Tampereen yliopiston hallituksen uusi puheenjohtaja on Jorma Eloranta - Ihmiset - Aamulehti

”Jos tällaista yliopistoa ei olisi, se pitäisi keksiä”, sanoo Tampereen yliopiston hallituksen uusi puheenjohtaja Jorma Eloranta

Vuorineuvos Jorma Elorannalla on vuosikymmenten kokemus suuryritysten ja yhteisöjen hallitustyöstä, jossa tärkeintä on yhteisen tahtotilan löytäminen. Aamulehden haastattelussa hän vastaa kiperiin kysymyksiin Tampereen yliopiston viime aikojen puheenaiheista.

Tampereen yliopiston hallituksen uusi puheenjohtaja on vuorineuvos Jorma Elokranta. Hänet kuvattiin 5. tammikuuta 2022 Helsingin Töölössä.

7.1. 8:37

Aamulehti

Tampereen yliopiston hallitus valitsi maanantaina puheenjohtajakseen vuorineuvos Jorma Elorannan. Hän on pitkän linjan suuryritysten toimitusjohtaja ja hallitusammattilainen. Toimitusjohtajakokemusta ja puheenjohtajuuksia Elorannalle on kertynyt jo viisikymmentä vuotta. Mikä innosti vuorineuvoksen ehdolle Tampereen yliopiston hallitukseen ja maanantaina hallituksen puheenjohtajaksi?

”Tämä on minulle älyllisesti uusi mahdollisuus. Kun olen aika pitkään näissä askareissa mukana ollut, en voi ainakaan kokemuksen puutetta syyttää, jos toimin tyhmästi”, Eloranta vastaa Aamulehdelle.

Lue lisää: Vuorineuvos Jorma Eloranta johtaa Tampereen yliopiston hallitusta

Elorannalle Tampereen yliopisto on hieno yliopisto. Siinä yhdistyvät tekniikka, terveys ja yhteiskunta. ”Jos tällaista yliopistoa ei olisi, se pitäisi keksiä”, Eloranta sanoo.

Elorannan mukaan ilman tiedettä, tutkimusta ja koulutusta meillä ei Suomessa ole oikein mitään. Yliopistot ovat myös välttämättömiä maailman ongelmien ratkaisemisessa. ”Meillä on geopoliittisia haasteita, meillä on valtavia teknologisia murroksia: digitaalisuus, koneoppiminen, tekoäly. Meillä on pandemia, ilmastokriisi, biodiversiteetin pieneneminen. Meillä on myös demokratian haaste, kun katsoo vaikkapa Yhdysvaltoja, Puolaa, Unkaria ja tuota meidän itäistä naapuria”, Eloranta sanoo.

Tampereen yliopiston tieteenaloilla on Elorannan mukaan hyvät mahdollisuudet auttaa ongelmien ratkaisuissa.

Miten sitten yliopiston hallitus edistää yliopiston kykyä ratkaista tieteellä ongelmia?

”Hallitus voi innostaa ja kannustaa. Kyllä tutkijat, opiskelijat ja opettajat ovat ne, jotka sen varsinaisen työn yliopistolla tekevät. Me vain parhaimmillaan luomme sille edellytyksiä.”

Jorma Eloranta

Vuorineuvos Jorma Elorannalla on pitkä kokemus erilaisten yhtiöiden ja muiden toimijoiden hallituksista.

Aloitti Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtajana 3.1.2022.

Syntynyt vuonna 1951. Asuu Helsingissä.

Koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri Espoon Otaniemestä.

Työskennellyt toimitusjohtajana Metso-konsernissa 2004–2011, Kvaerner-Masa Yardsissa 2001–2003, Patriassa 1996–2000, Finvestissä 1985–1995 ja Jaakko Pöyry -konsernin varatoimitusjohtajana 1996.

Johtanut hallitusta tai toiminut muutoin puheenjohtajana Stora Ensolla, Nesteellä, Uponorilla, Suomisella, Gasumilla (hallintoneuvosto), Ilmarisella (hallintoneuvosto), Teknologiateollisuus ry:ssä ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiössä, Tekniikan edistämissäätiössä, Kansainvälisen kauppakamarin ICC Suomen osastolla, Teknillisen korkeakoulun neuvottelukunnassa, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan kunniavaltuuskunnassa, Hallitusammattilaiset DIF ry:ssa, Laatukeskus Excellence Finland -neuvottelukunnassa, Prodekon neuvottelukunnnassa, Zen Roboticsilla, Center-Innissä, Aspocompissa, Metso-, Kvaerner Masa Yards-, Patria- ja Finvest-konsernien keskeisissä tytäryhtiöissä.

Vapaa-ajallaan pelaa tennistä ja harrastaa muuta liikuntaa.

Kuka ohjaa ja ketä?

Jorma Elorantaa kysyttiin ehdolle Tampereen yliopiston hallitukseen elokuussa. Tuolloin hänen nimensä yhdistettiin mediassa ja sosiaalisessa mediassa keskusteluun, jossa oltiin huolissaan siitä, että teknologiateollisuuden valta Tampereen yliopistossa kasvaa. Mitä Eloranta vastaa tähän?

”En minä eikä kukaan muukaan hallituksen jäsen saa ottaa lähtökohdakseen sitä, että edustaisi jotain tahoa. Säätiölain mukaan säätiön johdon on huolellisesti toimien edistettävä säätiön tarkoituksen toteutumista ja säätiön etua, eli tässä tapauksessa Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun etua.”

Lue lisää: Kaappaako teknologia­teollisuus vallan Tampereen yliopistossa? Kolme professoria tyrmää sotaisan puheen ja kovat väitteet: ”Olen yrittänyt kovasti miettiä, mikä oli ennen parempaa”

Eloranta pudistaa päätään kysymykselle teknologiateollisuuden vaikutusvallasta.

”Että minäkö ottaisin teknologiateollisuudesta jotain ohjausta? Minähän se hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana ohjasin teknologiateollisuutta kun olin siellä yli vuosikymmen sitten”, Eloranta sanoo.

Yhteinen tahto

Eloranta johti Teknologiateollisuus ry:tä vuodet 2010–2011 ja toimi sitä ennen pitkään sen hallituksen jäsenenä. Hänellä on hallituksen puheenjohtaja -kokemusta myös 2010-luvulta muiden muassa Stora Ensolta, Nesteeltä, Uponorista ja Suomisesta. Toimitusjohtajuuksia Elorannalla on mm. Metsossa, Kvaerner Masa Yardsilla ja Patrialla.

Mikä on tärkein asia, minkä Eloranta on oppinut hallitustyöstä?

”Kirjoitin kirjan asiasta, Hallitus johdon tukena (2018). Siitä voi lukea noin 350-sivuisen vastauksen, mutta lyhyesti: kyse on yhteisestä tahdosta ja sen löytämisestä.”

Hyvään hallintoon kuuluu Elorannan mukaan kriittinen keskustelu ja debatti, mutta niiden pitää perustua tosiasioihin ja asianmukaisiin analyyseihin. Keskustelun on hyvä pysyä asiallisena, arvostavana ja ystävällisenä silloinkin kun arvostellaan.

Yhdessä löydetty yhteinen tahtotila ja johdon keskustelun ystävällinen sävy heijastuvat organisaatioon ja innostavat ihmisiä tekemään oikeita asioita.

Jos koronatilanne ei tee vierailua mahdottomaksi, Eloranta tulee ensi viikolla Tampereelle tapaamaan yliopiston rehtoraattia, dekaaneja ja ylioppilaskuntaa. ”Ja seuraavalla viikolla jatketaan”, sanoo Eloranta.

”Muistan kyllä, että ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu. Olen enemmän kuuntelumoodissa kuin kertomassa, mitä nyt pitäisi tehdä. Haluan kuulla ja keskustella ja muodostaa oikean tilannekuvan siitä, mitä hallituksen pitäisi tehdä ja mitä ei.”

Aikaa löytyy

Syksyisessä keskustelussa yliopiston hallinnosta huolehdittiin myös siitä, miten yliopiston ulkopuolelta tulevilla hallituksen jäsenillä aika ja energia riittävät ison yliopiston asioihin ja etuun perehtymisessä. Hallitusammattilaisilla on usein monia hallitusjäsenyyksiä hoidettavinaan.

”Minulla on aikaa. Se voi olla vielä järkytys joillekin, kuinka paljon aikaa minulla on. En ole enää yhdenkään pörssiyhtiön hallituksessa enkä oikein muidenkaan yhtiöiden, mutta pitää muistaa myös se, että hallitus ei saa liikaa häiritä toimivaa johtoa, eli rehtoria ja dekaaneja.”

Syksyllä Tampereen yliopiston rehtoria Mari Wallsia arvosteltiin paljon mediassa ja somessa muun muassa yliopiston yt-prosessista ja tilanvähennysohjelmasta. Onko rehtorilla yliopiston hallituksen ja puheenjohtajan tuki?

”Totta kai on. Hallituksen tehtävä on yrittää tukea ja auttaa häntä onnistumaan tehtävässään, mutta koska tällaista debattia on ollut, meidän pitää yrittää olla vielä parempia tässä auttamisessa.”

Lue lisää: Tampereen yliopiston luottamushenkilöt katsovat työnantajan rikkoneen yt-neuvotteluissa antamansa lupauksen – Näin rehtori vastaa väitteeseen

Lue lisää: Tiedekuntien johtajat puolustavat Tampereen yliopiston tukipalveluiden ja tilojen pienentämistä – akateeminen johtoelin kritisoi molempia

Viisi kertaa viikossa

Mitä Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtaja tekee silloin kun hän ei keskity yliopiston edun ajamiseen?

”Esimerkiksi tänä aamuna pelasin tennistä kello 7:stä lähtien. Pelaan asiakasystävällistä tennistä. Annan vastustajalle voittamisen elämyksiä. Se on hyvää liikuntaa. Olen 1970-luvun alusta saakka merkinnyt vihkoon, kuinka monta liikuntasuoritusta on tullut. Viime vuosi oli hyvä. Tuli 248 rekisteröityä liikuntasuoritusta”, Eloranta sanoo.

Sehän on liikuntaa melkein viisi kertaa viikossa.

”Juu, kyllä siihen aikaa menee, mutta tässä iässä rappeutumisen hidastaminen on tarpeellista ja jo aikaisemminkin. Lisäksi liikkuessa tapaa ihmisiä, mikä tekee hyvää sekin.”

Lue lisää: Lue täältä Aamulehden Tampereen yliopiston kirjeenvaihtajan jutut ja vinkkaa juttuaiheita

Lue lisää: Tampereen yliopiston tutkijat turhautuvat jatkuvaan rahoitushakuun, riskinä aivovuoto muihin töihin: ”Tutkija on käytännössä myyjä” – Näin tilannetta voisi heidän mielestään parantaa

Oikaisu 7.1.2022 klo 11:30 Elorannalla on hallituksen puheenjohtaja -kokemusta myös 2010-luvulta muiden muassa Nesteeltä, Uponorista ja Suomisesta. Toimitusjohtajuuksia Elorannalla on mm. Metssa, Kvaerner Masa Yardsilla ja Patrialla.

Täydennys 7.1.2022 klo 14:40: Jorma Eloranta johtanut hallitusta myös Stora Ensolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut