Pirkanmaalaiset kollegat ja ystävät jakavat muistonsa laajasti arvostetusta Ilkka Kanervasta: ”Jättää ison loven, joka ei ole paikattavissa”

Pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana torstaina 14. huhtikuuta menehtyneen Ilkka Kanervan poismeno on koskettanut laajasti. Viisi pirkanmaalaista vaikuttajaa muistelee yhteistä taivaltaan Kanervan kanssa sekä kertoo, millaisen aukon politiikan vankan konkarin poismeno jättää suomalaiseen politiikkaan.

Ilkka Kanervan pirkanmaalaiset kollegat ja ystävät kertovat muistonsa yhteisiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä. Kuva on otettu Helsingissä vuonna 2015.

15.4. 15:52

Aamulehti

Suomen pitkäaikaisin eduskuntapoliitikko Ilkka Kanerva menehtyi kiirastorstaina pitkällisen sairauden uuvuttamana. Kokoomuksen riveissä jo 1970-luvulta lähtien vaikuttanutta Kanervaa jäivät kaipaamaan useat ystävät ja kollegat.

Esimerkiksi urheilu- ja kokoomusvaikuttajana tunnettu Kalervo Kummola tunsi edesmenneen Ilkka Kanervan hyvin. Kummola kertoo, että yhteisiä muistoja on paljon, mutta erityisesti mieleen ovat jääneet vuosittaiset veneretket.

Ilkka Kanervan pitkäaikainen ystävä Kalervo Kummola muistelee Kanervaa lämmöllä. Kummola kertoo, että tieto Kanervan poismenosta on ollut shokki.

”Vaikka hän oli hyvin sairas, uskoin että hän taistelee ja siitä vielä nousee. Nyt kuitenkin tuli sellainen vastustaja, joka voitti.”

Kummola sanoo, että Kanerva lähti liian aikaisin, ja häntä ja hänen huomattavaa osaamistaan olisi tarvittu Suomen ja isänmaan kannalta juuri nyt.

”Hänellä oli kansanedustajista varmasti paras tieto puolustuspolitiikasta sekä kansainvälisestä politiikasta. Hän oli hyvin arvostettu. Kanervan poismeno jättää myös kokoomuksen eduskuntaryhmään ison loven, joka ei ole paikattavissa.”

Kummola kertoo, että hänen ja Kanervan tiet kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 1972.

”Muistan tapaamisen erittäin hyvin. Olin itse siihen aikaan oikean laidan kulkija ja hän enemmän toisen laidan kulkija kokoomuksen sisällä. Tämän illan aikana meillä oli koviakin yhteenottoja, mutta sen jälkeen meistä tuli kaverit ja ystävyys alkoi muodostua.”

Kummola kertoo, että yhteisiin vuosikymmeniin mahtui paljon yhteistä. Erityisesti mieleen on jäänyt 25 vuotta jatkunut perinne.

”Kävimme joka kesä yhdessä veneilemässä. Se oli yhteinen perinne, joka jää muistoihin.”

Kummola sanoo, että politiikan lisäksi heitä yhdisti myös urheilu, johon liittyy yhteisiä muistoja.

”Erityisen otettu hän oli huomionosoituksesta, jonka hän sai Pekingin olympialaisten jälkeen, kun kultamitalivoittajien oma yhdistys kutsui meidät molemmat kunniajäsenikseen. Tämä ilahdutti häntä suuresti. Myös presidentti Sauli Niinistön hänelle vain pari viikkoa sitten myöntämä Suomen liikunnan ja urheilun suuri ansioristi ilahdutti häntä suuresti.”

Pirkanmaalainen kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kertoo, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja Suomen asian ajaminen olivat Kanervan henki ja elämä aina.

"Valtava menetys Suomelle”

Kokoomuksen pirkanmaalainen kansanedustaja Arto Satonen kertoo olevansa järkyttynyt pitkäaikaisen kollegansa poismenosta.

Satonen muistelee, että hänen ja Kanervan yhteinen taival alkoi vuonna 1997 ja tiivistyi vuonna 2003 sen jälkeen, kun Satonen valittiin eduskuntaan. Satonen kertoo, että ammatillinen suhde oli loppuun asti läheinen.

Satonen muistelee työskennelleensä Kanervan kanssa ensimmäisen kerran vuonna 1997, kun hän työskenteli talouspoliittisena sihteerinä kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

”Muistan, että ensimmäinen työtehtäväni oli valmistella ryhmäpuhetta, joka liittyi euroon liittyvään selontekoon. Puheen pitäjänä oli Ilkka Kanerva ja tein työtä hänen ohjauksessaan. Tästä minulle jäi mieleen valtava asiantuntemus, joka hänellä oli. Hänellä oli hyvin selkeä näkemys siitä, mitä puheessa sanotaan ja mitä pitää sanoa. Ilkalla oli erittäin vahva poliittinen osaaminen, ymmärrys sekä tilanteentaju.”

Satonen sanoo, että Kanervan poismeno on Suomelle juuri nyt erittäin suuri menetys.

"Hän oli kansainvälisen politiikan osaaja, jolla oli maailmanluokan verkostot. Näistä olisi ollut Suomelle tässä tilanteessa huomattavaa hyötyä.”

”Hän oli maailmanluokan tekijä, joka keskittyi vuosikymmeniä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin. Hän oli myös eduskunnan päässä Suomen keskeisin toimija näissä tehtävissä.”

Satonen sanoo, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja Suomen asian ajaminen oli Kanervan henki ja elämä koko hänen elämänsä ajan.

”Itse olen kiitollinen kaikesta siitä, kuinka paljon häneltä opin. Erityisen kiitollinen olen siitä, että pääsin läheltä seuraamaan sitä, kuinka hän toimi kansainvälisissä yhteyksissä ja sai asioita eteenpäin.”

”Eduskunta ja Suomi menetti merkittävän vaikuttajan”

Tieto Ilkka Kanervan poismenosta pysäytti myös kansanedustaja Sofia Vikmanin (kok). Vikman sanoo, että Kanerva oli yli puoluerajojen laajasti arvostettu kansanedustaja, jonka tunsivat kaikki.

Vikman kertoo, että Kanerva tuli hänelle tutuksi erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun he työskentelivät turvallisuuteen keskittyvissä valiokunnissa yhdessä Suomen turvallisuuden puolesta.

”Hän oli kansanedustaja, jonka aina punnittuja ja harkittuja sanoja ja osaamista arvostettiin suuresti.”

Vikman kokee, että paitsi eduskunta, myös koko Suomi on menettänyt vaikuttajan, jonka kokemusta, osaamista ja verkostoja olisi tarvittu juuri näinä aikoina.

”Hän eli aivan viimeiseen saakka mukana Suomen tilanteessa ja seurasi sitä tarkasti.”

Vikman sanoo, että Kanervan osaamisen kautta hänen poismenonsa jättää ison aukon.

Kokoomusvaikuttaja Kimmo Sasin mukaan Kanervan vaikutus valtakunnalliseen politiikkaan oli merkittävä.

”Kanerva oli sosiaalinen lahjakkuus”

Kanervan pitkäaikainen kollega ja pitkän linjan kokoomusvaikuttaja Kimmo Sasi muistelee ystäväänsä lämpimästi:

”Kanerva oli sosiaalinen lahjakkuus, joka oli aina positiivinen. Kun hän puhui ihmisten kanssa, hän huomioi puhekumppaninsa ja eli hänen tunteidensa mukana. En ole nähnyt koskaan sellaista sosiaalista lahjakkuutta. Se oli poikkeuksellinen ominaisuus hänessä ja toki se auttoi häntä myös politiikassa.”

Erityisen hyvin entinen kokoomuskansanedustaja muistaa Kanervan ensimmäisen kohtaamisen tyttärensä kanssa.

”Ilkka osasi heti leikkiä ja keskustella hänen kanssaan, ottaa hänet huomioon. Tyttäreni on sanonut muistavansa aina tämän ensimmäisen tapaamisensa Kanervan kanssa. Oli hyvin harvinaista, että kukaan poliitikko ottaa toisen lapsia huomioon. Tämä kuvastaa vain sitä, kuinka hän huomioi kaikki lähipiirinsä ihmiset.”

Sasin mukaan Kanervan vaikutus valtakunnalliseen politiikkaan oli merkittävä.

”Eikä pelkästään sen takia, että hän oli Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Hän oli myös yksi kokoomuksen keskeisimmistä edustajista, joka vaikutti puolueessa valtavasti 70-luvulta lähtien.”

Sasista Kanerva olikin ”poliittinen eläin”, joka eli ja hengitti politiikkaa. Hän muistaa edelleen kirkkaasti Kanervan kampanjoinnin aikansa mahtijärjestö Teiniliiton puheenjohtajaksi vuonna 1970.

”Näin alusta alkaen, että hänessä oli karismaa. Hänen kampanjansa loi sellaisen innostuksen kokoomusnuoriin, jollaista harvoin näkee. Hän menestyikin tässä vaalissa erittäin hyvin, mikä johti sitten siihen, että hänestä tuli kokoomusnuorten puheenjohtaja ja hän pääsi muutenkin eteenpäin politiikassa. Hänen ansiostaan myös kokoomusnuorten koululaisliike vahvistui.

Sasi korostaa myös Kanervan ulkopoliittista vaikutusta.

”Hänen työnsä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjissä oli todella merkittävää. Myös kun Kanerva oli pitkään puolustusvaliokunnan puheenjohtajana, nosti hän selvästikin valiokunnan arvostusta ja sen vaikutusvaltaa suhteessa Suomen turvallisuuspolitiikkaan.”

Pirkanmaalainen perussuomalaisten kansanedustaja Veijo Niemi jää kaipaamaan kollegaansa.

”Hänestä huokui ystävällisyys”

Kanervan kanssa puolustusvaliokunnassa työskennellyt perussuomalaisten kansanedustaja Veijo Niemi kertoo lukeneensa kollegansa menehtymisestä aikaisin pitkänperjantain aamuna.

”Haikeus ja ikävä tästä uutisesta jäi. Todella lämpimän osanoton haluaisin välittää hänen läheisilleen.”

Niemi valittiin eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä keväällä 2019. Puolustusvaliokunnan jäseneksi hän pääsi pari kuukautta myöhemmin.

”Kokoustin siis lukuisia kertoja Kanervan kanssa. Hänestä huokui ystävällisyys, vaikkemme samaan puolueeseen kuuluneetkaan. Minulla jäi hänestä sellainen elävä, lämmin tunne joka kerta, kun kohtasimme.”

Kanervan lämmin luonne näkyi Niemelle myös valiokuntakokousten ulkopuolella.

”Istun aika reunalla eduskunnan istuntosalissa. Aina kun Kanerva käveli samaa reunaa pitkin salin etureunaan, kyllä siinä aina melkein joku tökkäisy tuli olkapäähän taikka pois lähtiessä muutaman sanan vaihto”, Niemi muistelee.

Hän kokikin tietynlaista sielunveljeyttä edesmenneen kollegansa kanssa.

”Meillä oli hyvinkin samankaltainen ajatusmaailma monissa kohdin, vaikka eri puolueisiin kuuluimmekin.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut