Konsuli Pekka Haarlan muistokirjoitus - Ihmiset - Aamulehti

Muistokirjoitus: Konsuli ja entinen kansanedustaja Pekka Haarla oli kansainvälistymisen ja verkostoitumisen uranuurtaja

Tampereella syntyneen Pekka Haarlan juuret olivat vahvasti suomalaisessa paperiteollisuudessa. Insinööriksi valmistunut Haarla työskenteli pitkään perheyhtiön paperitehtaalla. Hän toimi myös kansanedustajana sekä myöhemmin ulkomaankirjeenvaihtajana Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Pekka Haarla kuvattiin Helsingissä 30.4.2018.

17.9. 18:22

Konsuli ja entinen kansanedustaja Pekka Rafael Haarla kuoli 29.8.2021 Helsingissä 98-vuotiaana. Haarla syntyi 3.5.1923 Tampereella. Hänen juurensa olivat vahvasti suomalaisessa paperiteollisuudessa.

Pekka Haarla.

Lukiolaisena Pekka Haarlan koulunkäynnin katkaisi sota. Hän palveli ensin Pohjois-Suomessa Kiestingissä ja myöhemmin Keski-Kannaksella kranaatinheitinkomppaniassa tulenjohtoupseerina. Kesken sodan, vuonna 1942, hänet julistettiin ylioppilaaksi Tampereen Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Tuolloin kaikki rintamalla palvelleet abiturientit saivat ylioppilaslakin ilman kirjoituksia.

Sodan jälkeen hän suoritti kaksivuotisen ekonomitutkinnon Helsingin Kauppakorkeakoulussa. Varsinaiset oman alansa opinnot hän suoritti vuonna 1946–1950 Yhdysvalloissa, jossa hän valmistui Syracusen yliopistosta paperi-insinööriksi.

Suomeen palattuaan Haarlaa odotti työpaikka perheyhtiön paperitehtaalla, jonka tuotantolinja tuntui auttamattoman vanhanaikaiselta uusinta teknologiaa opiskelleesta insinööristä.

Paperintuotanto eli kiivasta nousukautta 1950-luvulla. Sodasta toipuva Suomi tarvitsi laadukkaita vientituotteita, ja varsinkin painopaperin kehitys eteni pitkin askelin. Vähitellen myös kauppa Neuvostoliiton kanssa elpyi. Eräässä vaiheessa jopa NL:n korkeimman neuvoston päätökset ja venäläisen vientivodkan etiketit painettiin Haarlan paperille.

Tampereella oli 1950-luvulla yritysten johtoon nousemassa sukupolvi, joka ymmärsi kansainvälistymisen ja verkostoitumisen merkityksen. Vuonna 1956 perustettiin Tampereen Nuorkauppakamari, jonka perustajajäsen Pekka Haarla oli. Nuorkauppakamari-liike oli lähellä hänen sydäntään vielä vuosikymmeniä myöhemminkin.

Politiikkaan Pekka Haarla osallistui 1960-luvulla. Hänet valittiin eduskuntaan Kansallisen Kokoomuksen edustajana Pohjois-Hämeen vaalipiiristä 1966 ja uudelleen 1970.

Presidentti Kekkosen hajotettua eduskunnan 1972 Haarla jatkoi paperitehtaan johdossa Tampereella. Vuonna 1976 perheyhtiö yhdistettiin Yhtyneisiin Paperitehtaisiin, ja 53-vuotiaana Pekka Haarla päätti suuntautua uudelle uralle.

Hän muutti vaimonsa Camillan (o.s. Takkula) kanssa Pariisiin, jossa toimi Uuden Suomen kirjeenvaihtajana kirjoittaen kolumneja ja artikkeleita taloudesta ja politiikasta. Myöhemmin seurasi muitakin asemapaikkoja, muun muassa Washington D.C. ja Geneve.

Luonteeltaan Pekka Haarla oli hillitty ja maltillinen. Hänellä oli luontaista arvokkuutta, joka herätti kunnioitusta kanssaihmisissä. Hänen kykynsä katsoa eteenpäin auttoi häntä suuntaamaan aina uudelle uralle, jota seurasi uteliaana ja oppimishaluisena.

Talvisena harrastuksena hänellä oli laskettelu, ja eläkeläisenä rakkain harrastus oli golf. Hän osallistui useita kertoja Sotaveteraanien kilpailuihin. Niissä mottona oli "Kaverin palloa ei jätetä".

Perheeseen kuuluu neljä tytärtä ja 9 lastenlasta sekä 15 lastenlastenlasta.

Kirjoittaja on Pekka Haarlan tytär.

Lue lisää: Rafael Haarlan uskomaton menestystarina alkoi kirjekuorista – Dynastian romahdus ei jättänyt paperipatruunan jälkeläisiä puille paljaille, mutta multimiljonäärejä jälkeläisissä on vain yksi

Lue lisää: Pekka Haarla, 95, muistaa hyvin maineikkaan isoisänsä – Nyt hän kertoo vaiherikkaasta elämästään ja paljastaa, miksi Rafael lahjoitti varat Hämeensillan patsaisiin

Lue lisää: Tampereen ytimessä seisoo hämmästyttävä kivipalatsi, joka on ollut vuosia tyhjillään – Saimme harvinaisen tilaisuuden kurkistaa sisälle: Tältä se näyttää miljoonaremontin jälkeen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos