Nuorten tyytyväisyys elämäänsä on mittaushistorian alhaisin – koronan vaikutukset voivat näkyä nuorissa vielä pitkään - Ihmiset - Aamulehti

Nuorten tyytyväisyys elämäänsä on mittaushistorian alhaisin – koronan vaikutukset voivat näkyä nuorissa vielä pitkään

Nuorisotutkija Sofia Laine kertoo, että koronapandemia on vaikuttanut nuorten elämään monin eri tavoin. Nuorisobarometrin mukaan nuorten tyytyväisyys elämäänsä on laskenut ennätysnopeasti koronan takia.

18.2. 15:56

Aamulehti

Koronapandemia on vaikuttanut todennäköisesti kaikkiin suomalaisiin jotenkin. Omanlaisensa vaikutus sillä on ollut nuoriin, joiden elämään normaalisti kuuluu vuoden aikana paljon erilaisia siirtymäriittejä ja juhlia, joilla merkitään saavutettuja virstanpylväitä matkalla lapsuudesta kohti aikuisuutta.

Pandemian myötä esimerkiksi rippi- ja ylioppilasjuhlat, vanhojen tanssit, penkkarit ja fuksiaiset ovat jääneet väliin tai järjestetty normaalia suppeammin.

– Normaalisti näillä juhlistetaan siirtymistä uuteen rooliin yhteiskunnassa ja yhteisössä, sanoo nuorisotutkimuksen dosentti Sofia Laine Tampereen yliopistosta.

Julkisuudessa on puhuttu paljon siitä, muodostuuko koronapandemian keskellä elämisestä uudenlainen sukupolvikokemus tämän päivän nuorille.

Laine sanoo, että se on mahdollista, mutta sitä voida vielä tietää tai määritellä. Hän kertoo, että sukupolvikokemus on itse asiassa tieteellinen käsite, jolla tarkoitetaan sitä, että kaikilla saman ikäpolven nuorilla on sama kokemus jostain yhteiskunnallisesta murroksesta. Koronapandemia ei välttämättä muodostu tällaiseksi sukupolvikokemukseksi, koska pandemia on vaikuttanut nuoriin eri tavoin esimerkiksi perheen varallisuudesta, opiskelu- tai työtilanteesta ja asuinpaikasta riippuen.

Tyytyväisyys elämään matala

Joka tapauksessa pandemialla on ollut valtavia vaikutuksia nuorten elämään. Suomessa nuoria on tutkittu nuorisobarometrillä vuodesta 1997 alkaen. Syyskuussa 2020 kerättiin tietoa nuorten tyytyväisyydestä elämäänsä ja niitä verrattiin vuoden 2020 alussa kerättyihin tuloksiin. Juuri julkistettujen tulosten mukaan nuorten tyytyväisyys elämäänsä on laskenut reilussa puolessa vuodessa 0,5:llä kouluarvosanalla. Nuorten keskimäärin antama arvosana oli nyt 8 ja se on matalin koskaan mittaushistoriassa.

– Se ei ole koskaan laskenut näin paljon näin lyhyessä ajassa. Lisäksi kysely on tehty alkusyksystä, kun tilanne oli tämänhetkistä parempi. Jos se tehtäisiin uudelleen nyt, arvosana olisi todennäköisesti vielä alempi, Laine sanoo.

Nuoruuteen kuuluvat erilaiset sosiaaliset ilmiöt ja ihmissuhteiden muodostaminen myös lapsuudenperheen ulkopuolella. Sofia Laineen mukaan erityisen hankalaa nuorille on ollut koronapandemian aiheuttama yksinäisyys ja ahdistus, joka on aiheuttanut ongelmia etenkin toisen asteen opiskelijoille ja korkeakouluopiskelijoille.

– Lisäksi ongelmiin on ollut vaikeaa saada apua ja tukea ja niihin on ollut pitkät jonot.

1990-luvun alun laman jälkeen tutkimuksissa huomattiin, että monen silloin työikään tulleiden on ollut muita vaikeampaa kiinnittyä työelämään ja heidän työllisyytensä on jäänyt muita heikommaksi. On mahdollista, että koronalla ja sen aiheuttamalla taantumalla on nuoriin samanlaisia, pitkänkin ajan jälkeen näkyviä vaikutuksia.

Esimerkiksi kesätyöt ja harjoittelut ovat tärkeitä tilaisuuksia harjoitella työelämää, ja niiden puuttuessa tällaiset kokemukset jäävät väliin.

–Tietääkseni ei olla myöskään tutkittu vielä sitä, miten nuoret ovat kokeneet seurustelu- ja tapailusuhteet nyt korona-aikana. Nekin ovat tärkeä ja aikuistumiseen liittyvä asia nuoren elämässä, Laine sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut