Kansan Lehden pitkäaikaisin päätoimittaja Paavo Luokkala on kuollut

Paavo Luokkala oli innostunut uudistaja ja särmikäskin. Ensimmäiseksi työkseen hän irrotti lehden paikallisesta kunnallispolitiikasta.

Paavo Luokkala kuoli 81-vuotiaana torstaina 1.9.2022. Hänet kuvattiin 70-vuotissyntymäpäivänsä alla 12.1.2011.

2.9. 14:07

Tamperelaisen Kansan Lehden historian pitkäaikaisin päätoimittaja Paavo Luokkala kuoli 81-vuotiaana syöpään torstaina 1. syyskuuta 2022.

Luokkala oli syntynyt Alatorniolla 18. tammikuuta 1941.

Paavo Luokkala aloitti journalistin työt Lahti-lehdessä 1960-luvun alussa. Aamulehteen hän tuli kotimaanosaston toimittajaksi vuonna 1963, ja vuonna 1974 hänet kutsuttiin Kansan Lehden päätoimittajaksi.

Lehti oli sosiaalidemokraattien pieni, mutta luotettava järjestöääni. Kansan Lehden päätoimittajan paikalta olivat aatetta julistaneet muun muassa Eino Kilpi, Arvo Poika Tuominen ja ennen Luokkalaa Tampereen napamiehiin kuulunut Vilho Halme.

Luokkalalla ei ollut poliittisia ansioita, ja hän ilmoitti heti, ettei pyri eduskuntaan eikä ota vastaan kunnallisia luottamustoimia.

Kun Luokkala kääri hihat ja ryhtyi toimeen, demarikentässä hieraistiin korvallista toisenkin kerran. Pate Luokkala oli innostunut uudistaja ja särmikäskin.

Ensimmäiseksi työkseen hän irrotti lehden paikallisesta kunnallispolitiikasta.

Päätoimittajana hän oli lehden pomo, ja lehteen palkattiin kunnallistoimittaja. ”Ei se mikään erinomainen tapahtuma ollut. Samaa tehtiin muissakin demarilehdissä”, Luokkala kuittasi epäilijöille.

Toki Luokkala taisi jo silloin poliittisen liturgian, mutta se ei häirinnyt journalistista otetta.

Päättäjät ottivat Luokkalaan innokkaasti yhteyttä. Lounaita syötiin ja saunottiin, mutta pohjoisen pojan paksunahkaisuus pelasti hänet stressiltä.

Tamminiemessä presidentti Urho Kekkonen seurasi mielenkiinnolla, mitä tamperelaiset demarit ajattelivat.

Monen demarin oli vaikea niellä Luokkalan linjaa. Kun Luokkala julkaisi jutun Nokialle muuttaneesta saarnaaja Niilo Yli-Vainiosta, seuraavana päivänä soitti toveri Nokialta ja ripitti päätoimittajaa, että ”olisihan Nokialla sosiaalidemokraatteja ja kunnon uskovaisiakin haastateltavaksi”. Soittajan mielestä juttu oli kiinnostava, mutta Kansan Lehden tehtävä ei ole olla kiinnostava, soittaja intti.

”Kun ryhdyin Kansan Lehden päätoimittajaksi, otin kriittisen asennon puoluetta kohtaan. Lehden nokka osoitti kuitenkin jo silloin niin jyrkästi kohti maata, ettei mitään ollut tehtävissä. Lehtikuolema tavoitti meidät vuonna 1991”, Luokkala totesi.

Yhtiön viestintätoimen johtoon Luokkala nimitettiin vuonna 1988, ja Kansan Lehden riippumattoman iltapäiväpainoksen Ilta-Tampereen päätoimittajaksi vuonna 1990. Hän johti myös Urpo Lahtisen rahoittamaa Iltatähteä. Hanke päättyi Lahtisen sairastumiseen.

Ammattiyhdistysliikkeessä Luokkala eteni Sanomalehtimiesliiton hallituksen varapuheenjohtajaksi vuosina 1974–1975. Luokkala oli Tampereen puhelinosuuskunnan ja sen jatkajien Tampereen Puhelin oyj:n ja Soon oyj:n hallituksen puheenjohtajana 1980–1997.

Paavo Luokkala oli humanisti, joka kirjoitti runoja ja näytelmiä, joissa hän esiintyi myös näyttelijänä.

Hän oli ihminen, joka tuli kaikkien kanssa toimeen.

Suremaan jäivät lähinnä Anni-rouva, tytär ja neljä lastenlasta.

Kirjoittaja on Paavo Luokkalan pitkäaikainen kaveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut