Tuula Pyhältö kouluttaa kampaajia ympäri maailman: nyt hänellä on putiikki Vesilahdella - Ihmiset - Aamulehti

Hyvät hiukset kasvavat kimmoisasta päästä – Tuula Pyhältö kouluttaa kampaajia ympäri maailman Etelä-Koreasta Pakistaniin

Tuula Pyhällön kansainvälinen hiusura alkoi 1990-luvulla Chicagosta. Sittemmin hän on asunut vuosikymmenen Italiassa ja kiertää eri maissa opettamassa kampaajien kouluttajia. Nyt hän on asettunut Vesilahdelle, jossa paikalliset pääsevät nauttimaan Pyhällön Italia-teemaisista kauneusilloista.

Tuula Pyhällön mielestä kampaajan täytyy vastata hyvinvoinnista ja ulkonäöstä kokonaisvaltaisesti. Jos asiakkaan nenäkarvat sojottavat, hän napsaisee ne pois ilman lisämaksuja. Pyhältö painottaa, että terve tukka kasvaa virkeästä päänahasta. Hänen hierontakäsittelyssään veri alkaa kiertää.

21.6.2019 11:15 | Päivitetty 24.6.2019 15:31

Aamulehti

Vesilahdelle on saapunut lämmin puhuri Italiasta. Hän on nimeltään Tuula Pyhältö.

Pyhältö on kouluttanut kampaajia ja kampaajaopettajia yli 30 maassa. Hän on omalta sukunimeltään Kaunisto. Nimi oli enne, sillä Pyhältö on työskennellyt kauneudenhoitoalalla 39 vuotta.

Kahdeksantoistavuotiaana Pyhältö valmistui kampaajaksi Kauhajoen ammattikoulusta. Heti seuraavana päivänä hän avasi oman kampaamon kotikyläänsä Veteliin.

– Se oli laina kouraan ja menoksi. Avajaispäivänä tuli lunta tupaan, vaikka oli toukokuu. Siitä se silti lähti.

Muutaman yrittäjävuoden jälkeen Pyhältö opiskeli Jyväskylässä parturikampaamoalan opettajan pätevyyden.

90-luvun alussa hiusyrittäjien ammattiyhdistys lähetti Pyhällön Yhdysvaltoihin opiskelemaan, jotta hän voisi sen jälkeen opettaa kansainvälistä tekniikkaa Helsinkiin perustettavassa koulussa.

– He sanoivat, että Tuula, sinä olet tarpeeksi hullu ja osaat englantia. Nyt lähdet puoleksi vuodeksi Chicagoon!

Amerikka muutti Pyhällön elämän. Siellä solmitut suhteet veivät hänet lopulta yli kymmeneksi vuodeksi töihin Milanoon. Italiasta Pyhältö kiersi pitämässä koulutuksia ympäri maailmaa.

Tuula Pyhältö rakastaa Vesilahdessa sitä, että ikkunasta näkyy ”nothingia” eli tyhjyyttä. Suurkaupunkien jälkeen laajat pellot ja niillä käyskentelevät peurat rauhoittavat.

Pyhällön silmälasien toinen linssi on neliö ja toinen ympyrä. Hän ei ymmärrä, miksi linssien pitäisi olla samanmuotoiset. ”Ihmiset ovat niin tottuneet, että asiat ovat aina samalla tavalla. Siksi lasini herättävät välillä hämmästystä,” Pyhältö sanoo.

Italian ihmeitä ja Campari spritziä

Nyt maailman matkaaja on asettunut maaseudulle peltojen keskelle. Pyhältö työskentelee edelleen osan vuodesta Italiassa, mutta pyrkii viettämään yhä enemmän aikaa Suomessa.

Viisi vuotta sitten hän rakastui pirkanmaalaiseen juristiin, Harri Pyhältöön. Tänä keväänä pariskunta osti talon Vesilahdelta, ja Tuula avasi alakertaan Tuulan hius ja Putiikki -liikkeen.

– Olin pitkään kaivannut tällaista rauhan satamaa. Otan vastaan asiakkaita aina kun olen Suomessa.

Tuulan hius ja putiikissa on kampaamo sekä myymälä. Pyhältö järjestää myös kauneudenhoitoon ja hauskanpitoon keskittyviä virkistystapahtumia, joissa teemana on Italia.

Hän myy putiikissaan italialaisia vaatteita. Tällä hetkellä myynnissä olevat vaatteet Pyhältö osti yrittäjäpariskunnalta, joka oli eroamassa ja möi siksi koko mallistonsa pois.

Ensimmäiseen Pyhällön virkistysiltaan osallistui ryhmä naisia vesilahtelaisesta Joutohetkien seurasta, joka koostuu huumorintajuisista ikäihmisistä.

Tapahtumassa ei ole pakko ostaa mitään, mutta seuran naiset innostuivat värikkäistä vaatteista. Sovituskoppina toimi wc ja koko talon alakerta.

– Sanoin kotona olleelle miehelleni Harrille, että pysy sinä yläkerrassa, täällä ovat naiset tissit paljaana!

Iltamissa tarjoillaan boolia, jonka Pyhältö tekee kuohuviinistä ja Campari-katkerosta. Saman henkisä spritz-juomasekoituksia juodaan paljon Italiassa.

Pyhältö jakaa jokaiselle osallistujalle arvontalapun, jolla voi voittaa muuttumisleikin. Lapun takaa löytyy jokin italiankielinen sana, jota lapun saajan tulee käyttää vähintään viisi kertaa illan aikana.

– Se on helppoa, hauskaa ja kivaa. Lähtiessään täältä kaikki hyvästelevät jo toisensa italiaksi.

Arvonnan voittaja saa muuttumisleikin, jossa Pyhältö esittelee suunnitelman, mitä hän tekisi voittajan hiuksille.

– Jos hyväksyy ehdotuksen, niin sitten ei enää jarrutella, vaan tehdään muutos.

Katso videolta, kuinka Tuula Pyhältö tekee toimittajalle kosteuttavan minttuhiushoidon. Pyhällön mukaan terveiden hiusten salaisuus on, että veri kiertää. Siksi päänahan hieronta on tärkeää.

Näin hoidat tukkaasi juhannussaunassa

Pese hiukset. Muista, että shampoopesu kohdistuu erityisesti päänahkaan, ei hiuksiin.

Veden kannattaa olla haaleaa, ei liian kuumaa.

Jos hiuksesi ovat värjätyt, käytä vähävaahtoista shampoota. Tarvittaessa laimenna oma shampoosi vedellä.

Levitä kosteuttava hoitoaine pyyhekuivaan tukkaan. Märkään hiukseen aine ei imeydy kunnolla.

Kiedo pyyhe pääsi ympärille. Voit mennä takaisin lauteille tai käydä keräämässä juhannuskukat pellolta.

Mitä kauemmin aine vaikuttaa pyyhkeen alla, sen parempi.

Huuhtele.

Kohtalo tarttui käteen Koreassa

Viimeisimmän koulutusmatkan Pyhältö teki Etelä-Koreaan kesäkuun puolivälissä. Hän on käynyt maassa useita kertoja vuosien aikana. Matkalla korealaiset palkitsivat Pyhällön kultamitalilla kampaajien eteen tehdystä työstä.

Koreassa Pyhällölle sattui outo kohtaaminen. Kymmenen miljoonan asukkaan kaupungissa tuntematon nuori nainen tarttui hädissään hänen käteensä ja pyysi apua. Tytön kännykästä oli loppunut akku, eikä hän löytänyt tietä opiskelija-asuntolaansa.

Nuori nainen oli suomalainen ja kotoisin 20 kilometrin päästä Pyhällön Vesilahden kodista.

– Ajattelin, että se oli tammikuussa kuolleen isäni tekosia. Kohtaaminen sattui juuri hänen syntymäpäivänään. Ehkä isä katseli pilvenreunalta ja sai polkumme risteämään vieraassa miljoonakaupungissa.

Pyhällön avulla tyttö sai ladattua puhelimeensa ja löysi majoituksensa. Sittemmin hän on varannut kampaamoajan Pyhällön putiikkiin.

Videolla nähty Tuula Pyhällön minttuhiushoito sai toimittaja Elli Suutarin aiemmin samean kuontalon kiiltämään.

Etelä-Korean kampaajien ammattiliitto palkitsi Pyhällön kultamitalilla korealaisten kampaajien eteen tehdystä työstä.

Tuulan hius ja putiikki -liikkeessä myydään Italiassa suunniteltuja vaatteita.

Hyvät hiukset kasvavat kimmoisasta päästä

Pyhällön mukaan hiusten hoidossa keskeisintä on pitää päänahka joustavana ja kosteutettuna.

– Mietitäänpä vaikka maankamaraa. Jos se on kuiva ja kova, ei siellä mikään kasva. Sama pätee ihmisen päähän.

Yleisin virhe on, että pestessä hangataan hiuksia, vaikka pitäisi hieroa ihoa.

– Kuiva hius on kuin katajanoksa, joka voi napsahtaa poikki milloin tahansa. Hiuksia ei pidä pestä kuin mattoa.

Myös hoitoainetta ihmiset käyttävät Pyhällön mukaan usein väärin. Hän kertoo, että aine on levitettävä aina pyyhekuiviin hiuksiin, sillä muuten se valuu vetisestä tukasta suoraan viemäriin.

– Hoitoaineen pitää antaa olla tukassa tarpeeksi kauan. Päähänsä voi kietaista pyyhkeestä turbaanin, jonka alla aine saa vaikuttaa. Samalla voi puuhailla jotain muuta.

Aallokon yltyessä hän soutaa kovempaa

Tuula Pyhällön elämänasenne on, että täytyy tehdä sitä mitä haluaa. Asiat onnistuvat, kun ryhtyy toimeen.

– Ystäväni haaveili puutarhurin ammatista, mutta ei uskaltanut hakea alan koulutukseen. Sanoin hänelle, että sehän olet juuri sinä, joka sinne kouluun menee!

Ystävä pääsi sisään. Hän on suunnittelut Pyhällölle puutarhan.

Sisukkuuden Pyhältö sanoo perineensä vanhemmiltaan. Hänen isänsä rampautui tietyötapaturmassa Pyhällön ollessa lapsi. Silti isä kävi hirvimetsällä kainalosauvojen kanssa ja opetteli vielä 80-vuotiaana käyttämään Facebookkia.

– Isä opetti, että mitä vaikeampaa, niin sitä tiheämmät airon vedot. Ei muuta kuin pökköä pesään, jos elämä heittäytyy hankalaksi.

Tuula Pyhältö kotonaan Vesilahdella. Hän on rakentanut parvekkeelle juoma- ja ruokahissin. Se on köyden päässä oleva kori, jolla voi toimittaa grilliruokia yläkerran parvekkeelta alakerran terassille. Idean Pyhältö sai Italiasta, jossa roskapusseja lasketaan talojen yläkerroksista narun avulla kadulle.

Tuula Pyhältö os. Kaunisto

Kouluttaa kampaajia ja kampaajaopettajia 34 maassa.

Opettaa suomeksi, englanniksi ja italiaksi.

Naimisissa pirkanmaalaisen juristin Harri Pyhällön kanssa.

Kotoisin Vetelistä Pohjanmaalta.

57-vuotias.

Rakastaa hiusten lisäksi puutarhanhoitoa ja sisustamista.

Motto: ”Ei sitten kun, vaan NYT!”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut