Sotaveteraani Matti Lehtinen on lukenut Aamulehteä yli 85 vuotta. - Ihmiset - Aamulehti

Onko tässä pitkäaikaisin lukijamme? – 97-vuotias sotaveteraani Matti Lehtinen luki Aamulehteä jo 1930-luvulla lastenkodissa

Matti Lehtinen on lukenut Aamulehteä ainakin 85 vuotta. Hänen muistikuviensa mukaan jatkosodassa Aamulehti kulkeutui satunnaisesti myös Karjalankannaksella sijainneeseen kanttiiniin.

Hämeenpuistossa asuva Matti Lehtinen täyttää marraskuussa 98 vuotta. Hän seuraa tarkasti Tampereen tapahtumia. Aamulehden lukemisen lisäksi Lehtinen kuuntelee paljon radiota.

17.10. 7:00

Aamulehti

Aamuisin ennen seitsemää Matti Lehtinen istuu raidallisella poppanalla pehmustetussa keinutuolissaan ja lukee kuolinilmoituksia. ”Seuraan, löytyykö sieltä minua vanhempia”, hän sanoo. Heitä on 97-vuotiaan Lehtisen mukaan yllättävän vähän.

”Sanotaan, että tämä on minun varsinainen ajankuluni”, hän sanoo ja heiluttaa kädessään päivän paperista Aamulehteä.

Seitsemän mummon rinki

Vuonna 1923 syntyneen Lehtisen äiti kuoli varhain, joten hänet kasvatti mummo. He asuivat Teiskon Velaatassa. Siellä Lehtinen sai ensimmäisen kosketuksensa sanomalehtiin.

Isoäiti kuului seitsemän mummon rinkiin, joka tilasi yhdessä Teisko-Aitolahti-lehteä. Lehtisen mummo sai sen luettavakseen ensimmäisenä. Pienen Matin tehtävänä oli toimittaa lehti eteenpäin seuraavalle lukijalle ja sitten taas seuraavalle. Aikaa oli, sillä lehti ilmestyi kerran viikossa.

Lue lisää: Vuonna 1981 yksi vanhimmista lukijoista oli arkkiatri Arvo Ylppö

Elämä 1920- ja 1930-lukujen Velaatassa ei ollut yltäkylläistä. Kylällä kiersi huhu, että ringin viimeinen mummo keitti vierailleen ja itselleenkin kahvit pelkästä sikurista. Kerran hän tarjoutui keittämään kahvit vaivanpalkaksi Lehtiselle. Mummo laittoi sokerikorput lautaselle kamarin puolelle ja poistui lieden ääreen.

”Se oli suuri innostus minulle, kerrankin sokerikorppuja!” Lehtinen sanoo. Ajatus sikurista oli kuitenkin kauhistus, joten hän otti korput kouraansa ja pakeni paikalta. ”Se oli osoitus minunkin köyhyydestäni”, hän sanoo.

Matti Lehtinen

Syntynyt 13.11.1923 Tampereella.

Jäi orvoksi viisivuotiaana vuonna 1929. Kävi Hatanpään kansakoulua ja asui lähellä Rantaperkiötä sijainneessa Metsolan lastenkodissa.

Koulutukseltaan sähköteknikko. Omisti sähköalan yrityksen 1949–1956.

Työskenteli alan opettajana kuudessa eri oppilaitoksessa, esimerkiksi Jyväskylän ammattikoulussa kolmannen luokan opettajana.

Toimi aktiivisesti Sotaveteraanien huoltoyhdistyksessä parinkymmenen vuoden ajan.

Asuu Hämeenpuiston varrella. Kaksi aikuista lasta.

Ensikosketus

Matti Lehtinen on osannut lukea yli yhdeksänkymmentä vuotta. Siinä ajassa silmänsä ehtii laskea melkoisen monelle virkkeelle. Lehtinen kertoo oppineensa lukutaidon kahdessa viikossa. Isoäiti laittoi hänet kuunteluoppilaaksi kouluun jo viisivuotiaana.

Kun varsinainen oppivelvollisuusikä koitti, Lehtistä tultiin hakemaan. Hänet vietiin Tampereelle Metsolan lastenkotiin. Siellä Lehtinen asui lähes koko 1930-luvun. Lastenkotiin tilattiin Aamulehteä.

Johtajatar luki lehden ensimmäisenä, minkä jälkeen sen sai luettavakseen kaksi apulaisjohtajaa. Seuraavana vuorossa olisi ollut keittäjä, mutta hän ei Lehtisen muistikuvan mukaan lehteä lukenut. Lopulta Matti sai lukea Aamulehden ruokasalin pöydän ääressä. ”Minua kiinnostivat eniten hyvät urheilutulokset. Se oli lehden luvun kulmakivi: urheilutulokset.”

Nuorena miehenä ja vanhempanakin Lehtinen oli kova urheilemaan. Hän harrasti yleisurheilua ja palloilua, jalkapallokentällä Lehtinen nähtiin usein maalivahdin roolissa.

Nykyisinkin Lehtinen katsastaa aina Veikkausliigan tulokset. Hänen mielestään parhaimpia juttuja ovat henkilöjutut urheilijoista ja pelaaja-arvostelut. ”Nykyään seuraan ennen kaikkea, kuka on kunnostautunut milläkin tavalla. Etenkin maalivahdit ovat minun silmätikkujani.”

Urheilutulosten ja kuolinilmoitusten lisäksi Lehtistä on aina kiinnostaneet kulloisenkin kotikuntansa asiat. Tampereen lisäksi Lehtinen on asunut muun muassa Nokialla.

Matti Lehtinen aloittaa jokaisen aamunsa lukemalla Aamulehden. Yleensä hän lukee keinutuolissaan. Seitsemän aikaan kotihoidosta saavutaan keittämään aamupuuro ja siihen mennessä uutiset on jo luettu. Yksi Lehtisen luona käyvistä hoitajista on lähihoitaja Riitta Rytilahti (oikealla).

Rintamallakin luettiin

Lehtinen on sotaveteraani. Hän haavoittui Karjalankannaksella kesäkuussa 1944. Se oli Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikoihin. Hänen päähänsä osui kranaatinsirpale, joka mursi otsaluun.

Ennen haavoittumistaan Lehtinen ehti palvella asemasodassa kolmisen vuotta. Noin puolentoista kilometrin päässä Lehtisen korsusta sijaitsi uusista hirsistä rinteeseen rakennettu kanttiini, jota ylläpitivät sotilaskotisisaret. Etulinjasta kanttiinissa käytiin juomassa kahvit, tai todennäköisemmin korvikkeet, kun ehdittiin. Silloin tällöin oli joku tuonut sinne Aamulehdenkin.

Kanttiinin lähistöllä majoittui korsussaan myös Nokian patteristo, jossa oli monia Lehtisen joukkuekavereita ja tuttuja, saman kylän poikia.

Oman Aamulehden Lehtinen tilasi kotiin päästyään. Todennäköisesti ensimmäinen itse tilattu kappale saapui hänelle vuonna 1945. ”Mutta tämä on muistinvarainen asia”, Lehtinen sanoo.

Asuu kotonaan

Lehtinen asuu itsekseen Hämeenpuistossa, jonne muutti vuonna 1981. Omat lapset auttavat, ja kotihoidosta käydään avustamassa kahdesti päivässä. Lokakuisena maanantaina kotihoidon vuorossa on lähihoitaja Riitta Rytilahti. Hän on tullut lämmittämään ruuan ja keittämään päiväkahvit.

Aamukäynti tehdään seitsemän aikaan, mihin mennessä Aamulehti on Lehtisellä aina jo luettuna. ”Matti sitten sivistää meitä päivän uutisilla”, Rytilahti sanoo ja kampaa Lehtisen hiukset suoraksi kuvaa varten.

Korjaus 18.10.2021. Muutettu otsikkoon vanhimman sijaan pitkäaikaisin lukija.

Matti Lehtinen on ollut koko ikänsä aktiivinen järjestötoimija niin urheiluseuroissa kuin Sotaveteraanien huoltoyhdistyksessäkin. Vanhoilla päivillään Lehtinen on käynyt paljon Tampere-Mission pyörittämällä Peurankallion lähitorilla. Hän lukee lähitorin tapahtumailmoituksia lehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut