Muistokirjoitus: Sosiologian professori emerita Merja Kinnunen on kuollut - Ihmiset - Aamulehti

Sosiologian professori emerita Merja Kinnunen on kuollut – entinen kollega Tampereen yliopistosta muistelee työkaveriaan: ”Sen rakastettavampaa ihmistä ei voi olla”

Merja Kinnusen pitkä tutkijanura alkoi Tampereen yliopiston opetusjaostossa 1980-luvulla. Hän paneutui uransa aikana sukupuolittuneisiin valtarakenteisiin ja työelämän muutokseen. Kinnunen oli räiskyvä ja pidetty persoona, joka esitteli mielellään taikatemppuja.

Edesmennyt Merja Kinnunen valittiin Lapin yliopistossa vuoden opettajaksi vuonna 2015.

21.5. 17:51

Aamulehti

Sosiologian professori emerita Merja Kinnunen menehtyi lauantaina 15. toukokuuta 2021. Lapin yliopisto suruliputti Kinnusen muistolle maanantaina 17. toukokuuta.

Kinnunen suoritti tieteellisen peruskoulutuksensa Tampereen yliopistossa. Hänen ensimmäinen yliopistotutkintonsa oli sosiaalihuoltajan ammatillinen tutkinto vuonna 1984. Kinnunen oli mukana kehitystyössä, jonka ansiosta sosiaalialan tutkinnosta tuli maisteritasoinen.

Tampereen yliopiston sosiologian professori Harri Melin muistelee lämmöllä entistä kollegaansa. He eivät työskennelleet yhteisissä hankkeissa, mutta istuivat viereisissä työhuoneissa.

–Tunsin Merjan 1980-luvun puolestavälistä hänen kuolemaansa asti. Olimme kollegoita Tampereella, kunnes hän sai professuurin Lapin yliopistosta, Melin kertoo.

Kinnusen tutkijanura käynnistyi Tampereella lähiöravintolaprojektissa, joka tutki 1980-luvulla lähiökapakoita ja niiden kulttuuria. Hän tarkasteli, kuinka naiset näkyivät – tai olivat näkymättä – tamperelaisissa lähiökapakoissa.

Tutkijanurallaan Kinnunen keskittyi erityisesti sukupuolittuneisiin valtarakenteisiin ja työelämän muutokseen. Hän tutki väitöskirjassaan, kuinka samaa koulutusta ja työn vaativuutta edellyttävissä tehtävissä miespuoliset asemoituivat ylemmiksi toimihenkilöiksi, naiset alemmiksi.

– Hän tutki työelämän sukupuolittuneita käytäntöjä ja rakenteellisuutta. Hän oli syvästi kiinnostunut työelämän tasa-arvosta.

Taikatemppuja ja tutkimuskirjallisuutta

Kinnunen oli akateemisesti pitkän tien kulkija. Tampereen yliopiston erikoisuus olivat aikoinaan opetusjaostot, joissa pääsi opiskelemaan alemman korkeakoulututkinnon ilman ylioppilastutkintoa.

Kinnunen tuli ensin opetusjaostoon ja siirtyi siitä maisteriopiskelijaksi sekä tiedekuntaan. Sen jälkeen hän väitteli tohtoriksi ja eteni lopulta urallaan vuonna 2006 professoriksi Lapin yliopistosta.

– Sen rakastettavampaa ihmistä ei ole kuin Merja oli. Hän oli räiskyvä, iloinen ja avulias. Kaikki rakastivat hänen taikatemppujaan: hänellä oli taikashow, jossa hän teki temppuja servieteillä tai tähtisadetikuilla, Melin muistelee.

Taikatemppujen ja hyväntuulisen luonteen lisäksi Kinnunen jäänee mieleen ansiokkaasta toiminnasta Vastapainossa, joka oli alun perin osuuskunta. Kinnunen teki pitkään töitä Vastapainossa yhteiskuntatieteellisen kirjallisuuden edistämiseksi.

Melinin mukaan hän oli myös merkittävä opettaja, joka kirjoitti useita oppikirjoja gradun tai tutkimuksen tekijöille.

– Merja jää myös ihmisten mieliin tutkimuskirjallisuuden tekemisestä ja metodiopetuksen edistämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos