Arkkitehti Raili Pietilä on kuollut 94-vuotiaana - Ihmiset - Aamulehti

Tampereen Kalevan kirkon ja pääkirjasto Metson suunnittelija Raili Pietilä on kuollut

Raili Pietilä teki pitkän ja maineikkaan arkkitehtiuran miehensä Reima Pietilän kanssa.

Arkkitehti Raili Pietilä kuvattuna Metso-kirjaston edessä Tampereella vuonna 2010.

11.6. 16:13

Arkkitehti Raili Pietilä kuoli 16. toukokuuta 2021 Helsingissä. Hän oli 94-vuotias, syntynyt 15. elokuuta 1926.

Pietilä varttui rautatieläisperheessä Pieksämäellä. Opiskeltuaan Helsingin yliopistolla muun muassa matematiikkaa sekä työskenneltyään pari vuotta rakennushallituksessa hän aloitti arkkitehtuuriopinnot.

Ajatuksen arkkitehdin ammatista Raili Paatelainen sai jo nuorena, kun hänen Terijoelta kotoisin oleva sukulaisensa sanoi vähän yli kymmenvuotiaalle Railille, että ”kuule sinusta tulee arkkitehti”. Nuori tyttö hämmentyi, koska hän ei ollut kuullutkaan koko sanaa eikä tiennyt mitä se tarkoittaa.

– Mutta ajattelin, että sehän voi olla selvä juttu. Sitten minä käsitin, että minusta tulee arkkitehti, Raili Pietilä muisteli myöhemmin arkkitehti Aino Niskaselle antamassaan haastattelussa vuonna 2002.

Pietilä kuvasi itseään ”hippimäiseksi” opiskelijaksi, joka oli pari vuotta kasvisyöjäkin. Professori Nils Erik Wickberg puhui opettajanhuoneessa havainneensa luennoilla ”pienen tytön, jolla on kauniit mustat kynnet”.

Lue myös: "Jumalan oma bunkkeri" jäi matalammaksi kuin suunnittelija olisi toivonut – Reima Pietilä olisi halunnut jättää Kalevan kirkon seinien raa'at betonipinnat näkyviin, mutta tähän ei suostuttu

Pääkirjasto Metson kaaria kuvattuna Tampereella vuonna 2008.

Työskenteli miehensä kanssa

Raili Pietilän arkkitehtiuran tunnetuimmat työt syntyivät yhdessä hänen aviomiehensä arkkitehti Reima Pietilän kanssa. He alkoivat työskennellä omassa toimistossa 1960, ja avioituivat 1963.

Pietilöiden ensimmäinen yhteinen työ oli alun perin Teknillisen korkeakoulun (TKK) ylioppilaskuntataloksi valmistunut Dipoli vuonna 1961. Rakennuksen omistaa nykyisin Aalto-yliopisto. Samoihin aikoihin valmistui Tapiolaan Suvikummun asuinalue.

Pietilöiden muiden suurien töiden joukossa ovat muun muassa Kalevan kirkko Tampereella (1966), Hervannan seurakunta- ja vapaa-aikakeskus sekä Hervannan liikekeskus Tampereella (1979), Sief-palatsi Kuwaitissa (1982), Suomen suurlähetystö Intiassa (1985), Tampereen kaupungin pääkirjasto Metso, (1986) ja Tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi (1994).

Raili Pietilän omista töistä kuuluisimpia on Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän lomatalo Klovharun saaressa. Tuulikki Pietilä oli Reima Pietilän sisko.

Orgaanista arkkitehtuuria

Pietilöiden tyyliä on kuvattu orgaaniseksi arkkitehtuuriksi. Tämä tarkoitti myös sitä, että ne olivat yksityiskohtaisia ja suuritöisiä. Esimerkiksi Mäntyniemen suunnitteluun Pietilöiden toimistolta kului aikaa yli 84 000 tuntia.

Raili Pietilälle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan kunniamerkki, Suomen (SAFA) ja Amerikan (AIA) arkkitehtiliittojen sekä Architectan kunniajäsenyys.

Kalevan kirkko Tampereella kuvattuna vuonna 2004.

Punatiilinen Hervannan vapaa-aikakeskus käsittää neljä arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän suunnittelemaa rakennusta, joista kolme on osin toisissaan kiinni keskikäytävää suojaavalla katoksella tai ulkoportaikolla.

Lue lisää: Katso kuvat: Tampereen pääkirjaston historia on pidempi kuin Metson – Tunnetko nämä Tampereen kirjastojen vaiheet?

Lue myös: Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että pääkirjasto Metson voisi tulkita suunnittelijansa omaksi kuvaksi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: