94-vuotias arkkiatri Arvo Ylppö luki Aamulehteä vuonna 1981 - Ihmiset - Aamulehti

Vuonna 1981 yksi Aamulehden vanhimmista lukijoista oli 94-vuotias Arvo Ylppö

Aamulehti täytti 100 vuotta vuonna 1981. Juhlanumerossa haastateltiin pirkanmaalaislähtöistä arkkiatria Arvo Ylppöä, joka kertoi lukeneensa Aamulehteä koko ikänsä.

Arvo Ylppö oli kotoisin Pirkanmaalta, mutta teki uransa pääosin Helsingissä. Hän sai arkkiatrin arvonimen vuonna 1952. Ylppö kuvattuna 1950-luvulla.

17.10. 7:00

Aamulehti

Aamulehden viettäessä 100-vuotissyn­tymäpäiviään joulukuussa 1981 oli juhlahaastatteluun etsitty lehden vanhimpia lukijoita. Edellisellä vuosisadalla syntyneen Arvo Ylpön pääteltiin olevan yksi heistä.

94-vuotias Ylppö antoi juhlanumeroa varten haastattelun. 3. joulukuuta 1981 julkaistussa jutussa arkkiatrin kerrotaan lukevan Aamulehteä Helsingin Suomalaisella klubilla, jossa hän käy pelaamassa korttia.

Tuolloin Aamulehti oli broadsheet-kokoinen, eli nykyisin käytössä olevaa tabloid-kokoa suurempi. Se ei Ylppöä miellyttänyt. ”Kovin iso lehti on kyllä ikävä, kun sitä haluaisi lukea vaikkapa autossa tai raitiovaunussa”, hän totesi.

Lisäksi Ylppö pohti nykyisten lehtien muistuttavan värikuvineen enemmän aikakaus- kuin sanomalehtiä. Hänen kuvansa tosin oli lehdessä mustavalkoisella, kuten suurin osa juhlanumeron muistakin kuvista.

Tältä näytti juttu Arvo Ylpöstä Aamulehden juhlanumerossa 3. joulukuuta 1981:

Arvo Ylppö syntyi Pirkanmaalla Akaassa vuonna 1887 ja kävi koulunsa Tampereella. Jutussa hän kertoi muistavansa erityisesti Aamulehden mustareunaisen numeron, jossa kerrottiin keisari Aleksanteri kolmannen kuolemasta vuonna 1894.

Jutun loppupuolella uppouduttiin puolestaan lapsuuteen ja nuoruuteen, ja muisteltiin Tampereella leikittyä rottasotaa.

Haastattelun jälkeen Arvo Ylpöllä oli vielä kymmenisen vuotta aikaa lukea. Hän kuoli 104-vuotiaana tammikuussa 1992.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut