”Ainakin tuhannen puun Suomi” – Tampereen Kissanmaan koulun esikoululaiset pohtivat juhlan kunniaksi, millainen maa Suomi on

Kissanmaan koulun esikoululaiset pysähtyivät Aamulehden 140-vuotisjuhlien ja itsenäisyyspäivän tienoilla pohtimaan, millainen maa Suomi on.

Kissanmaan koulun esikoululaiset esittelivät Suomi-tietouttaan. Kuvassa ylärivissä: Hertta Sivunen, 6, Silja Myllynen, 6, Frida Tammiaho, 6, Tuomas Vaarala, 6, Ellen Reunanen, 6 ja Neela Sirén, 6. Alarivissä: Veini Alaruka, 6, Manu Maijala, 6, Linnea Oittinen, 6, Vilho Vehmas, 6, Linnea Viikeri, 6 ja Eino Mäntykoski, 6.

2.12.2021 17:43

Aamulehti

Suomessa on ihanaa, koska täällä pääsee esikouluun ja on kavereita. Suomen luonnossa ei ole kenguruja, mutta karhuja, kettuja ja pupuja sieltä saattaa löytää.

Muun muassa tällaisia ajatuksia Suomi herättää tamperelaisen Kissanmaan koulun eskareissa.

Puita on Suomessa ainakin yli tuhat ja ihmisiä miljoona. Joissain maissa on aina lämmin, mutta Suomessa ei. Täällä on enemmän loskaa. Suomalainen ruoka on vähän vaikea määriteltävä, mutta urheilun puolella kanta on selvä: Suomi on jääkiekkomaa.

”Se tarkoittaa sitä, että se on itsenäinen maa”, toteaa Ellen Reunanen, 6, (vas.) pohdittuaan hetken, mitä Suomi tarkoittaa. Samaa mieltä on Manu Maijala, 6. Se on tosin molemmille vähän epäselvää, mitä se itsenäinen tarkoittaa. Mutta kiva täällä on silti heidän mielestään asua. ”Suomi on pienempi maa kuin se Venäjä”, Maijala kuvailee miettiessään eroja Suomen ja muiden maiden välillä. ”Ihmisiä on ainakin miljoona”, Reunanen arvelee. ”Mutta maailmassa on yli miljardi”, täydentää Maijala. Puita on ainakin tuhat, mutta meriä on vähän. ”Yksi kyllä on, kun mä olen käynyt meressä uimassa”, Maijala oivaltaa.

”Suomessa on kiva asua, koska on oma koti”, kertoo Linnea Oittinen, 6. (vas.) ”Ja on kavereita!” täydentää hänen etunimikaimansa Linnea Viikeri, 6. Sekin on kaverusten mielestä kivaa, kun pääsee esikouluun oppimaan ja leikkimään kavereiden kanssa. Se on erilaista, että täällä on kauppoja, koska joissain maissa ei ehkä ole kauppoja. Itsenäinen Suomi on käsitteenä vähän vaikea, mutta toteamme yhdessä sen tarkoittavan, että Suomi on Suomi eikä vaikka Ruotsi. ”Eikä Tanska!” Viikeri hoksaa nopeasti jutun juonen. ”Siellä puhutaan suomea eikä ranskaa. Eikä varsinkaan pölöpölöä”, Oittinen täydentää.

Tuomas Vaaralalle, 6, (vas.) tulee Suomesta ensimmäisenä mieleen apinat. ”Olen nähnyt joskus apinatontunkin, sillä oli tonttulakki päässä”, hän paljastaa. ”Suomessa on turvallista asua, kun siellä on puhdasta ruokaa ja puhdasta vettä”, pohtii Hertta Sivunen, 6. Puhdas luontokin meillä hänen mukaansa on, kun sinne ei heitetä paljoa roskia. Suomalaisista urheilulajeista tulee Vaaralalle ensimmäisenä mieleen jääkiekko. Sivunen mainitsee myös jalkapallon, pesäpallon ja tenniksen. ”Minä olen torjunut maalivahtina ainakin kymmenen”, kehuu Vaarala, jonka suosikkijoukkue vaikuttaa tosin puheiden perusteella olevan Ilves.

”Semmoista, että Suomella on syntymäpäivä”, pohtii Neela Sirén, 6, (oik.) kysyttäessä itsenäisyyspäivän merkitystä. ”Sitten voi mennä siihen presidentinlinnaan. Jos kutsutaan”, hän jatkaa asiantuntevasti. Sirén on kerran askarrellut myös Suomen lipun kepistä ja paperista. Jääkiekko saa maininnan, kun pohdimme suomalaisia urheilulajeja ”Ilves tai Suomi”, kertoo Veini Alaruka, 6, suosikkijoukkueistaan. Hiihtääkin täällä voi. Sitä ei kumpikaan ole tosin kokeillut – ainakaan muistaakseen.

”Se on kiva maa”, kertoo Eino Mäntykoski, 6, (vas.) napakasti näkemyksensä Suomesta. Suomi on Mäntykosken mukaan kiva maa muun muassa siksi, että siellä on kaikkia mukavia paikkoja. Maiden välisistä eroista puhuttaessa mieleen tulevat ilmastoasiat. ”Se on esimerkiksi, että jossain päiväntasaajalla on aika lämmin ympäri vuoden, mutta sitten täällä on kesällä lämmin ja talvella kylmä”, kertoo Mäntykoski asiantuntevasti eroista Suomen ja muiden maiden välillä. Vilho Vehmakselle, 6, tulee Suomesta mieleen ainakin jalkapallo. Maajoukkueen onnistumiset on laitettu viime aikoina merkille.

Suomessa voi käydä esimerkiksi Näsinneulassa. ”Tai vaikka avaruusraketissa”, täydentää Silja Myllynen, 6 (vas.). Suomessa on kaikenlaisia kauppoja, mistä voi ostaa vaikka mehua. ”Voi mennä eskariin ja kouluun ja yliopistolle”, Myllynen unelmoi. Frida Tammiaho, 6, tietää, että Suomen väri on sininen. Itsenäisyyspäivän perinne kahdesta kynttilästä ikkunalaudalla ei ole kummallekaan kovin tuttu. Ajatus saa silti nopeasti kannatusta. ”Mä laittaisin kyllä kolmesataa”, Myllynen visioi. ”Mä laitan neljäkymmentäsataa”, korottaa Tammiaho panoksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut