Ole kotona – se on nyt muotia, kotoilu on vastapainoa suorituskeskeiselle elämäntavalle - Ihmiset - Aamulehti

Ole kotona – se on nyt muotia, kotoilu on vastapainoa suorituskeskeiselle elämäntavalle

Tiina Kolehmainen-Juslin nauttii kotona olemisesta.

22.1.2017 20:48

Makustellaanpa hetki sanaa kotoilu. Pehmeä, ei lainkaan kulmikas, hitaasti hissuttelevasti kotimainen, jälkimaku tyytyväinen eikä ole hinnallakaan pilattu. Sillä sitä juuri sinä nytkin teet. Luet kiireettömästi tätä kotoilusta kertovaa juttua, siemailet kahvia tai teetä, eikä ole kiire mihinkään.

Sitä se nimittäin on myös Kielitoimiston sanakirjan määritelmän mukaan: koti- ja käsitöiden harrastamista kiireisen elämänrytmin vastapainona. Laajemmassa määritelmässä kotoilu liitetään osaksi downshiftausta eli hitaampaan elämäntapaan siirtymistä.

Eli kyllä, kotitöitäkin voi tehdä ilman deadlinea. Tamperelainen Tiina Kolehmainen-Juslin nauttii kiireettömästi kotitöistä, sillä mielenkiintoisen työn hektisyys vaatii vastapainoa. Kuin vaivihkaa arkirumban keskelle onkin tullut aikaa rauhoittua, mutta tietoisesti tilalle ei ole haettu uutta harrastusta.

Tiina Kolehmainen-Juslin ei säästele vaahtokarkkien määrässä. Vaahtokarkkikaakao kuuluu nauttia kiireettömästi, sillä juuri siitä kotoilusta on kyse. Kiireettömästä oleilusta.

- Olen siis tietämättäni aina harrastanut kotoilua. Tykkään, että on siistiä, mutta en ota siitä mitään stressiä. Pesen pyykkiä, kun tarvitsee enkä siis ylisuorita tehtävästä toiseen. Voin aivan hyvällä omallatunnolla löhöillä sohvalla ja selailla sisustuslehtiä tai tv-kanavia.

Kolehmainen-Juslinin perheeseen kuuluu Tiinan lisäksi aviomies ja 13-vuotias poika. 40-vuotias kaupan alalla työskentelevä Kolehmainen-Juslin myöntää, että välillä ei ehdi kotoilla.

- Perheen yhteinen golf-harrastus ja pojan salibandy toki välillä vievät aikaa, mutta ne on saatu hyvin miehen ja kimppakyytiläisten kanssa soviteltua.

Kaukana kavala maailma

Kotoilu ankkuroitui Suomeen 2010-luvun alkupuolella niin sanotun hitaan elämän tullessa suomalaisten tietoisuuteen. Syksyllä 2016 myös hyggeily lisääntyi suomalaisten kotioloissa. Mistä tämä kotona hissuttelu oikein kertoo?

- Meille on tullut aivan tietoinen tarve hidastaa ja hakea vastapainoa maailmantilanteen muuttumisen tuomalle ahdistukselle, pohtii kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto. Aalto on myös ammattijärjestäjä ja sosiaalisessa mediassa suositun Paikka kaikelle -ryhmän perustaja. Aalto ei halua vetää yhtäläisyysmerkkejä kodin järjestämisvimman ja kotoilun suosion välille, mutta näkee paljon yhteisiä tekijöitä molemmissa ilmiöissä.

- Siisti tai epäsiisti koti antaa vahvan signaalin siitä, että millainen ihminen kotona asuu. Odotuksia ja paineita kodin siisteydestä on valtavasti. Meille tekisi hyvää vähän rentoutua vaatimuksista.

Arkirumban keskelle on tullut aikaa rauhoittua.

Kielitoimiston tutkijan ja Kielikellon toimittajan Riitta Erosen mukaan kotoilu kääntyy englannin sanasta homing, ja kotona voi puuhailun lisäksi myös oleilla yksin tai ystävien kanssa. Kotoilun merkitystä tai käyttöä ei Erosen mukaan sovi liikaa rajata, sillä kyseessä ei ole virallinen termi.

- Joka tapauksessa kavala maailma on kaukana, ja samoja elementtejä on esimerkiksi Strömsö -ohjelmassa. Siellähän vasta kotoillaan.

Tanskassa on hyggeilty jo kauan, ja hyggeily-termi on otettu Suomessa avosylin vastaan.

- On hauskaa, että muistakin kielistä kuin englannista tulee lainasanoja! Tämähän on lainautunut jopa englantiin, ja se pääsi Oxford English Dictionaryn valitsemien vuoden 2016 sanojen listalle.

Kielitoimiston tutkija muistuttaa, että jo olemassa olevat sanat saavat usein rinnalleen uusia ja joskus jopa korvautuvat niillä. Taustalla on uutuudenviehätystä ja vaihtelunhalua.

Merkitykset muuttuvat

Äkkiseltään luulisi, että markkinointivastaavat keksivät kuluttajille uusia kulutustapoja, mutta tällä kertaa voidaan syyttää tai kiittää mediaa.

- Nopea tiedonvälitys maasta toiseen, ja naistenlehdet ynnä muut välittävät muoteja ja sanoja tehokkaasti, Eronen sanoo.

Aaltokin on huomannut eräänlaisen kulutuskriittisen vasta-aallon pyyhkineen vauhdilla läpi Suomen. Kuluttamisen sijaan mennäänkin kotiin rauhoittumaan.

- Myös suorituskriittinen näkökulma ottaa valtaa. Ei tarvitse mennä viitenä iltana töiden jälkeen salille repimään vaan voit vaikka venytellä kotona. Tai olla tekemättä mitään ja nauttia oloilusta.

Haluaisiko Kielitoimiston tutkija Eronen nähdä vaikka juuri oloilun kotoilun tai hyggeilyn rinnalla?

- Oloilu on hyvä sana, mutta en varmaan osaisi käyttää vain yhtä. Kyseessä voi olla rentoutuminen, rauhoittuminen tai ihan vain koti-illan viettäminen.

- Sanoja ei kuitenkaan voi omistaa, vaan ne elävät ja niiden merkityksetkin voivat laajeta ja muuttua. Todennäköistä on, että pian keksitään taas jotain uutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos