Lumitöitä riittää – Sakari Repo, 94, loi keskiviikkona lunta Epilässä: ”En tässä kunnossa olisi, jos en olisi töitä tehnyt” - Ihmiset - Aamulehti

Lumitöitä riittää – Sakari Repo, 94, loi keskiviikkona lunta Epilässä: ”En tässä kunnossa olisi, jos en olisi töitä tehnyt”

Lumenluonnin ystäville on riittänyt viime päivinä puuhaa. Kiersimme Tampereella kysymässä, miltä lapion varressa huhkiminen maistuu.

Keskiviikkona oli monin paikoin hyvä sää lumitöille. Mika Korhonen (ylh.vas) teki lumitöitä Tampereen Hyhkyssä, Jouko Lahdentausta (ylh.oik.) Lamminpäässä, Sakari Repo (alh.vas) ja Jukka Vuorinen (alh.oik) Epilässä.

5.1. 15:56

Aamulehti

Hiki nousee pintaan ja pulssi kiihtyy, kun tarttuu lumikolaan tai lapioon ja alkaa kaivaa pihatietä hangen alta tai kun harjaa rappusia puhtaaksi. Samalla saa raitista ilmaa ja liikettä keholle. Lumityöt voivatkin olla nautinto, jos urakkaa ei ole liikaa ja sää suosii.

Ilmaista kuntoilua oli keskiviikkona tarjolla runsain määrin, kun lumisade Tampereella taukosi.

Kiersimme Tampereen Hyhkyssä, Lamminpäässä ja Epilässä ja kyselimme lumitöihin ryhtyneiltä heidän tunnelmiaan. Kaikki kiittelivät töitä mieluisiksi. Ainakaan näin alkutalvesta kyllästymistä ei vielä ollut ilmassa.

Jouko Lahdentausta, 70, ajeli Lamminpäässä nelivetoisella mönkijällä. ”Perunat söin ja sitten lähdin lumitöihin. Täytyy jotakin hommaa tänäänkin tehdä”, mies totesi. ”Tällä koneella lumityöt ovat pelkästään iloa!” Lumen siivoamiseen meni vuonna 2008 ostetulla ajoneuvolla noin kymmenen minuuttia. Sen jälkeen Lahdentausta aikoi koiran kanssa lenkille.

Sakari Repo, 94, Epilästä oli ollut lumitöissä jo kaksi tuntia. Hän kertoi luottavansa elämässä erityisesti liikuntaan. ”En olisi tässä kunnossa, jos en olisi töitä tehnyt”, hyvävoimainen mies totesi. Repo ei huhkinut niin kovaa, että saisi hien nousemaan, mutta myönsi kehon sopivasti silti lämpenevän. Välineinään Revolla oli kola, iso lapio ja muutamia luutia.

Jukka Vuorinen, 81, Epilästä oli jo päivän toisen pihan lumitöiden parissa. Kolmas odotti vielä Nekalassa. Työvälineenään Vuorisella oli lapio. Vuorinen piti lumitöitä hyvänä kuntoliikuntana. ”Vähän riippuu lumen määrästä, ovatko lumityöt nautinto vai pakkopullaa”, hän totesi. Vuorinen arvioi, että keskiviikkona lumitöihin ei menisi kovin kauaa, sillä pohjatyöt oli tehty hyvin jo edellisinä päivinä.

Mika Korhonen, 52, Hyhkystä, oli ollut lumitöissä vasta kaksi minuuttia. Hänen oli tällä kertaa tarkoitus kolata vain peräkärrylle paikka. Toissa päivänä lumitöissä oli vierähtänyt tunti. ”Lumityöt ovat ilo. Hyvää kuntoilua!” Korhonen kiitteli. Korhonen käytti lumitöissä kolaa ja lumilapiota. Hän ei kuitenkaan ole ainoa, jolle lumityöt lankeavat. ”En tee näitä yksin. Naapuritkin tekevät”, hän totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut