Lempääläläinen Antti Hyytiäinen löysi suunnistuksen vasta aikuisena, mutta nousi nopeasti SM-tasolle: ”Laji pitää nöyränä”

Sähköurakoitsija Antti Hyytiäinen pelasi nuorempana jääkiekkoa, mutta on nyt aktiivinen ja varsin taitavakin suunnistaja.

Antti Hyytiäinen myöntää, että teini-ikäisten vanhemman on ”helpompi” harrastaa kuin vaikka vauvaikäisten vanhemman. ”Ei minunkaan tullut mentyä, kun lapset olivat pienempiä. Aikaa ja viitseliäisyyttä aikuisen ja varsinkin vanhemman harrastaminen vaatii, kun pitää käydä töissäkin. Silti tätä omaa aikaa osaa nyt arvostaa.”

15.8. 20:03

Vanhempi kiinnostuu ja innostuu monesti lapsensa harrastuksesta niin, että siirtyy itse saman lajin harrastajaksi. Antti Hyytiäisen perheessä kävi toisinpäin: Antti-isä innostui ensin suunnistuksesta ja poika perässä. Mutta miksi juuri suunnistus?

”No sepä! Minulla ei ole mitään suunnistustaustaa eikä mielikuvia koululiikunnan suunnistustunneilta. Päinvastoin, minulla on jääkiekkotausta ja pelasin B-junioriksi asti.”

Kun Hyytiäinen sai joukkuelajeista tarpeekseen, hän pohti pitkään, mitä muuta voisi harrastaa – koska hyvähän se olisi aikuisenakin liikkua. Löytyi hiihto, mutta parina talvena lumitilanne oli sen verran kehno, että into vähän lopahti.

Kilpailuviettiäkin löytyy

Kuusi vuotta sitten kaksi Hyytiäisen kaveria saivat puhuttua hänet iltarasteille.

”Yksin sitten lähdin metsään. En tiennytkään, kuinka mukava laji suunnistus on. Iltarasteilla oli helppo aloittaa.”

Suunnistusharrastuksessa on jonkin verran niin sanottuja seuraharjoituksia, mutta myös omatoimisia treenejä on hyvä tehdä. Varsinkin kesäaikana melkein joka viikonloppu menee kisoissa. ”Suunnistuksen harrastaminen ei edellytä huippujuoksijan kuntoa, vaan kärkisuunnistajatkin kävelevät välillä. Suunnistus on myös loistava luonnossa liikkumisen muoto.”

Selvästi, koska jo yhden suunnistuskerran jälkeen Hyytiäinen huomasi olevansa todella innostunut – laji veti kerrasta mukaansa. Myös rasteja alkoi löytyä. Onnistumisia tuli sen verran, että Hyytiäinen päätti liittyä seuraan: Kangasala SK valikoitui vanhan kotiseudun perusteella.

”Suunnistuksessa paras oppi tulee siitä, että uskaltaa tehdä virheitä ja oppia niistä. Laji pitää nöyränä, sillä huiputkin tekevät monen minuutin pummeja.”

Rastit eivät löydy kotisohvalta

Myös rastien löytäminen on koukuttavaa ja onnistumisen tunne huumaava. 42-vuotias Hyytiäinen myöntää, että häneltä löytyy kilpailuviettiä. Viisi vuotta sitten, harrastuksen alkutaipaleella, hän osallistui keskimatkan SM-kisoihin ja pääsi A-finaaliin.

”Ei pidä jossitella, mutta kieltämättä välillä on harmittanut, että löysin suunnistuksen pariin vasta muutama vuosi sitten. Hienoa toki on se, että saan tätä harrastaa nyt!”

Kuka?

Antti Hyytiäinen

42-vuotias sähköurakoitsija ja yrittäjä.

Asuu Lempäälässä.

Uusperheeseen kuuluvat kaksi omaa lasta sekä avopuoliso lapsineen.

Harrastaa suunnistusta, kalastusta ja talvisin murtomaahiihtoa.

Lempäälässä asuva Hyytiäinen toteaa, että 14-vuotiaan pojan kanssa yhdessä harrastaminen on mukavaa. Poikaa ei pitänyt millään tavalla houkutella suunnistuksen pariin, vaan häntä pitää oikeastaan jopa vähän jarrutella.

Poika on siis yhtä innokas kuin isänsä, mutta kumpi on parempi?

”Kyllä hän vielä minulle jää!”

Suunnistus on sähköurakoitsijalle loistavaa vastapainoa työlle. Harrastus tuo myös niin henkistä kuin fyysistäkin jaksamista töihin. Suunnistus on tuonut Hyytiäisen elämään myös paljon samasta lajista kiinnostuneita uusia kavereita. Suunnistamaan voi hyvin lähteä ensimmäisellä kerralla vaikka kaverin kanssa, tai tutkia karttamerkkejä etukäteen.

”Joka tapauksessa metsään pitää mennä. Ei se rasti kotisohvalta löydy.”

Lue lisää: Nokialainen Heli Tuominen vei lapsensa pesiskouluun, mutta rakastuikin lajiin itse: ”En laske täällä edes joukkueen juoksuja!”

Lue lisää: ”Uskaltaako tuonne mennä?” Mari Penttilä mietti ennen kuin aloitti akrobatian – Nyt hän on hullaantunut lajiin, jota ilman ei välttämättä edes kävelisi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut