Kiikoislainen Erkki-Jussi Koivuluoma inspiroitui YouTube-videosta ja pani hihat heilumaan: "Eipähän ollut tarvetta lähteä kuntosalille Toukolan koululle" - Ihmiset - Aamulehti

Kiikoislainen Erkki-Jussi Koivuluoma inspiroitui videosta ja pani hihat heilumaan – siitä syntyi iglu: "Eipähän ollut tarvetta lähteä kuntosalille Toukolan koululle"

Saha oli kiikoislaisen Erkki-Jussi Koivuluoman ainoa työkalu, kun hän sai omintakeisen päähänpiston ja päätti rakentaa iglun. –Ensi talvena tehdään taas, jos vain lunta riittää, Koivuluoma kertoo.

18.3.2019 20:30

Kaikki alkoi siitä, että kiikoislainen Mirella Lehtonen, 9, piirsi kepillä ympyrän kotipihansa hankeen. Siinä ei rakennusmestaria saatikka pohjapiirustuksia tarvittu.

Hetken päästä hihat jo heiluivat, ja hiki nousi isäpuoli Erkki-Jussi Koivuluoman otsalle. Saha, tuiki tavallinen sellainen, upposi lumeen ja leikkasi siitä lohkareita, jotka painoivat kymmenisen kiloa.

Kun viimeinenkin palanen oli saatu paikoilleen, ainutlaatuinen työ oli valmis – ja Koivuluoman pihalla patsasteli perinteinen inuitien käyttämä talviaikojen tai tilapäisten metsästysretkien koti, iglu.

–Siinä meni kaikkiaan noin neljä tuntia. Jalat olivat kyllä maitohapoilla, ja Mirellan sahakäsi tuli kipeäksi, vaan eipähän ollut tarvetta lähteä kuntosalille Toukolan koululle, Koivuluoma kertoo.

"Oli se kyllä suuri järkytys"

Koivuluomalle iglu oli ensimmäinen, jonka hän on itse rakentanut, erästä – kirjaimellisesti – pientä poikkeusta lukuun ottamatta.

–Harjoittelin ensin niin pienellä iglulla, ettei pieni koiranikaan mahtunut sinne sisään, Koivuluoma kertoo.

Sen jälkeen syntyi parin sadan lohkareen talvinen maja, josta lähetettiin saman tien valokuvia isovanhemmille – ja hyvä niin, sillä vesisateet ehtivät romahduttaa iglun katon jo seuraavana päivänä.

–Emme katsoneet säätiedotusta laisinkaan, kun rupesimme tekemään iglua. Oli se kyllä suuri järkytys, että sateet tulivat sitten välittömästi, Koivuluoma kuvailee.

Seuraava jo suunniteltuna

Sään oli yhtä kaikki oltava otollinen, jotta iglun rakentaminen ylipäänsä onnistui. Raskaasta kantohangesta kykeni sahaamaan lohkareita, joskaan työnteko ei välttämättä ollut täysin organisoitua.

–Ensi kerralla osaan sahata valmiiksi oikeanmuotoisia paloja. Nyt kaikki sahasivat kukin omalla tavallaan, Koivuluoma sanoo.

Seuraavan iglun suunnitelma on jo olemassa. Tarkoituksena on tehdä kaksi rakennusta, joiden välissä kulkee luminen käytävä.

–Tuskin tänne Kiikoisiin kuitenkaan mitään Kemin lumilinnaa tulee, Koivuluoma nauraa.

Myös kesälle on jo tekemistä. Silloin pitäisi nimittäin rakentaa perinteinen maja.

–Sen tulisi olla ainakin kolmen metrin korkeudessa tuolla puissa, koneistajana työskentelevä Koivuluoma kertoo.

Vesisateet ehtivät romahduttaa rakennuksen katon nopeasti.

Luminen rakennus oli Mirella Lehtosen, 9, toive ja syntyi koko perheen voimin. –Alkuun Nessu pelkäsi iglua, vaikka on luolakoira, Mirellan isäpuoli Erkki-Jussi Koivuluoma kertoo alle vuoden vanhaan parssonrussellinterrieriinsä viitaten.

Iglu ei ollut ensimmäinen luminen teos, jonka Koivuluoma on tänä talvena Mirellan toiveesta tehnyt. Tämä luminen hahmo esitti perheen koiraa – mutta joutui auringon uhriksi. "Ei tainnut Nessu hoksata, että oli saanut näköispatsaan", Koivuluoma kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos