Janne Tulkki sai maksettua kymmenien tuhansien velkansa - Ihmiset - Aamulehti

Janne Tulkki sai maksettua kymmenien tuhansien velat ja elämä on raiteillaan – Hieroja-laulaja päätti sittenkin juhlia 20-vuotista uraansa

Hierojan työ sopii laulamisen rinnalle. –Pakollista tarvetta ei olisi tehdä kahta duunia, mutta jotenkin tähän on oppinut, Janne Tulkki sanoo.­

4.9.2018 12:50

Janne Tulkki seisoo yrityksensä kuistilla Lopella Kanta-Hämeessä ja tervehtii tuttua ohikulkijaa.

Monitoimiyrittäjällä on meneillään ansaittu kahvitauko. Edellinen asiakas on jättänyt Tulkin hierontapöydän hetkeä aiemmin.

Tulkki on tullut tutuksi laulajana, mutta nykyään hän ansaitsee osan toimeentulostaan myös hierojana.

Usean ammatin harjoittaminen juontaa juurensa kymmenen vuoden taakse, jolloin laulajan taloudellisesti epäonnistunut 10-vuotisjuhlakiertue ajoi Tulkin syvään velkakierteeseen.

Pahimmillaan hänellä oli velkaa 400 000 euroa. Ne maksaakseen hänen piti tehdä useampaa työtä: laulamisen ja hieronnan lisäksi hän ajoi myös rekkaa.

Raskaiden vuosien aikana Tulkki oli ikävissä otsikoissa myös yksityiselämänsä vuoksi.

–Silloin pinna oli välillä tiukalla, hän myöntää.

Rekan rahtaaminen laulamisen ohella on taaksejäänyttä elämää, mutta hierontoja hän tekee edelleen.

–Välttämättä pakollista tarvetta ei olisi tehdä kahta duunia, mutta jotenkin tähän on oppinut. Sitten tehdään vain pitkää päivää, Tulkki sanoo.

Laulujen kovat lunnaat

Surullisenkuuluisasta juhlakiertueesta on kymmenen vuotta. Laulajan lunnaat on maksettu, eikä Tulkin ajatuksissa ollut juhlistaa 20-vuotista artistin uraa erikoisemmin.

Sitten peliin puuttui Hämeenlinna Big Band ja sen kapellimestari Jyrki Ahola. Muutama vuosi sitten Tulkin Tapio Rautavaara -teemaisella kiertueella trumpettia soittanut Ahola ehdotti laulajalle yhteistyötä.

Sen seurauksena Tulkki esiintyy syyskuussa kolmessa konsertissa Hämeenlinna Big Bandin solistina ja esittää jazz- ja viihdeklassikoita big bandille sovitettuna.

–20 vuotta on ihan kiva jonkinnäköisenä mittarina. En itse ajatellut sitä erityisesti juhlistaa, mutta tämä oli loistava tilanne yhdistää asioita, Tulkki kertoo.

–Musa on siinä mielessä hauskaa ja vaativaa, että jos se jää junnaamaan paikalleen, asiat ovat äärimmäisen huonosti.

Ikivihreitä ja omia

Mukana sovituksissa on koti- ja ulkomaisia ikivihreitä, mutta myös Tulkin omaa tuotantoa. Suurimmista hiteistä kuullaan ainakin Tulvii Pohjanmaa ja Sinisen taivaan sateenkaari sekä tuoreempi Niinkö sä luulet.

–Tämä proggis on itsellenikin hyvä haaste. Täysimittaisessa konsertissa on aika paljon hommaa. Treenaan mennen, tullen ja palaten 20 biisiä, jotka eivät ole aikaisemmin kuuluneet ohjelmistoon, Tulkki tuumii.

Aiemmin urallaan Tulkki on työskennellyt muun muassa Vantaan Viihdeorkesterin ja monien sotilassoittokuntien solistina. Laulajan mukaan harjoittelu yhdessä Hämeenlinna Big Bandin kanssa jää muutaman kertaan.

–Siinä on raju luottamus, että jokainen tekee sen työnsä kotonaan.

Pirkanmaalta kotoisin oleva Tulkki on aloittanut aikoinaan soitto-oppilaana klarinetilla ja siirtynyt siitä saksofoniin.

–Varmaan big bandin kanssakin soitan jotain fonilla.

Kausiluontoista työtä

Tulkin läpimurto ajoittui vuosituhannen taitteeseen, kun hän voitti muun muassa Syksyn sävelen vuonna 2001.

Mutta artistin ura ei ole pelkkää nousukiitoa, sen Tulkkikin on oppinut kantapään kautta.

Keikkakalenteri on myös ammottanut tyhjyyttään ja pakottanut muun muassa tekemään useampaa työtä aiemmin kerrotulla tavalla.

–Tämä on vähän kausiluontoista hommaa. Hyvissä keikkamäärissä ja aallonharjalla ei vain yksinkertaisesti pysytä ikuisesti. Musabisneksessä tulokkaita riittää kyllä, joten rauhallisempiakin vuosia tulee ja on tullut minullekin, Tulkki sanoo.

Nyt hänestä näyttää, että homma on taas piristynyt.

–Jos se jotain kuvaa antaa, nyt kesällä on ollut monena viikkona seitsemän keikkaa. Viimeisen vuoden aikana henkilöauton mittariin on tullut 120 000 kilometriä.

Janne Tulkki

Syntynyt 18.6.1975 Orivedellä.

Asuu Lopella.

Ensimmäinen albumi Janne Tulkki ilmestyi vuonna 1999 ja myi lopulta tuplaplatina.

Syksyn Sävel -kilpailun voitto vuonna 2001 kappaleella Yksinäinen pitkä tie.

Valmistui hierojaksi vuonna 2013. Erikoistunut klassiseen hierontaan ja urheiluhierontaan.

Juhlii 20-vuotista taiteilijauraansa kolmella keikalla Hämeenlinnan Big Bandin kanssa: 14.9. Hyvinkää-salissa Hyvinkäällä, 21.9. Kangasala-talossa, Kangasalla ja 28.9. Nokia-salissa Nokialla. Kaikki kolme konserttia alkavat kello 19.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?