Monoliitti putkahti Virtain kunnan Perinnekylään - Ihmiset - Aamulehti

Pirkanmaalaiseen pikkukaupunkiin ilmestyi mystinen metallipaalu, ja siitä tuli heti nähtävyys – tämä maailmalla kohauttaneista monoliiteista tiedetään

Mystisiä, monoliiteiksi kutsuttavia metallipaaluja on viime viikkoina putkahdellut ympäri maailmaa. Viime viikonloppuna sellainen ilmestyi Virroille. Aamulehti kävi perjantaina jututtamassa keskelle globaalia ilmiötä päässeitä virtolaisia.

Virroille ilmestynyt monoliitti on suojellussa perinnemaisemassa. Kaupunginjohtaja sanoi tiistaina Ilta-Sanomille, että paalu saa nyt olla siinä, ja arveli sen joskus häviävänkin.

18.12.2020 17:58

Aamulehti, Virrat

Siinä se nököttää, pystyssä keskellä peltoa ja perinnemaisemaa, juuri nyt melko ikävän tuulen ja rännän piestävänä.

Harmaa metallipaalu, neliskanttinen, 2,5-metrinen. Ei muita tuntomerkkejä.

Virtain kaupungin pääsylippu maailmanlaajuisiin juhliin.

Suomen toinen monoliitti!

Monoliitteja hämmästellään ympäri maailmaa

Mystisiä harmaita metallipaaluja on viime viikkoina putkahdellut ympäri maailmaa. Niitä on alettu kutsua monoliiteiksi, kenties koska ne muistuttavat Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu -elokuvassa nähtävää monoliittia.

Saaga käynnistyi marraskuussa Yhdysvalloista, kun Utahin osavaltiossa sijainneesta erämaasta löydettiin kolmemetrinen metallipaalu, ”ensimmäinen monoliitti”.

Sen jälkeen vastaavan näköisiä paaluja on ilmestynyt miltei 30 maahan. Monoliittilöydöksiä päivitetään List of 2020 monoliths -sivulle Wikipediaan.

Suomen ensimmäinen monoliitti löydettiin Savonlinnasta ja toinen Virroilta.

Villityksen aloittaneen Utahin monoliitin pystyttäjästä ei ole varmaa tietoa. Osa monoliittien pystyttäjistä on ilmoittanut itsestään, osa ei.

Suomen monoliittien pystyttäjiä ei tiedetä. Savonlinnaa ja Virtoja yhdistää, että molemmat ovat mukana Euroopan kulttuuripääkaupunkihaussa vuodelle 2026, Virrat osana Tampereen hakemusta.

Valtatien varressa

Monoliitti ilmestyi Virroille viime viikonloppuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos