Naisia inspiroivat oma äiti, mummo, Halonen ja Canth - Ihmiset - Aamulehti

Hyvää naistenpäivää! Kysyimme naisilta, kuka nainen on inspiroinut heitä: "Olen nimennyt tyttärenikin hänen mukaansa"

Katri Ontonen varautui perjantaisen naistenpäivän myyntipiikkiin tekemällä etukäteen valmiiksi monen hintaluokan kimppuja. Eniten naistenpäivänä myydään perinteisesti kuitenkin ruusuja.

8.3.2019 5:44 | Päivitetty 8.3.2019 7:44

Tänään perjantaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Juhlapäivä on niin vakiintunut, että kukkakauppiaskin osaa jo varautua ennakkoon muutaman päivän myyntipiikkiin.

Tampereen Kauppahallin Kukkapuodin yrittäjä Katri Intonen kertoo, että myynti on perjantaina jopa kolminkertainen tavalliseen perjantaihin verrattuna. Kukkia myydään tavanomaista enemmän myös ennen ja jälkeen perjantaita.

–Torstaina kukkia menee jo iltapäivällä, ne viedään valmiiksi kotiin odottamaan aamua. Perjantai on se vilinäpäivä, ja lauantaina tulevat mattimyöhäiset, Intonen kertoo.

Kuka inspiroi naisia?

Kysyimme kauppahallissa torstaina asioineilta perjantain sankareilta, ketkä naiset ovat inspiroineet heitä.

Monen naisen inspiraation lähde ja esikuva löytyy perhepiiristä, mutta useaa vastanneista inspiroivat vahvat naisten tasa-arvon puolestapuhujat. Yksi haastatelluista oli jopa antanut tyttärelleen etunimen häneen vaikuttaneen naisen mukaan.

Kuusi naista kertoo videolla heitä inspiroivista naisista:

Paula Mustamäki löytää inspiraation lähteitä läheltä ja kaukaa. –Mummo on 91-vuotias. Hän on aina osannut sanoa oikeita asioita. Myös naispuoliset muusikot inspiroivat. Tiukka örisijänainen Angela Gossow on raitis, liikkuu joka päivä ja kannattaa eläinsuojeluaatteita.

Anita Peltokoski-Kilpistä inspiroivat naiset, jotka ovat pyrkineet parantamaan naisten asemaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. –Tarja Halonen tulee mieleen, ja Minna Canth ilman muuta. Olen nimennyt tyttärenikin Minnaksi hänen mukaansa.

Katri Intosen inspiraation lähteenä on ollut hänen oma äitinsä. –Hän oli puutarhuri. Vaikka sanoin, että ikinä en alalle lähde, niin nyt olen ollut 40 vuotta alalla. Olen aina ollut niin yksilöllinen tyyppi, että mieleen ei tule muita minuun voimakkaasti vaikuttaneita naisia.

Riitta Väisänen kertoo, että kukaan yksittäinen nainen ei ole varsinaisesti vaikuttanut hänen ajattelumaailmaansa. –Vahvoja naisia on paljon poliitikoissa ja muissakin vaikuttajissa, näyttelijöissä ja musiikin alalla. En ole koskaan ajatellut, että joku olisi minulle esikuva.

Emmi Pihkoa on inspiroinut pienestä asti oma äiti. –Hän on rohkea nainen. Hän kannustaa aina, kun joku asia mietityttää. Olemme tosi läheisiä, näemme joka viikko. Julkisuuden henkilöistä Audrey Hepburn, hän on klassinen ja tyylikäs nainen.

Kuopiolainen Tuula Lommi kertoi lukevansa juuri Minna Canthista kertovaa kirjaa Rouva C. –Onhan hän ollut ihan poikkeuksellinen nainen siihen aikaan, ja samat teemat pätevät yhä, naisten tasa-arvo ja myös yhteiskunnallinen tasa-arvo. Hän oli vahvasti köyhien puolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos