Titan-mailan luoja Antti-Jussi Tiitola on kuollut - Ihmiset - Aamulehti

Titan-mailan luoja Antti-Jussi Tiitola on kuollut

Muistokirjoitus: Antti-Jussi Tiitola rakasti puuterilunta ja oli täynnä elämäniloa.

Antti-Jussi Tiitola 1936–2021.

4.11. 13:07

Rakas isämme Antti-Jussi Tiitola menehtyi kotonaan Kangasalla 24.10.2021. Hän oli syntynyt Hämeenlinnassa vuonna 1936. Vanhemmilta peritty liikuntainto ja lämmin sosiaalisuus määrittivät Antti-Jussin elämän.

Tiitola opiskeli konetekniikan diplomi-insinööriksi Teknillisessä korkeakoulussa. Hän osallistui motocrossissa ja slalomissa kansainvälisen tason kilpailuihin 1950-luvun Euroopassa. Seuraavan vuosikymmenen alussa hän tapasi työpaikallaan Wärtsilä oy:ssä sihteeri Marjo Sievän ja solmi elinikäisen avioliiton. Pariskunnan aamuihin kuului aina lenkki koirien kanssa rantametsässä sekä pulahdus Roineeseen kesät, talvet.

Isällä oli taiteellista herkkyyttä. Vuosikymmeniä hän rakensi vaimonsa maalauksiin kehykset, kävi konserteissa ja teatterissa ja luki laajasti kaikenlaista kirjallisuutta. Lukuisat työmatkat Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan kasvattivat tarkkamuistisen ja valoisan seuramiehen, jolle ominaista oli hiukan boheemi ote elämään.

Tiitola oli sitoutumattomana Kangasalan kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa 1990-luvulla.

Titan-maila on hyvin tunnettu jääkiekkopiireissä.

Suku ja kyläyhteisö olivat tärkeitä. Tiitola osallistui innokkaasti kylätoimintaan Saarikylien Nuorisoseurassa ja uurasti vasara kädessä myös kylän kansakoulun yhteisössä. Hän loi Saarikylien legendaarisen retkiluisteluradan, jota kiidimme hänen kehittämillään retkiluistimilla, ja aurasi väsymättä.

Lumi oli Antti-Jussi Tiitolan rakkain elementti ja temmellyskenttä. Nuoruuden yritys Tiitola oy teki pioneerityötä lasikuituvalmisteisten murtomaahiihtosuksien kehittämisessä, tehtaili Titan-laskettelusuksia ja loi myyntiennätyksiä rikkoneen Titan-jääkiekkomailan. Karhu-Titan oy:n tuotekehitysjohtajana syntyi tuttu retrotuote Karhun ilmatyynylenkkari, ja hän kehitti tuotantoon telemark-suksia löydettyään lajin Pohjois-Amerikasta. Telemarkia laskettiin luonnossa, esimerkiksi Vehoniemenharjun Punamultalukossa.

Tiitola toimi loppuun asti urheiluvälineiden kehittäjänä, viimeisin ”hitti” on ollut OAC:n karvapohjasuksi ja sen vaelluskenkäside.

Rakkaus luontoon eli Antti-Jussissa sitkeänä, ja muutettuaan Tampereelta Saarikyliin 1980-luvulla hän perusti puutarhan, jonka sato muodosti ison osan perheen ravinnosta. Hän seurasi läheltä sekä kannatti vihreän liikkeen syntyä ja sen ”ekosiiven” edesottamuksia. Hän kuljetti ystäväänsä Pentti Linkolaa myymässä kalaa.

Meille tyttärille jäi Saarikyliin isän suunnittelemat talot, joiden rakentamisessa ja polttopuutalkoissa hän aina johti. Perheen lukuisista juhlista merkittävimmäksi jäi 80-vuotispäivä, jonka isä kanssamme järjesti äidille kesällä.

Meloessa isän kehittämällä kajakilla Roineella ympäristön ihmeellisyys täyttää mielen. Pääsee lapsuuden avainkokemukseen: kesäpaikan täydelliseen luonnon harmoniaan, jonne isä aina palasi maailmalta perheen ja suvun pariin.

Huippukuntoisen miehen taistelu syöpää vastaan alkoi tammikuussa. Isä ei valittanut, vaan näki loppuun asti hyviä puolia: ihaili sädehoitokonetta, kehui henkilökuntaa ja iloitsi läsnäolostamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut