Kiti Neuvonen lauloi 1970-luvulla sukupolvensa tunnuskappaleen - Ihmiset - Aamulehti

Parikymppisenä laulettu Nuoruustango seuraa Kiti Neuvosta yhä – Laulaminen on 70 vuotta täyttävän tamperelaistaiteilijan ykkösjuttu edelleen

Kiti Neuvonen lauloi 1970-luvun alussa sukupolvensa tunnuskappaleen. ”Laulussa on vilpitöntä tulevaisuudenuskoa”, hän sanoo.

70 vuotta täyttävä Kiti Neuvonen on kotiutunut Tampereelle. Hänet kuvattiin Halimasjärven rannalla. ­

26.10. 20:04

”Lämpöni lempeni annan, kaunis on nuoruutein”, Kiti Neuvonen lauloi unohtumattoman tiheästi. Nuoruustangon autenttisesta – useimpien mielestä ainoasta oikeasta – tulkinnasta on vierähtänyt pian puolivuosisata.

Vuonna 1971 Kiti Neuvonen oli kaksikymppinen nuori nainen, joka lauloi nauhalle Anu Kaipaisen sanoittaman ja Kaj Chydeniuksen säveltämän tangon.

–  Nauhoitus oli Scandian studiolla Kulttuuritalolla. Muistan että annoin tulla vaan, se oli aivan ihana laulu ja oli helppo laulaa. Se saatiin sisään muutamalla otolla, ja Paul Jyrälä oli äänityspöydän takana, artisti muistelee. Singlenä laulu ilmestyi 1974.

–  Laulu jotenkin istahti minulle, ja sittemmin myös henkilöityi minuun.

Juuret Sortavalassa

Peter von Bagh oli etsiskellyt Kreivi-leffaansa (1971) tuoretta naisääntä esittämään Nuoruustangon, ja Neuvonen sopi ohjaajan kriteereihin.

–  Hän halusi laulun siihen alkuun Kreivi [Ylermi] Lindgrenin venkoilun vastapainoksi.

Sattumanvaraisempaa oli se, että nimenomaan Neuvosen tulkitsemana laulusta tuli nuoren sukupolven tunnusmerkki. Miksi se lumoaa yhä kuulijoita?

–  Laulussa on tulevaisuuden­uskoa, vilpitöntä jos kohta naii­viakin. Ainakin minulle se sanoo, että jos on sydän auki, voi elää täysillä, hän pohtii.

Kiti Neuvonen oli kasvanut suurperheessä Lahdessa. Vanhemmat olivat karjalanevakkoja, sortavalalaisia, ja Kiti oli viidestä lapsesta kuopus.

–  Suvaitseva karjalaisuus vallitsi kotona ja äidin vanhempien kotona, jotka asuivat lähellä Nastolassa.

–  Kaikenlaiseen harrastamiseen kannustettiin, oli lausuntaa, musiikkia, maalausta, ja voitin monia niin sanottuja henkisiä kilpailuja.

Kuohuva radikalismi

Vuosi 1968 ratkaisi suunnan. Kiti Neuvonen kävi Savonlinnan taidelukiota, mutta alinomaa hänestä tuntui, että kaikki oleellinen tapahtuu Helsingissä: mielenosoitukset, Vanhan valtaus, suuri kuohuva radikalismi.

Ja pääkaupunkiin hän lähti, ensi alkuun isosiskonsa Eija-Elina Bergholmin lasta hoitamaan.

–  Marssin oitis Ylioppilasteatteriin, ja minut buukattiin sinne. Olin mukana näytelmissä ja kiertueilla Hangosta Lappiin.

Tärkeitä etappeja oli Agit Prop. Vuonna 1971 oli tullut kutsu poliittisen laulun festivaaleille Itä-Saksaan, ja tarkoitusta varten luotiin kvartetti: Pekka Aarnio, Martti Launis, Kiti Neuvonen ja Sinikka Sokka.

–  Berliini oli suuri menestys. Ohjelmistoon otimme uutta ja vanhaa, kuten Kenen joukoissa seisot, , ja useampia Vietnam-solidaarisuuslauluja”, Neuvonen luettelee. ”Vedimme rohkealla itseluottamuksella ja se onnistui.”

Kaksi sopraanoa

Agit Prop vakiintui ja keikkoja piisasi. Aarnion intohimona oli kuitenkin luoda neljän äänialan bändi – naisina sopraano ja altto –, mutta Neuvonen ja Sokka olivat sopraanoja kumpikin.

–  Pekka sanoi, että vaikkei ole soinnikkaampaa kuin Sinikan ja minun sopraanot unisonona, hän etsii alttoääntä, Kiti Neuvonen kertoo.

–  No, en ollut sitonut tulevaisuuttani Agit Propiin, ja olin jo lähdössä opiskelemaan Tampereelle.

–  Ja niin lähdin. Se kävi sopuisasti.

Ajan oloon kvartetti sai alton, Monna Kamun.

Koetko itsesi viidenneksi Beatleksi?

–  En lainkaan, Neuvonen nauraa.

Tamperelaistuneena Kiti Neuvonen on häärännyt myös toimittajana ja teatterissa, ja nuoriso- ja kulttuuriohjaajana. Silti laulaminen pysyy hänen ykkösjuttunaan.

–  Olen hulluna esiintymiseen, ja tulkittavat tekstit ovat tulleet yhä merkityksellisemmiksi. Tykkään olla kulttuurin sekatyöläinen, tykkään projekteista. Mutta iän myötä haluan entistä enemmän myös lukea ja miettiä.

Vuodet kartuttavat kokemusta. On antaa jo muutakin kuin se nuoruus.

Kiti Neuvonen

Syntynyt 27.10. 1950 Lahdessa.

Kävi Savonlinnan taidelukiota ja opiskeli laulua Lahden musiikkiopistossa ja Tampereen konservatoriossa. Nuorisotyötutkinto sekä kasvatustieteen ja psykologian opintoja, Tampereen yliopisto.

Tehnyt neljä omaa LP-levyä ja ollut mukana kokoelmalevyillä.

Laulu- ja runosuomennoksia. Yksi oma runoteos, toinen tulossa.

Nuoriso-ohjaajana Lempäälässä 1982–88. Toimitti Radio Suomen Valoa ikkunassa- ja Yöradio-ohjelmia 1990–97.

Asuu Tampereella, seurustelee, yksi aikuinen poika, yksi lapsenlapsi.

Täyttää tiistaina 27. lokakuuta 70 vuotta. Juhlii ystäväpiirissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?