Pirkanmaan lähiretkikohteet ja vinkit retkelle varustautumiseen - Ihmiset - Aamulehti

Pirkanmaa on patikoijan paratiisi – Valitsimme 12 reittiä, joissa riittää ihailtavaa niin aloittelijalle kuin kokeneellekin retkeilijälle

Vehoniemen näkötornista avautuu näkymä sekä Roineelle että Längelmävedelle. Vehoniemenharju ja läheinen Keisarinharju ovat Pirkanmaan helpoimmin tavoitettavia retkikohteita.

17.5.2017 10:32

Pirkanmaa tarjoaa retkeilijälle upeita luontokohteita moneen makuun. Maakunnassa on satoja kilometrejä merkittyjä patikkareittejä tulenteko- ja yöpymispaikkoineen.

Luonnon rauhaa ja ihmeitä löytyy parhaimmillaan pienen bussi- tai automatkan takaa, usein polkupyöräkin riittää.

Lähiretkelle voi lähteä vain muutamaksi tunniksi, mutta monet kohteet tarjoavat taivallettavaa ja katseltavaa vaikka moneksi päiväksi.

Perehdy kohteeseen

Retkikohde ja patikkamatkan pituus kannattaa valita oman kunnon ja kykyjen mukaan. Merkityillä reiteillä kulkeminen onnistuu ilman isompia erätaitoja, mutta reitin vaativuus ja matkan varrelta löytyvät palvelut kannattaa selvittää etukäteen.

Maastossa ja vesillä on turvallisinta liikkua ryhmässä, jos ei tunne maastoa tai vesialuetta.

Ennen retkeä kannattaa hankkia tarvittavat kartat ja oppaat sekä varsinkin vesille mentäessä tarkistaa sääennuste.

Sää sanelee pukeutumisen. Sadevarusteet ja vaihtovaatetta kannattaa varata lyhyttä patikointia pidemmille retkille.

Ensiapuvarusteet, ainakin laastarit ja ensiside ja riittävästi juomista ja evästä pakataan mukaan. Juotavaa tarvitaan etenkin kesällä. Vesillä on pidettävä kelluntaliiviä.

Hyvät kengät

Jalkojen hyvinvointi on erittäin tärkeä asia retken onnistumisen kannalta. Uusilla kengillä on käveltävä riittävästi ennen vaellusta, jotta kengät ja jalat ehtivät sopeutua toisiinsa. Toisaalta vanhatkin palvelijat on syytä huoltaa hyvin ennen retkelle lähtöä niin, että ne pitävät vettä, sisäpuoliset saumat eivät ole rikki ja hankaa ja että kengät ovat kunnossa.

Vaelluksilla ja pitkillä päiväretkillä on tärkeää pitää taukoja säännöllisin väliajoin lepoa, juomista ja syömistä varten. Taukoja voi pitää esimerkiksi noin vajaan tunnin välein.

Tauoilla kannattaa juoda ja myös syödä jotain pientä, vaikka voileipiä, rusinoita, pähkinöitä, suklaata tai vastaavaa.

Älä roskaa

Roskaton retkeily alkaa jo kotona kun retkeä suunnitellaan. Siirrä kaikista metalli- ja lasipurkeista tavarat muovirasioihin. Poista muovipakkaukset ja vaihda ne poltettaviin pakkauksiin. Näin jätettä ei tarvitse kannella takaisin. Retkikohteissa ei yleensä ole roska-astioita. Jos sinulle jää metallia tai lasia on ne tuotava kierrätyspisteisiin.

Retkikohdevinkit on antanut Johanna Välimäki Tampereen Taivaltajien retkeilyjaostosta. Kaikki kohteet sopivat myös lapsiperheille, kun esimerkiksi pahimmat kivikko-osuudet jätetään väliin.

Lisätietoa retkeilystä ja luontokohteista löytyy muun muassa Taivaltajien verkkosivulta ja luontoon.fi -sivustosta.

12 reittisuositusta Pirkanmaalta

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan kaikkien Suomessa olevien mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Niistä nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä siitä tarvitse maksaa.

Saat

Liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta.

Oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua. Voit esimerkiksi telttailla melko vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin.

Poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia sekä onkia, pilkkiä sekä veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea vapaasti jäällä.

Et saa

Aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille.

Häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia, poroja ja riistaeläimiä.

Kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja, sammalta tai muuta vastaavaa toisen maalta.

Tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta.

Häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla.

Roskata ympäristöä, ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa tai kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia.

Koirat on pidettävä kytkettyinä 1.3.-19.8. välisenä aikana.

Lähde: Ympäristöministeriö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: