Marimekon pitkäaikainen omistaja Kirsti Paakkanen on kuollut - Ihmiset - Aamulehti

Marimekon pitkäaikainen omistaja Kirsti Paakkanen on kuollut

Kirsti Paakkanen puhui mieluummin sydämestä kuin numeroista. ”Rahaa alkaa virrata, jos sydän on mukana.”

Kirsti Paakkanen oli Marimekon pitkäaikainen omistaja. Paakkanen kuvattiin helmikuussa 2019.

5.11. 17:03 | Päivitetty 5.11. 19:23

Marimekon pitkäaikainen omistaja Kirsti Paakkanen on kuollut, kertoo hänen asiainhoitajansa Kari Miettinen. Paakkanen oli kuollessaan 92-vuotias.

Paakkanen tunnetaan yhtenä Suomen valovoimaisimmista yrittäjistä. Hän nosti alennustilassa olleen Marimekon uuteen kukoistukseen. Hän myi Marimekon vuonna 2008 ja siirtyi sen jälkeen eläkkeelle.

Marimekon Paakkanen osti vuonna 1991 keskellä laman syövereitä. Sitä ennen hän teki merkittävän uran 1960-luvulla perustamassaan naisten mainostoimistossa Womenassa.

”Yritysmaailmassa hän säilytti idealisminsa. Hänen tavanomaisuudesta poikkeavat yritysteesinsä olivat tunteet, luovuus, totuus, välittäminen, kurinalaisuus ja talkoohenki”, Miettinen luonnehtii Paakkasta.

Selväksi kävi, että mustiin pukeutuva nainen oli poikkeuksellinen yritysjohtaja, joka puhui mieluummin sydämestä kuin numeroista.

”Minulla on bisnesfilosofia, joka toimii. Kun ei ensimmäisenä ajattele rahaa, vaan sitä, että työ onnistuu ja siinä on sydän mukana, rahaa alkaa virrata ovista ja ikkunoista, Paakkanen kuvasi ajattelutapaansa Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittamassa”, viime vuonna ilmestyneessä elämäkerrassa Suurin niistä on rakkaus.

Marimekko tuli hänen aikanaan tunnetuksi näyttävistä muotinäytöksistä ja siitä, että suunnittelijat lanseerattiin kuin filmitähdet.

Paakkanen luotti tuotteita valitessaan intuitioon, ja myös ihmisten kanssa ensivaikutelma oli hänelle tärkeä. Hänellä oli kyky lumota ihmiset ja saada nämä tuntemaan itsensä erityisiksi, mutta myös romahduttaa nuo kuvitelmat.

Kirsti Paakkanen

Syntyi Saarijärven Lannevedellä Tuumalan tuvassa 12.2.1929.

Muutti Helsinkiin 16-vuotiaana käydäkseen oppikoulua, muttei valmistunut ylioppilaaksi. Työskenteli mm. Stockmannilla ulkomaisten kankaiden osto-osastolla ja Mainostoimisto Kunnaksessa.

Vuonna 1969 perusti oman mainostoimiston, Womenan.

Vuonna 1989 myi Womenan amerikkalaiselle mainosalan suuryritykselle ja jatkoi yrityksen palveluksessa vuoteen 1991.

Vuonna 1991 osti Marimekon ja nousi sen toimitusjohtajaksi. Vuonna 1999 Marimekko listautui Helsingin Pörssiin.

Vuonna 2007 myi pääosan Marimekon osakkeistaan Mika Ihamuotilalle. 2009 myi loput omistuksensa Marimekosta eläkeyhtiö Varmalle.

On saanut lukuisia palkintoja sekä kunniatohtorin arvon Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin kauppakorkeakoulussa.

Kirsti Paakkanen osallistui Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolle 6. joulukuuta 2017.

Elämäkerrassa Paakkasta kuvaillaan erakoksi, työssä sosiaaliseksi mutta vapaa-aikana itsekseen viihtyväksi.

Kauniit puitteet olivat hänelle tärkeät ja viimeisinä vuosinaan hän keskittyi sisustamaan kotejaan, merenrantataloa Espoossa, huvilaansa Nizzassa ja perusteellisesti remontoitua Saarijärven kotimökkiään.

Paakkasta viehätti myös pramea elämä. Ylellisen talon Nizzasta hän osti myytään Womenan vuonna 1989. Kuvaan kuului ranskalainen miesystävä.

Paavilaisen elämänkerran mukaan yli 60-vuotias Paakkanen ajeli Nizzan rantabulevardia avoautolla hiukset ja sifongit tuulessa liehuen.

Hänen kunnianhimonsa ei kuitenkaan vaihtunut Nizzassa mukavuudenhaluun. Marimekon hän osti entisen työtoverinsa neuvosta.

”Yhtiö on kurjemmassa kunnossa kuin hän on odottanut. Se paljastuu varastoja kiertäessä. Yksi huone on täynnä liikelahjoiksi tarkoitettuja mustia kivilehmiä. Niiden mykkä mölinä kertoo, että koko Marimekon liikeidea on kadonnut”, elämänkerta kuvaa.

Alkoi uudistusten aikakausi. Muotinäytökset vetivät väkeä. Elämänkerran mukaan Paakkasella oli erinomainen maku ja kyky löytää rinnalleen oikeat ihmiset.

Kirsti Paakkanen osti Marimekon vuonna 1991. Paakkanen kuvattiin lokakuussa 1991.

KIRSTI Paakkasen lähdettyä Marimekosta hänen seuraajakseen ja pääomistajaksi nousi Mika Ihamuotila, joka toimii nykyisin yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Ihamuotila kertoo lyhyessä sähköpostiviestissään olevansa surullinen, että rakas perheen jäsen on nukkunut pois. ”Kirsti Paakkanen oli suuri suomalainen. Hän oli poikkeuksellinen yrittäjä nostettuaan Marimekon tuhkasta, mutta hän oli vielä paljon enemmän: Hän kosketti ihmisten sydämiä kaikkialla”, Ihamuotila kirjoittaa.

Hänen mukaansa Kirsti Paakkanen näytti esimerkillään, että kaikki on mahdollista, kun asioita tehdään yhdessä ja toinen ihminen mielessä. ”Olen nöyrän kiitollinen yhteisistä hetkistämme ja viestikapulasta, jonka hän uskalsi ojentaa käteeni 15 vuotta sitten. Kiitos Kirsti koko Suomen puolesta. Lupaamme viedä arvokasta perintöäsi ympäri maailman”, Ihamuotila sanoo.

Hän toivoo ymmärrystä, että laajempien lausuntojen aika on myöhemmin.

Paakkasen vuonna 1969 perustama Womena löi läpi erikoislaatuisella tempauksella. Mainostoimisto lanseerattiin kampanjalla ”Nyt omena – huomenna Womena”.

Neliskulmaisiin pahvilaatikoihin pakattiin 600 omenaa, ja ne lähetettiin potentiaalisille asiakkaille. Perään lähti kirje, jossa kerrottiin, että jo Eeva osoitti naisen myyntitaidon myytyään Aatamille omenan.

Jo ennen Womenaa Paakkanen ehti tehdä uraa mainosalalla. Köyhässä mökissä Saarijärvellä syntynyt Paakkanen muutti Helsinkiin 16-vuotiaana mennäkseen oppikouluun, mutta ylioppilasta hänestä ei tullut. Sen sijaan hän paiski erilaisia töitä ja päätyi lopulta töihin Mainos Kunnas -nimiseen mainostoimistoon.

Hänen palkkaamistaan yli viidenkymmenen hakijan joukosta saattoi edesauttaa se, että hän lupasi tehdä töitä palkatta.

Paakkanen ehti olla myös naimisissa, mutta hän ehdotti aviomiehelleen Jorma Paakkaselle avioeroa. Taustalla oli pariskunnan lapsettomuus. Kirsti Paakkanen halusi antaa miehelleen tilaisuuden hankkia lapsia.

Jorma Paakkanen avioitui eron jälkeen kahdesti, sai viisi lasta ja kuoli 92-vuotiaana vuonna 2019.

Kirsti Paakkanen sen sijaan aloitti uran "karriäärinaisena".

Päivitys 5.11.2021 kello 19.23: Lisätty juttuun Mika Ihamuotilan kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut