Yrittäjä Kauko Turunen näki heti Parkanon edut - Ihmiset - Aamulehti

Yrittäjä Kauko Turunen näki heti Parkanon edut

60 vuotta täyttävä Kauko Turunen toivoo Parkanon houkuttelevan lisää osaavia yrittäjiä ja työntekijöitä.

Kauko Turusesta on tullut parkanolainen sijoittaja.

3.3. 7:44

Voiko koko elämänsä Suomea kiertänyt yrittäjä, parhaimmillaan noin 300 työntekijän pomo asettua ja melkeinpä rauhoittua paikoilleen pikkukaupunkiin, sellaiseen kuin Parkano?

Kyllä näköjään voi. Kauko Turunen, nimeänsä yhä kantavan maalausyrityksen toimitusjohtaja, muutti 11 vuotta sitten Lappajärveltä Parkanoon. Naisen perässä, tietysti.

Nyt hän on taitekohdassa, ilmeisesti ei kuitenkaan pysähtyneenä. Yrityksestään Kaukomaalauksesta hänellä on jäljellä vajaa kolmannes sen jälkeen, kun hän on myynyt osakkeet kolmelle lapselleen ja toimivalle johdolle. Yritys hakee uutta toimitusjohtajaa. Turunen on ostellut kymmenittäin asuinkiinteistöjä, jopa rautakaupankin sijoitusyhtiöilleen Parkanosta.

Mihin mies tähtää? Kysymykseen hän vastaa arvoituksellinen hymy kasvoillaan. Ja alkaa sitten selittää.

– Olen yli 40 vuotta elämästäni tehnyt töitä rakennusalan yrittäjänä. Toimialani isossa kuvassa jopa 70–80 prosenttia kausityöntekijöistä tulee ulkomailta. Tasoitetöihin ei löydy Suomesta edes opettajia. Vanhasta työstäni ei voi noin vain lähteä, mutta muutakin tekemistä on.

– Parkano on Seinäjoen ja Tampereen sekä Porin ja Jyväskylän puolivälissä. Vieläkään sitä sijaintia ei ole täällä täysin ymmärretty. Kun saan maaliin hotellin ja huoltoaseman Parkanoon kolmostien tontilleni, se on yksi askelista, Turunen pohtii.

Tuo yrityskulma saattaa kuulostaa pieneltä kokonaisuudessa, mutta Turusen ajatuksissa on iso huoli. Parkanossa on esimerkiksi jopa satoja, hyvin menestyvien metalliteollisuuden yritysten työntekijöitä, jotka ovat eläkeiässä tai sen kynnyksellä. Jotta heille tulisi jatkajia, Parkanoon on saatava lisää nuoria puolisoita kiinnostavia töitä. Siis yrityksiä, lisää mahdollisuuksia.

Turunen ei puutu soten aiheuttamaan myllerrykseen ja sen todennäköiseen vaikutukseen hoitotyöpaikoissa, vaan katsoo asiaa toisin:

– Parkanossa on kyllä halpoja asuntoja ja taloja varmasti tarpeeksi perheille, mutta entäpä jos Parkano maksaisi junakyydin tamperelaisille osaajille, jotka tulevat tänne töihin? Olemme reilun puolen tunnin päässä Tampereelta. Aika monet kulkevat myös täältä kimppakyydeillä töihin toiseen suuntaan.

– Kyllä, ymmärrän, että opiskelu vie nuoret asumaan isoon kaupunkiin. Se on tietty elämänvaihe, Turunen miettii ja toteaa samaan hengenvetoon, että sitten alkavan perheen kanssa vaihtoehdot tulevat punnintaan.

– Voi olla iso kynnys katsoa vaihtoehtoja Parkanossa, ellei ole läheisiä tai muita siteitä tänne. Verkosto pitää olla. Lapsille kyllä on harrastamisen ja oppimisen huippua tarjolla, esportia ja uutta koulua myöten.

– Meiltä Parkanossa puuttuu yhä lobbari, nuorten yrittäjäpariskuntien etsijä. Yrittäjille varmasti järjestyy toimitila, vaikka nyt tyhjiä juuri ei ole.

Turunen jatkaa vielä pari vuotta tukkuliike Maalarimestari oy:n hallituksessa ja työnantajaliitto Pintaurakoitsijat ry:n hallituksessa, mutta sitten: hänellä on vetouisteluvene ja mökki Tarjanneveden äärellä, sekä pieni metsätila Virroilla. Hän oli nuorena vetouistelussa kilpakalastaja - ja nyt hänellä on perhokalastusvälineet jopa Tenoa varten.

Turunen on Parkanon valtuustossa ja kaupunginhallituksessa, oltuaan viime vaalien ääniharava 183 äänellä. Hän on myös kristillisdemokraattien varakansanedustaja Pirkanmaalta ja on ehdokkaana seuraavissa kuntavaaleissa.

Kauko Turunen

Syntyi 3.3.1961 Hirvensalmella.

Asuu Parkanossa.

Ammatti: yrittäjä-toimitusjohtaja.

Perhe: vaimo, kolme lasta edellisestä avioliitosta.

Ura: perusti Kaukomaalaus oy:n 22-vuotiaana. Muutti Lappajärvelle 26-vuotiaana, yrityksessä kausittain noin 300 työntekijää. Muutti Parkanoon vuonna 2010, perusti KM Sijoitus oy:n ja osti vuonna 2020 Arsalin oy:n, joilla on kiinteistösijoituksia Parkanossa ja muualla Suomessa. Parkanon valtuustoon vuonna 2012, kaupunginhallitukseen vuonna 2017 (kd.).

Korjaus: Korjattu 4.3. kello 16.15 tietolaatikosta kohta Arsalin oy:stä. Kauko Turunen osti yhtiön, ei perustanut, kuten jutussa alkujaan väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: