Timo Repo kirjoitti kirjan Alppien laskupaikoista - Ihmiset - Aamulehti

Tamperelainen Timo Repo on kiertänyt 160 alppikohdetta: ”Olen kokenut rinteillä iloa, surua ja elämyksiä”

Tamperelainen toimittaja Timo Repo, 50, tuntee Alppien laskupaikat ja kaupungit kuin omat taskunsa. Hän valitsi niistä kymmenen matkailukirjaan, joka sisältää myös ruokareseptejä.

Monessa mukana oleva Timo Repo jatkaa kirjojen kirjoittamista ja Alpeilla-televisiosarjan tekemistä.

4.1. 18:08

Aamulehti

Tamperelainen toimittaja Timo Repo ja alppilajien legendana tunnettu oululainen opettaja Jyrki Lehto julkaisivat marraskuun lopussa Alpeilla-kirjan, joka on saanut palautetta helppolukuisena ja innostavana teoksena. ”Eräs lukija kertoi, että hän voisi mennä tutustumaan kirjan esittelemiin paikkoihin myös ilman lasketteluharrastusta”, Repo kertoo.

Repo ja Lehto tuntevat 160 laskupaikkaa ja kaupunkia Alpeilla. Ensimmäisessä kirjassa esitellään kymmenen paikkaa, ja lisää on luvassa tulevissa teoksissa, joiden tekemisestä on jo sovittu kustantajan kanssa. ”Olen nopea kirjoittaja, sillä kaikki tarinat ovat valmiina päässäni. Jyrki Lehto kirjoitti 128-sivuiseen kirjaan kaksi sivua, ja minä tein viikossa loput.”

Kirja kertoo laskettelukohteiden historiasta, laskupaikoista, ruuista ja elämänmakuisista hetkistä Italiassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Andorrassa. Repo kuvailee, miten he ovat Lehdon kanssa kerta toisensa jälkeen istuneet mahat pulleina ravintolassa seuraavan päivän rinteitä ja itse elämää miettien.

Kuulostaa siltä, että pulleat mahat ovat saattaneet tuottaa liikakiloja ja ehkä jopa kihdin vaaran?

”Ei ole kihtiä, eikä lisäkiloja, sillä karistan ne heti pois rinteessä tai muissa liikuntaharrastuksissa. Yksi hyvä esimerkki on viime kesältä, jolloin hakkasin golfia tosi kovalla sykkeellä”, Repo sanoo.

Mitä olet matkoillasi miettinyt mainitsemastasi itse elämästä?

”Olen ollut monta kertaa lähellä kuolemaa. Kaikki alkoi siitä, kun putosin 6-vuotiaana lietelantaan ja myöhemmin olin hukkua. Olen kokenut pahoja kolareita ja lumivyöryjä. Lahdessa sain luoteja autooni, kun osuin vahingossa huumejengien välienselvittelyn keskelle.”

”Kokemukset ovat nostaneet mieleen kunnioituksen elämää ja toisia ihmisiä kohtaan. Moni kysyy minulta suosikkipaikkaani Alpeilla, mutta en tahdo sellaista nimetä. Jokainen paikka avautuu silmiin kuin maisemakortti. Sitä katsoessa pysähdyn ja ajattelen, että elämä on tässä ja nyt. Nautin ainutlaatuisista hetkistä ja tielleni osuvista upeista ihmisistä, joita kohdatessani ymmärrän, että heidän takiaan piti pysähtyä juuri tähän.”

Olet yltiösosiaalinen tyyppi. Kuinka paljon se merkitsee maailmalla liikkuessasi?

”Se merkitsee ainakin sen, että jaksan jutella vaikka kuolleelle pingviinille. Tutustun ihmisiin helposti ja aloitan mielelläni juttelun sanomalla terve, mitä kuuluu. Siitä se lähtee.”

Timo Repo palaa näihin maisemiin yhä uudestaan, mutta viihtyy hyvin myös Lapin tuntureilla.

Eivätkö Alpit ala jo kyllästyttää, sillä olet nähnyt ja kokenut kaiken mahdollisen?

”Eivät, vaikka tein ensimmäisen reissuni jo puolivuotiaana vanhempieni mukana. Matkasimme Alpeille 1970-luvulla kuplavolkkarilla. Olen saanut kokea rinteillä iloa, surua ja elämyksiä. Rinteet ja Alpit edustavat minulle suurten tunteiden lisäksi äärimmäistä itsenäisyyttä ja myös pelkoa vuoria kohtaan.”

Ovatko Suomen tunturit liian tylsiä sinun kaltaisellesi konkarille?

”Eivät todellakaan. Yhtä hienoja kokemuksia syntyy myös Lapissa. Se tunne vaikka, kun seisoo illan rauhoituttua Ylläksen huipulla ja kuuntelee revontulien rätinää.”

Minkä vinkin annat laskettelureissua suunnittelevalle?

”Kannattaa matkustaa turistikauden ulkopuolella. Sinut otetaan silloin ihan eri tavalla vastaan kuin high season -kaudella. Paikalliset ihmiset ja inhimillisyys tulevat lähemmäksi. Olet muutakin kuin kävelevä luottokortti.”

Timo Repo

Syntynyt: Vuonna 1971 Iisalmessa.

Asuu: Härmälänrannassa Tampereella.

Koulutus: Kauppakoulu ja journalistiikan yliopisto-opintoja.

Titteli: Toimittaja, tuottaja, käsikirjoittaja.

Työ: Repo tunnetaan F1-osakilpailujen raportoinnista ja lukuisista maailmankuulujen poptähtien haastatteluista, joita hän on tehnyt eri medioihin. Alpeilla-nimisessä televisiosarjassa Repo on kiertänyt yhdessä Jyrki Lehdon kanssa 160 laskettelupaikkaa ja kaupunkia. Joulukuussa Cmore-kanavalla lähti liikkeelle sarjan 14. tuotantokausi. Ohjelmaan on uudistuksena tulossa kuusi kesäjaksoa, joiden aiheina ovat vaellus, pyöräily ja kalastus.

Perhe: Asuu yksin.

Harrastukset: Laskettelu, golf ja saliharjoittelu.

Alppikylien tunnelma muuttuu turistikauden päätyttyä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut