Pariskunta käytti sata tuntia kurtturuusun tuhoamiseen Kangasalla – Näin Hannu ja Leena Arvonen onnistuivat megaprojektissa

Kurttulehtiruusu on vieraslaji, jonka kasvustot piti hävittää 1. kesäkuuta mennessä. Nyt kasvin hallussapito tai kasvatus on laitonta. Kangasalla asuvat Hannu ja Leena Arvonen hävittivät kurtturuusun pihaltaan. Operaatio ei ollut helppo, vaan vaati sisua.

Hannu ja Leena Arvonen istuttivat kurtturuusun tilalle ruusuangervoa ja villiviintä. Kuvassa Hannu Arvonen seisoo kohdassa, johon leveä kurtturuusupuska aiemmin ulottui.

26.7. 10:56

Aamulehti

Noin 30 vuotta sitten kangasalalainen Hannu Arvonen istutti kurttulehtiruusun koristeeksi pihalle. Fuksianpunaisista tai valkoisista kukistaan tunnettu kurtturuusu kasvaa näyttäväksi pensaaksi, ja siksi suomalaiset ovat käyttäneet sitä paljon pensasaitoina tai koristeena pihalla.

Myöhemmin tajuttiin, että kurtturuusu on viheliäinen vieraslaji, joka valtaa elintilaa kotoperäisiltä kasveilta. Myynti kiellettiin kesäkuussa 2019. Tämän vuoden kesäkuusta lähtien myös kasvin hallussapito tai kasvattaminen on ollut lainvastaista.

Arvoset ryhtyivät toimeen jo keväällä 2020, sillä he eivät halunneet jättää vieraslajin hävittämistä viime tippaan.

”Vaimo sanoi, että poistamme sen nyt”, Hannu Arvonen sanoo.

Jos hän olisi tiennyt, millainen projektista tulee, hän olisi saattanut harkita myöntymistään uudemman kerran.

Mikä?

Kurtturuusu (Rosa rugosa)

Luokiteltu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi. Leviää tehokkaasti ja kestää hyvin sekä sääolosuhteita että tiesuolaa.

Myynti on ollut Suomessa kiellettyä 1. kesäkuuta 2019 alkaen.

Kasvustojen hävittämiseksi annettiin kolmen vuoden siirtymäaika. Kasvatus ja hallussapito on lainvastaista 1. kesäkuuta 2022 jälkeen.

Tunnistaa siitä, että ruusun terälehdet kasvavat vain yhdessä kerroksessa. Muissa ruusulajeissa kerroksia on useampia. Lisäksi lehdet ovat ruttuisia.

Kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut eivät ole kiellettyjä, joten on tärkeää erottaa kurtturuusut niistä ja muista ruusulajeista.

Kasvaa puolen–puolentoista metrin korkuiseksi pensaaksi.

Puolen metrin alueelle istutettu kurtturuusu oli levinnyt 30 vuoden aikana kaksimetriseksi matoksi. Juurakko leviää maan alla, ja lisäksi linnut levittävät kurtturuusua kauaskin syömällä kiulukoita eli ruusunmarjoja ja ulostamalla niiden siemeniä.

Leena Arvonen on kirjannut puutarhapäiväkirjaan tarkasti, mitä projektin aikana tapahtui. Näin kangasalalaispariskunta onnistui taistelussa.

"Ei kuin kaivamaan”

Huhtikuussa 2020 Arvoset leikkasivat kaikki ruusut pois ja jäivät seuraamaan tilannetta. ”Aina kun ilmestyi vihreä lehti, myrkytimme sen Roundup-torjunta-aineella. Myrkyttelimme ja seurasimme tilannetta pari-kolme kuukautta. Tajusimme, ettei tästä tule yhtään mitään. No, ei muuta kuin kaivamaan”, Hannu Arvonen kertoo.

He kaivoivat ylös koko pusikon, jota oli yhteensä 40 metriä. ”Maasta rupesi tulemaan pään kokoisia juurenmurikoita. Tiesimme, että jos pienikin pätkä juurta jää, kasvi alkaa kasvaa uudestaan.”

Hannu Arvonen iloitsee siitä, että pariskunta sai urakan ajoissa maaliin. Enää hän ei ryhtyisi hulluun ponnistukseen. ”Nyt on kiva olla. Ei mitään hätää.”

Tämän kokoisia juurimöhkäleitä maasta nousi. Vertailukohteena on tiskiharja. Jos pienikin pala juurta jäisi, kurtturuusu lähtisi kasvamaan uudestaan.

Seuraavaksi Arvoset seuloivat alueen mullan. Seulana toimi rautakaupasta ostettu rautalankaverkko, jonka silmäkoko oli alun perin 10 millimetriä. Hannu Arvonen taitteli siitä neljäsosan alkuperäisestä.

”Siirsimme seulaa eteenpäin metri metriltä ja poistimme isot roskat. Tasoitimme maan. Sieltä alkoi ilmestyä ruusun taimia, samana kesänä toista kymmentä.”

Seuraavana kesänä taimia ilmestyi enää neljä, tänä kesänä kaksi.

Sekajätteeseen!

Kurtturuusun juuret olivat levinneet pihanurmikon alle. Taimet piti poistaa yksi kerrallaan. Niitä ei saa nykäistä irti, vaan taimet tulee kaivaa pois niin syvältä kuin pystyy. Leena Arvonen noukki varovasti haarukan avulla taimet juurineen irti.

”Kuvittelin olevani fiksu, kun ostin paperisäkkejä ja heitin taimet biokompostiin. Tarastenjärven jäteasemalla sanottiin, että kurtturuusut kuuluvat ehdottomasti sekajätteeseen ja poltettavaksi.”

Puutarhanhoito on yhteistyötä. Leena Arvonen nostaa ruusuangervon oksia haravalla, kun Hannu ajaa nurmikon reunaa.

Torjunta-aine Roundup on glyfosaattisuolaa. Arvosen mielestä myrkyttäminen oli tehokkain tapa päästä eroon kurtturuususta. ”Nurmikko ei kärsinyt, koska suojasimme nurmikon jokaisen taimen ympäriltä.”

Urakkaan meni kahdelta ihmiseltä sata tuntia. ”Olemme onneksi hyväkuntoisia, 77- ja 78-vuotiaita. Meillä oli aikaa.”

Mitä vinkkejä Hannu Arvosella on antaa kurtturuusun hävittämiseen?

”Sitkeys ja pitkämielisyys. Koittaa vain jaksaa. Sääliksi käy heitä, jotka eivät ole vielä saaneet tehdyksi.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut