Vuoden positiivisin suomalainen -palkinto meni Lotalle ja papalle Valkeakoskelle – ”Papalta olen oppinut, että pienistäkin asioista voi suuresti nauttia” - Ihmiset - Aamulehti

Vuoden positiivisin suomalainen -palkinto meni Lotalle ja papalle Valkeakoskelle – ”Papalta olen oppinut, että pienistäkin asioista voi suuresti nauttia”

Valkeakoskella asuvat Lotta-Sofia ja Jorma Saahko pokkasivat positiivisuuspalkinnon. Isoisä ja pojantytär tulivat tunnetuksi yhteisillä lauluvideoillaan korona-ajan alussa.

Lotta-Sofia Saahko ja isoisä Jorma Saahko nimettiin yleisöäänestyksessä vuoden positiivisimmiksi suomalaisiksi. Kuva on vuodelta 2020.

8.11. 15:46

Aamulehti

Valkeakoskelainen laulajakaksikko Lotta ja pappa palkittiin hyvän tuulen levittämisestä. Vuoden positiivisin suomalainen -palkinnon saajiksi valittiin Lotan ja papan koronalaulut -projektista viime vuonna tunnetuksi tulleet Lotta-Sofia Saahko, 28, ja Jorma Saahko, 86.

Palkinto jaettiin maanantaina Helsingissä. Yleisöäänestyksessä annettiin yli 6 000 ääntä, joista yli 40 prosenttia meni Saahkoille.

Ehdolla tunnustuksen saajiksi olivat raadin valitsemassa finaalikuusikossa myös tubettaja ja artisti Seksikäs-Suklaa, näyttelijä Kiti Kokkonen, tanssija ja sometähti Joalin Loukamaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Mika Salminen sekä meteorologi Anniina Valtonen.

Vuoden positiivisin suomalainen on valittu vuosittain vuodesta 1993, jolloin tunnustuksen sai iskelmälaulaja Katri Helena. Myöhemmin positiivisimmaksi on valittu useita muusikoita, urheilijoita ja julkisuuden henkilöitä.

Valintakriteerien mukaan positiivisimmaksi voidaan nimetä henkilö, joka on esikuvallinen, sisukas ja ahkera, muita auttava ja innostunut tekijä.

Palkinnon jakaa Positiivarit oy ja Nenäpäivä-säätiö. Palkinnonjakotilaisuus käynnisti samalla hyväntekeväisyyskampanja Nenäpäivän, jonka tarkoituksena on auttaa maailman lapsia. Kampanjan näkyvin tapahtuma on Yleisradion esittämä koko illan suora lähetys perjantaina 12. marraskuuta.

Jorma ja Lotta Saahko avasivat Valkeakoskelle pikkukirjaston kesällä.

Yhteislauluja nettiin

Lotan ja papan koronalaulut -projekti syntyi korona-ajan alussa, kun Lontoossa näyttelijäksi opiskeleva Lotta-Sofia Saahko muutti Valkeakoskelle isoisän yläkertaan. Saahkot alkoivat laulaa yhdessä papan nuoruudesta tuttuja lauluja ja ladata videoita lauluhetkistä internetiin.

Lue lisää: Lotta Saahko alkoi laulaa yhdessä Jorma-pappansa kanssa, huima suosio löi kaksikon ällikällä: ”Mukavaa se on, kun ei tarvitse mökissä yksin turjottaa”

Sittemmin pojantytär on julkaissut myös kaksi kirjaa, joista ensimmäinen kertoo Karjalasta evakkoon lapsena lähteneen Jorma Saahkon tarinan.

Lotta-Sofia Saahko toimii nykyään myös muistisairautta sairastavan isoisänsä omaishoitajana.

Kaksikko on saanut aiemmin tunnustusta muun muassa kotikaupungilta. Valkeakosken vanhusneuvosto palkitsi Lotan ja papan koronalaulut -projektin vuoden vanhustekona viime vuonna.

Isoa iloa pienestä

Saahkot sanovat, että tuntuu uskomattomalta päästä muiden palkinnon saaneiden kanssa samaan seuraan.

“He kun ovat ihmisiä, joita me olemme ihailleet televisiosta vuosikausia. Minulle Kiira Korpi oli pienenä esikuva kun taitoluistelin, ja pappa katsoo innokkaana joka vuosi Tanssii tähtien kanssa –sarjaa, jonka tuomaristossa Jorma Uotinen istuu.”

Palkintojenjakotilaisuudessa kysyttiin, mistä kaksikon positiivisuus kumpuaa. Lotta-Sofia Saahko arvioi, että papan myönteisyys liittyy siihen, että tämä näkee hyvää vaikeissakin ajoissa. Hänen mukaansa esimerkiksi evakkomatkastaan kertoessaan pappa ei keskity ikäviin yksityiskohtiin vaan muistaa hyvät puolet: lämpimän vellin ja sen, että äiti lauloi.

Kumpikaan ei kuvitellut puolitoista vuotta sitten, että Lotta ja pappa saisivat niin paljon yleisöä. ”Omaksi iloksihan me tämä aloitettiin”, Lotta-Sofia kertoo puhelimitse.

”En olisi uskonut, että näin pitkälle päästään. Ujous minulta on karissut näiden puolentoista vuoden aikana täysin”, Jorma Saahko kommentoi lavalla.

Molemmat kiittivät katsojia tuesta ja kannustavista kommenteista.

”Papalta olen kyllä oppinut sen, että pienistäkin asioista voi suuresti nauttia”, Lotta-Sofia Saahko sanoo.

Päivitys 8.11.2021 kello 16.25: Lisätty Lotta-Sofia ja Jorma Saahkon kommentteja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut