Muotialan vaikuttajat muistelevat Kirsti Paakkasta lämmöllä - Ihmiset - Aamulehti

Muotialan vaikuttajat muistelevat Kirsti Paakkasta lämmöllä: ”Tietynlainen aikakausi on päättynyt”

Yritysjohtaja ja muotimaailman uudistaja Kirsti Paakkanen on kuollut 92-vuotiaana. Paakkasen läheiset ja muotialan vaikuttajat muistelevat rautaista bisnesnaista.

Marimekon johtaja Kirsti Paakkanen yhtiön toimitiloissa Helsingissä vuonna 2007.

5.11. 20:55

Yritysjohtaja ja Marimekon pitkäaikainen omistaja Kirsti Paakkanen jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen muotimaailmaan. Paakkanen oli kuollessaan 92-vuotias.

Paakkanen syntyi köyhään perheeseen Saarijärvellä kevättalvella 1929.

Lapsuus vaatimattomissa oloissa näkyi läpi Paakkasen elämän ja uran, arvioi elämäkerran kirjoittanut toimittaja-kirjailija Ulla-Maija Paavilainen.

”Hänen tavoitteensa olivat hyvin korkealla. Lapsuuden kokemusten seurauksena hän päätti, että hänen varpailleen ei hypitä ja että hän on se, joka määrää reitin. Niin tapahtuikin.”

Lue lisää: Marimekon pitkäaikainen omistaja Kirsti Paakkanen on kuollut

Ulla-Maija Paavilainen on kirjoittanut Kirsti Paakkasen elämäkerran.

Alkoi taas kukoistaa

Keski-Suomessa kasvanut Paakkanen muutti Helsinkiin 16-vuotiaana käydäkseen oppikoulua, mutta hän ei koskaan valmistunut ylioppilaaksi. Paakkanen työskenteli esimerkiksi Stockmannilla ulkomaisten kankaiden osto-osastolla ja Mainostoimisto Kunnaksessa.

Vuonna 1969 perustamassaan Womena-mainostoimistossa Paakkanen teki uraa kaksi vuosikymmentä. Toimistossa kartutetuista taidoista oli hyötyä myös siinä vaiheessa, kun Paakkanen jätti Womenan vuonna 1991, osti konkurssikypsän Marimekon ja siirtyi sen toimitusjohtajaksi.

Lue lisää: Marimekon pelastaja tunnetaan luksusvaatteista ja 12 sentin koroista, ja hän kertoi tämän kerran elämästään – Näin mökin tytöstä tuli menestyjä, jonka ympärillä kerrotaan olevan maaginen taikapiiri

Paakkasen käsissä Marimekko alkoi taas kukoistaa. Paavilaisen mukaan hän uudisti Marimekon mallistot, myymälät, markkinoinnin ja koko yrityksen organisaation.

”Poikkeuksellinen ihminen”

Marimekolta kommentoidaan, että Paakkasen poismeno tarkoittaa rakkaan perheenjäsenen hyvästelyä.

Paakkanen myi vuonna 2007 pääosan Marimekon osakkeistaan Mika Ihamuotilalle. Marimekon entinen toimitusjohtaja ja nykyinen yhtiön hallituksen puheenjohtaja kommentoi sähköpostitse, että Paakkanen oli suuri suomalainen ja poikkeuksellinen yrittäjä, joka nosti Marimekon tuhkasta.

”Hän kosketti ihmisten sydämiä kaikkialla. Kirsti näytti esimerkillään, että kaikki on mahdollista, kun asioita tehdään yhdessä ja toinen ihminen mielessä. Olen nöyrän kiitollinen yhteisistä hetkistämme ja viestikapulasta, jonka hän uskalsi ojentaa käteeni 15 vuotta sitten", Ihamuotila sanoo.

Tiina Alahuhta-Kasko on Marimekon nykyinen toimitusjohtaja.

Paakkanen oli tärkeä esikuva myös Marimekon nykyiselle toimitusjohtajalle Tiina Alahuhta-Kaskolle, joka aloitti uransa yhtiössä vuonna 2002.

”Kirsti oli aivan poikkeuksellinen ihminen, rakas ystäväni ja oppiäitini. Kirsti opetti, että sydän sytyttää sydämet, ja hän kohtasi jokaisen ihmisen ainutlaatuisena lahjakkuutena”, Alahuhta-Kasko kertoo.

Hänen mukaansa Paakkanen pelasti Marimekon. Ilman Paakkasen visiota ja periksiantamattomuutta suomalaisen muodin jättiyhtiötä ei olisi.

”Me marimekkolaiset vaalimme Kirstin muistoa ja häneltä saamiamme oppeja sydämissämme ja jatkamme Marimekon tarinaa hänen esimerkkinsä inspiroimina. Olemme todella surullisia rakkaan Kirstin poismenosta.”

Kädet savessa

Julkisuutta sai myös Paakkasen poikkeuksellinen johtamisfilosofia. Paakkanen ei nostanut itseään jalustalle vaan johti maanläheisesti ja kädet savessa.

”Hän laittoi itsensä peliin kokonaisvaltaisesti itseään säästämättä. Hän matkusti muotinäytöksissä ympäri maata ja samoilla kyydeillä samoissa autoissa mallien ja muun henkilökunnan kanssa”, Paavilainen sanoo.

Armi Ratia oli myös maanläheinen, mutta Kirsti osasi taitavana markkinointinaisena vedota toisella tavalla asiakaskuntaan ja ihmisten tunteisiin.”

Paakkasen bisnesfilosofian mukaan raha alkaa virrata, kun töitä tekee sydämellä. Paavilainen kertoo, että Paakkanen kuvasi itseään tunnejohtajaksi.

”Hänelle oli samantekevää, oliko kyseessä Ruotsin kuningas vai tehtaan työmies. Hänellä oli taito puhutella ihmisiä.”

Paavilainen kertoo, että Paakkasen välittömyys näkyi viimeiseen saakka. Kun Paakkasen Espoon-taloa pari vuotta sitten laajennettiin, hänellä oli tapana ottaa työmiehetkin mukaan kahvipöytään.

Paavilaisen mukaan Paakkanen panosti myös suunnittelijoihin. Vanhojakaan kuoseja ei unohdettu: 1990-luvulla Paakkanen nosti Maija Isolan vuonna 1964 suunnitteleman ikonisen Unikko-kuosin uuteen menestykseen.

”Antoi suunnittelijoille kasvot”

Paakkasen rinnalla Marimekkoa oli uuteen nousuun nostamassa muotisuunnittelija Jukka Rintala, jonka vuonna 1991 lanseeraama mallisto Karjalan marjat herätti suomalaisten kiinnostuksen yhtiöön.

”Muistan, että yrityksissä vähän naureskeltiin, kun Paakkanen osti Marimekon laman aikana, että mitähän siitäkin tulee. Hienosti hän sen teki, ja hienosti se on jatkunutkin”, Rintala sanoo.

Rintalalle Paakkanen oli merkittävä mentori, jonka osaamisesta hän otti oppia omalle uralleen. Paakkanen tuki suunnittelijoita ja nosti heitä esiin. Samalla hän näytti, että Suomessakin osataan tehdä muotia, niin myyntimallistoja kuin uniikkejakin asuja.

”Hän antoi suunnittelijoille kasvot ja loi sellaista linjaa, että ihmiset ovat vastuussa siitä mitä tekevät.”

Paakkasen ja Rintalan ystävyys jatkui Marimekko-päivistä aina näihin päiviin asti. Viimeksi hän kävi Paakkasen luona kesällä.

”Hänellä oli aina tapana kutsua kahville. En tiedä mikä siinä on, mutta viimeisimmissä maalauksissani on jotain Kirsti Paakkasen näköisiä asioita.”

”Olen menettänyt ystävän”

Vaatesuunnittelija ja Samuji-vaatemerkin perustaja Samu-Jussi Koski toteaa, että niin hänen oma uransa kuin suomalainen muotimaailma yleensäkin olisi kovin toisenlainen ilman Paakkasta.

”Olen menettänyt ystävän, mutta ajattelen myös, että tietynlainen aikakausi on päättynyt suomalaisessa markkinoinnin ja muodin osaamisessa. Kirsti oli äärettömän taitava ja uraauurtava.”

Samu-Jussi Koski on Samuji-vaatemerkin perustaja. Koski kuvattiin kotonaan Porvoon lähellä kesällä 2016.

Lahden muotoiluinstituutissa opiskellut Koski tapasi Paakkasen ensimmäistä kertaa vuonna 1998 mentyään Marimekolle harjoittelijaksi. Koski vietti Marimekolla kymmenisen vuotta. Niiden aikana hän eteni aina vaatetus-tuotelinjan taiteelliseksi johtajaksi, kunnes lähti perustamaan omaa vaatemerkkiään.

”Olin ollut yhden kesän harjoittelussa, kun Kirsti sanoi minulle, että tuut sitten seuraavana kesänä takaisin”, Koski sanoo.

”Hän antoi minulle mahdollisuuden siirtyä Marimekolla suunnittelijaksi. Siitä olen hänelle ikuisesti kiitollinen.”

Mielellään Nizzassa

Paakkasen visionäärisyys näkyi kaikessa hänen tekemisessään, Koski sanoo. Jos Paakkanen innostui jostakin, hän lähti heti ajamaan asiaa eteenpäin.

Ulla-Maija Paavilainen kuvailee Paakkasta luonteeltaan erittäin voimakkaaksi ja karismaattiseksi.

”Jokainen, joka on hänet tavannut, on käyttänyt sanaa karisma. Sanotaan, että hänen ympärilleen syntyi taikapiiri. Hänellä oli maaginen yhteys ihmisiin.”

Töissä Paakkanen oli sosiaalinen, mutta vapaa-ajallaan hän oli Paavilaisen mukaan jopa yksinäinen ja luonteeltaan erakkomainen. Vielä viimeisinä vuosinaankin hän oleskeli Espoon-kotinsa lisäksi mielellään Nizzassa, mutta koronapandemian myötä matkailu ulkomailla väheni.

”Ryhdyn karriäärinaiseksi”

Paakkanen ei voinut saada lapsia. Lapsettomuuden seurauksena hän erosi aviomiehestään ja päätti panostaa uraansa.

”Ryhdyn karriäärinaiseksi”, Paakkasella oli Paavilaisen mukaan tapana sanoa. ”Se kai pitää sisällään sen, että elämä on työtä. Hän todella pyhitti elämänsä työnteolle, itseään säästämättä.”

Paakkanen rakasti myös koiria, ja koiranäyttelyt olivat hänelle varsinkin nuorena todellinen henkireikä, Paavilainen sanoo.

Koski kuvailee Paakkasta ystävänä lojaaliksi ja johtajana karismaattiseksi puhujaksi.

Viimeisen kerran Koski keskusteli Paakkasen kanssa kesän lopulla.

”Hänellä oli suurenmoinen sydän, ja meillä oli yhteinen huumorintaju. Uskon, että siitä meidän ystävyytemme alun perinkin lähti. Osasimme nauraa samoille asioille.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut