Tamperelainen Eeva Kiiskinen löysi oman urapolkunsa monien vaiheiden kautta – Hän painaa viimein tohtorinhatun päähänsä pitkän odotuksen jälkeen

Uuden Tampereen yliopiston ensimmäinen tohtoripromootio järjestetään viikonloppuna. Tohtoriksi vihitään yhteensä 244 tohtoria ja 14 kunniatohtoria. Aamulehti näyttää promootiojuhlan suorassa lähetyksessä. Yksi vihittävistä tohtoreista on Eeva Kiiskinen, joka on odottanut tohtorinhattuaan jo vuodesta 2017.

Uuden Tampereen yliopiston ensimmäinen tohtoripromootio järjestetään tänä viikonloppuna. Vuonna 2017 väitöskirjansa julkaissut Eeva Kiiskinen saa viimein painaa tohtorinhatun päähänsä.

12.8. 5:30

Aamulehti

Uusi Tampereen yliopisto järjestää ensimmäistä kertaa tohtoripromootion.

Tohtoripromootiossa juhlistetaan koulutusta, tutkimusta ja akateemisia saavutuksia. Tohtorinhatun painaa päähänsä promootioaktissa vihittävät 244 tohtoria ja 14 kunniatohtoria. Tohtorinmiekka luovutetaan lisäksi muille paitsi tekniikan tohtoreille, tekniikan alalta valmistuneille filosofian tohtoreille ja kunniatohtoreille.

Aamulehti näyttää promootiojuhlan suorassa lähetyksessä:

Lue lisää: Suora lähetys lauantaina kello 12: Tampereen yliopistossa juhlitaan historian ensimmäistä tohtoripromootiota

Nykyinen Tampereen yliopisto syntyi vuonna 2019 aiemman Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhdistyessä. Promootiossa vihittävät tohtorit ovat valmistuneet joko uudesta Tampereen yliopistosta tai sen edeltäjistä.

Tampereen teknillisessä yliopistossa väitöskirjansa tehnyt Eeva Kiiskinen on yksi 244:stä juhlallisuuksissa promovoitavasta tohtorista.

”Olen tosi innoissani, tämä on tavallaan viimeinen silaus tai kruunu akateemiselle uralleni ja pitkälle prosessille. Vaikka hattu jääkin vähälle käytölle, on se muistutus tehdystä suorituksesta”, Kiiskinen iloitsee.

Eeva Kiiskinen odottaa innolla lauantain promootioaktia. Tohtorinhattua saa käyttää vain tietyissä akateemisissa tilaisuuksissa, mutta Kiiskiselle se on myös symboli saavutetusta suorituksesta.

Tohtoripromootio tuo näkyväksi tutkitun tiedon merkitystä.

”Tässä maailmanajassa puhutaan paljon vaihtoehtoisista totuuksista ja mielipidevaikuttamisesta jopa kansakuntien tasolla. Tutkitulla tiedolla on käyttöarvonsa paitsi akatemiassa myös yrityksissä, organisaatioissa ja yhteiskunnassa. Sen merkitystä ei voi tarpeeksi painottaa.”

Kuka?

Eeva Kiiskinen

Iältään 44-vuotias.

Paljasjalkainen tamperelainen.

Perheeseen kuuluu 15-vuotias poika ja 11-vuotias tytär.

Työskentelee seniorikonsulttina Gofore-konserniin kuuluvassa CCEA yhtiössä.

Julkaisi väitöskirjatutkimuksensa Johtajuuden rakentuminen muutoksessa – Narratiivisen merkityksellistämisen näkökulma vuonna 2017.

Muutosten kautta unelmatyöhön

Kiiskinen on peruskoulutukseltaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Hän on lisäksi suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon tiedotusopista. Perustutkintonsa hän suoritti aiemmassa Tampereen yliopistossa.

”Nuorena haaveammattini oli opettaja. Urahaaveeni on toteutunut, mutta ehkä hieman eri tavalla kuin lapsena olin ajatellut”, Kiiskinen miettii.

Opintopolku ei ole näyttäytynyt Kiiskiselle aina täysin suoraviivaisena.

”Opinnoissani on ollut ratkaisevaa, että minulla on ollut mahdollisuus tehdä uusia ratkaisuja ja valita toisin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aiemmat valintani olisivat olleet vääriä. Omana aikanaan ne ovat osoittautuneet toimiviksi.”

Kiiskinen työskenteli pitkään Tampereen teknillisessä yliopistossa viestinnän ja johtamisen opettajana. Väitöskirjatutkimus tuntui luontevalta jatkumolta työlle yliopistolla.

”Idea väitöskirjatutkimuksesta lähti sisäisestä palosta oppimiseen ja asioiden selvittämiseen. Vähemmälläkin vaivalla voisi palkkansa ansaita, mutta kuten varmaan kaikille väitöskirjan tekijöille, on se myös satsaus itseensä.”

Väitöskirjatutkimus on tarjonnut hyödyllistä tietoa käytännön työelämään.

Kiiskinen toimii seniorikonsulttina Gofore-konserniin kuuluvassa CCEA yhtiössä. Hän on päässyt hyödyntämään osaamistaan monipuolisissa työhankkeissa.

”Usein ajatellaan, että yliopisto-opinnot ovat vain teoreettisia. Olen onnekas, sillä olen pystynyt hyödyntämään kaikkea osaamistani myös suoraan työelämässä”, Eeva Kiiskinen kertoo.

Intuitio johdattaa

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa korostetaan tänä päivänä entistä enemmän aiempaa opintomenestystä.

Kiiskinen on huolissaan nuorten kohtaamista paineista.

”En katso ilolla sitä, että jo lukioikäisenä lähdetään suunnittelemaan uraa pitkälle aikuisuuteen. Järjestelmä ohjaa nuoria stressaamaan asioista, joilla ei välttämättä ole niin suurta merkitystä. Jos uravalinta pitää tehdä jo lukiossa, voi elämästä jäädä jotain hyödyllistä oppimatta.”

Kiiskinen ei koe olleensa ikinä täyden kympin oppilas. Opinnoissa häntä on kannustanut hyvien arvosanojen sijaan palo uuden oppimiseen.

”Nuoriin kohdistuu liikaa paineita opinnoissa. Odotukset nuorten opiskelutaidoista ja oma-aloitteisuudesta ovat täysin toiselta planeetalta kuin omina opiskeluaikoinani.”

Eeva Kiiskinen kertoo, että arki jatkuu normaalisti tohtoripromootion jälkeen. Hänen haaveissaan on kuitenkin julkaista myös jatkossa akateemisia tutkimuksia tai tekstejä.

Kiiskinen sai opiskelupaikan yliopistosta toisella hakukerralla vuonna 1998. Hän koki lukion jälkeisen välivuoden hyvänä mahdollisuutena työskennellä ja kerätä motivaatiota opintoja varten.

Kiiskinen haluaakin kannustaa omaa uraansa etsiviä seuraamaan vaistojaan.

”Oman polun etsimiselle ja löytämiselle kannattaa antaa aikaa. Omalla kohdallani intuition seuraaminen on osoittautunut oikeaksi reitiksi.”

Aikataulu

Tohtoripromootion ohjelma

Valmistelujuhla perjantaina 12.8. kello 19.15–23 Tullikamarin Pakkahuoneella. Ohjelmassa miekanhiontanäytös ja vanhojen tanssien kenraaliharjoitukset.

Promootioakti lauantaina 13.8. kello 12 Tampere-talolla. Ohjelmassa kunniatohtorien vihkiminen, tohtoreiden promovointi, juhlakulkue ja promootiojumalanpalvelus. Promootioaktia voi seurata joko paikan päällä tai verkon välityksellä.

Promootioillallinen lauantaina 13.8. kello 19 Tampere-talolla.

Puutarhajuhla sunnuntaina 14.8. kello 11–14 Finlaysonin palatsissa ja puistossa. Ohjelmassa brunssi, tanssia ja ulkopelejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut