Entinen valtakunnansovittelija Paavo J. Paavola on kuollut - Ihmiset - Aamulehti

Entinen valtakunnansovittelija Paavo J. Paavola on kuollut

Paavo J. Paavola 1935–2021.

4.2. 8:50

Entinen valtakunnansovittelija ja kuntatyönantajien johtaja Paavo J. Paavola kuoli 18. tammikuuta Helsingissä 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt 1. joulukuuta 1935 Punkaharjulla.

Paavola oli varatuomari ja oikeustieteen lisensiaatti.

Paavon isä oli siurolainen asemamies Bruno Paavola ja äiti postinkantaja Aili Paavola. Paavo oli seitsenlapsisen perheen esikoinen.

Lahjakas poika kulki junalla Siurosta Tampereelle Klassilliseen lyseoon. Isossa perheessä raha oli tiukalla, mutta junamatka asemamiehen poikana oli ilmainen, Clasussa oli vapaaoppilaan paikka, ja niillä eväillä poika pääsi opintielle.

Paavola aloitti lakimiesuransa syyttäjänä Tampereen raastuvanoikeudessa ja jatkoi lakitoimistossa.

Tampereen kaupunginjohtajaksi Paavo J. Paavola haki Pekka Paavolan jälkeen, mutta paikalle valittiin Jarmo Rantanen.

Paavo J. Paavola oli sosiaalidemokraatti, jonka työmarkkinajohtajan ura alkoi vuonna 1967 Paperiliiton ja SAK:n lakimiehenä.

Paavola muisteli mielellään, kuinka hän pestasi kymmenien hakijoiden joukosta nuoren juristin Tarja Halosen osastolleen. Siitä hetkestä alkoi Halosen nousu tasavallan huipulle.

Paavola valittiin valtakunnansovittelijaksi vuonna 1971. Lakkotaistot olivat 1970-luvulla kiivaimmillaan. Vuonna 1976 oli 3 287 lakkoa, ja Paavo J. Paavola ilmestyi kuvaruutuihin melkein joka ilta.

Hän ei kosiskellut kansaa. Kun Mauno Koivisto ilmoitti, että rahaa ei ole, kansa taputti Manun rohkeudelle, mutta kun Paavo J. yritti säästää veronmaksajien rahoja, hän sai kimppuunsa puoli valtakuntaa.

Paavolasta tulikin Suomen hankalien asioiden hoitaja ja epävirallinen syntipukki.

Valtakunnansovittelijan toimistosta Paavola kutsuttiin kuntatyönantajien eli silloisen Kunnallisen sopimusvaltuuskunnan johtajaksi 1979.

Sairaanhoitajien lakosta vuonna 1983 tuli painajainen. Kansa oli Tehyn hoitajien puolella, ja Paavo Johannes puolusti yksin niukkaa linjaa.

Seuraava vuosi oli yhtä paha, sillä silloin alkoivat Akavan lakot.

Lastentarhaopettajien, peruskoulun opettajien, lääkärien ja sosiaalityöntekijöiden kuukauden lakot koettelivat hermoja, mutta Paavo J. Paavola esiintyi tv:ssä kivikasvoisena kuin Buster Keaton.

Ja jälleen hänestä tehtiin syntipukki lähes kaikkeen mahdolliseen, mutta se ei häirinnyt Paavolaa.

Hän piti tärkeänä onnistua niissä tehtävissä, jotka oli hänelle uskottu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos