Sastamalalaisella Timo Niemisellä, 41, on erikoinen keräilyharrastus – hänen kokoelmassaan on muutamia harvinaisuuksia, joista hän ei luovu mistään hinnasta - Ihmiset - Aamulehti

Sastamalalaisella Timo Niemisellä, 41, on erikoinen keräilyharrastus – hänen kokoelmassaan on muutamia harvinaisuuksia, joista hän ei luovu mistään hinnasta

Niemisen keräilyharrastus alkoi 30 vuotta sitten siitä, kun hän pikkupoikana kävi isän kanssa Levorannan autokaupassa ja sai sieltä esitteitä mukaansa.

Timo Nieminen esittelee keräilyharvinaisuuttaan: Diamond T kuorma-auton esitettä. Raskaan kaluston esitekatselmus järjestettiin Tyrväänkylän kahvilassa lauantaina.

30.3.2019 8:50

– Joku kerää maatuskamummoja ja joku toinen pölyä kerääviä paperiesitteitä, tuumaa sastamalalainen Timo Nieminen ja sanoo kuuluvansa jälkimmäiseen keräilijäryhmään.

Nieminen on hurahtanut vanhoihin autojen, varsinkin raskaan kaluston, esitteisiin ja ohjekirjoihin. Niitä on hänellä paljon. Joukossa on muutamia harvinaisuuksia, joista Nieminen ei luovu mistään hinnasta.

– Olen kerännyt esitemateriaalia melkein koko ikäni. Ohjekirjoja sekä auto- ja konealan kirjallisuutta.

– 30 vuotta olen ollut alan harrastaja. Se alkoi siitä, kun pikkupoikana kävin isän kanssa Levorannan autokaupassa ja sain sieltä esitteitä mukaani. Silloin vielä sai paperisia esitteitä.

Lue myös: "Olin munata pahasti: koko firma olisi mennyt kontalleen" – Selviämiseen on vain yksi keino, tietää Levorannan Autoliikkeen perhe, joka antaa auton ostajalle ruisleivän käteen

Tämä Chevrolet-kuorma-auton esitevihko löytyi vuosikymmeniä sitten Vastialan talon purkutyömaalta Rautavedenkadulta Vammalasta. Esite on yli 90 vuotta vanha. Se on Timo Niemisen kokoelman vanhin.

Kokoelman helmiä

Nieminen esittelee keräilykokoelmansa helmiä: esite Hollming-merkkisestä itsekantavasta säiliöautosta, jota valmistettiin Kankaanpäässä 1980-luvulla vain muutamia kymmeniä kappaleita, Chevrolet-merkkisen kuorma-auton esitevihko 90 vuoden takaa, Diamond T, amerikkalaisen kuorma-auton esite 1930-luvulta, Fordin A-sarjan umpipakettiauto Arskan ohjekirjanen sekä Volvo Viesti -lehden linja-autojen erikoisnumero vuodelta 1932.

Timo Nieminen kiertää alan keräilytapahtumia ja rompetoreja, ja jos hyvä säkä käy, hän saattaa tehdä niissä löytöjä.

– Kirjapäiviltä löysin Sisu-kuorma-auton valokuvan vuodelta 1934. Se on paras valokuvalöytöni.

Esitemateriaaleja on Niemisen mukaan tarjolla yhä vähemmän.

– Niistä ei raaskita enää luopua, hän veikkaa.

Alan keräilijöitä on ympäri Suomen ja Sastamalassakin useampia. 41-vuotias Timo Nieminen on alan harrastajapiireissä nuorimmasta päästä.

– Harva nelikymppinen tällaisia esitteitä kerää. Pikkupoikamainen keräily on minulla jäänyt päälle.

Kankaanpäässä valmistetun Hollming-merkkisen säiliöauton esite on hyvin harvinainen, koska kuvan hyttimallia on valmistettu vain tämä yksi kappale. Tästä esitteestä Timo Nieminen ei luopuisi mistään hinnasta

Amerikkalainen Diamond T oli tunnettu automerkki 1930-luvulla. Tänä päivänä se on harvinaisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: