyt.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut