Tomi Tuuliranta kuvaa muun muassa Iron Sky:n kuvauksia maailmalla - Ihmiset - Aamulehti

Mänttäläissyntyinen Tomi Tuuliranta päätti 10 vuotta sitten vaihtaa päivätyönsä valokuvaukseen – Tekee nyt töitä Hollywood-näyttelijöiden kanssa

Tomi Tuulirannan tehtävä on kuvata, kun Iron Sky -elokuvaa kuvataan. Kuvassa taustalla näyttelijä Udo Kier.­

3.2.2018 21:00

Kamera on vienyt valokuvaaja Tomi Tuulirantaa ihmeellisiin paikkoihin. Näihin lukeutuu muun muassa monet elokuvastudiot ja etenkin paikat, joissa kuvattiin Iron Sky -elokuvan jatko-osia.

–Elän unelmaani parhaillaan. Kuusi vuotta sitten en olisi uskaltanut ajatellakaan, että teen töitä Hollywood näyttelijöiden kanssa elokuvamaailmassa, Tuuliranta toteaa.

Mäntästä lukiovuosien jälkeen lähteneen Tuulirannan, 41, elämä on kokenut melkoisen mullistuksen viimevuosien aikana. Vielä kymmenen vuotta sitten Tuuliranta teki päivätyönsä Soneralla Keski-Suomessa. Tuuliranta piti kuvaamisesta ja visuaalisuudesta jo silloin. Viimeinen sysäys alan vaihtoon oli, kun hän sairastui diabetekseen.

–Siinä vaiheessa rupesin miettimään, että ei hitto, ei tässä enää vanhuuteen kuitenkaan kuole. Pikkuhiljaa kypsyttelin ajatusta ja vuonna 2010 lähdin virallisesti opiskelemaan valokuvausta, Tuuliranta kertoo.

–Samalla tein päätöksen, että en minä päivätöihini Soneralle tule jäämään Siitä sitten hyppy tyhjyyteen, ei ollut kuin mies ja kamera. Eikä yhtään asiakasta.

Tomi Tuuliranta on kuvannut myös Iron Sky The Coming Racen faniextran kuvat.­

Valokuvausopinnot olivat alku myös elokuva-alalle. Tuuliranta kertoo, että suurena scifin ystävänä hän kävi elokuvissa katsomassa ensimmäisen Iron Sky -elokuvan ja tapasi silloin fanina elokuvantekijät ensimmäistä kertaa elokuvan ennakkonäytöksessä.

–Iron Sky olikin monella tapaa uusi ja erilainen elokuva Suomen maassa, niin toteutuksen kuin rahoituksenkin puolesta. Aloin jo ensimmäisen Iron Sky -näytöksen aikana miettimään, että alkavatkohan ne tehdä jatko-osaa tälle, tämä on hieno leffa, Tuuliranta kertoo.

Iron Sky -elokuvien ohjaaja on Timo Vuorensola.­

Iron Sky teki Tuulirantaan niin suuren vaikutuksen, että hän lähetti pari–kolme kuukautta myöhemmin sähköpostia elokuvan tuottaja Tero Kaukomaalle. Tuuliranta kertoi Kaukomaalle ideastaan, jota voisi hyödyntää, mikäli elokuvasta tehdään jatko-osa.

–Ehdotin Kaukomaalle läpileikkauksen tekemistä koko tuotannosta vaihe vaiheelta storyboard-palaverista ensi-iltaan asti. Vuoden verran se otti aikaa, ennen kuin Kaukomaa vastasi sähköpostiini ja pyysi matkustamaan Helsinkiin tapaamiseen, Tuuliranta kertoo.

Kaukomaa halusi nähdä Tuulirannan työskentelyä ja kuvia ennen varsinaista päätöstä elokuva-projektiin mukaanpääsystä. Tuulirannan ensimmäinen varsinainen keikka ja kosketuspinta elokuvamaailmaan oli storyboard-palaveri vuonna 2014.

Palaverissa mukana olivat kuvaaja Mika Orasmaa, ohjaaja Timo Vuorensola, Kaukomaa sekä Anssi Rauhala, joka piirsi elokuvassa käytettäviä Storyboard-kuvia.

–Se oli aika kova paikka ja pelkäsin, että sössin koko homman heti alkumetreillä. Vuorensola kuitenkin piti kuvista ja hän oli antanut niistä hyvää palautetta. Kuvat olivat kertovia, niissä oltiin läsnä ja tilanteen tunnelma välittyi kuvista hyvin, Tuuliranta kertoo.

Udo Kier nähdään Iron Skyn jatko-osassa natsiroolissa sekä Adolf Hitlerinä.­

Varsinaisista trailereista ensimmäinen Tuulirannan keikka oli tanssiva Putin Helsingin Ravintola Saslikissa. Näyttelijä Kari Ketonen esitti Putinia ja tilat olivat Tuulirannan mukaan hyvin ahtaat.

–Se oli ensimmäinen koetinkivi, missä yritettiin vangita tunnelmaa. Kuvauksia varten oli varattu yksi kabinetti ja se oli sisustettu Putinin toimistoksi. Makasin välillä selälläni lattialla, välillä kamerajalustan alla kyljelläni ja otin sieltä kuvia, Tuuliranta muistelee.

–Se ei ehkä vielä varmistanut projektissa mukanaoloani. Tästä mentiin sitten vielä kuukausi eteenpäin, kun kuvattiin Jukka Hildénin Jeesus-kohtaus. Ne kuvat julkaistiin jo useissa medioissa ja nehän järkyttivät kovasti ihmisiä. Sieltä sai kyllä ihan hienoa kuvaa ja tuotantokin näki että ehkä se osaa ottaa niitä kuvia.

Tomi Tuulirannan työhön kuuluu taltioida tunnelmaa kuvauspaikoilta. Tältä näyttää Iron Sky Coming Racen lavasteissa.­

Ovet elokuvamaailmaan olivat Tuulirannan osalta auenneet. Hän kertoo, että Iron Skyn myötä hän on päässyt mukaan myös muihin tuotantoihin, sillä Suomessa elokuvapiiri on varsin pieni ja elokuvissa on paljon samoja ihmisiä taustalla.

–Tällä hetkellä olen mukana neljässä eri leffatuotannossa: Iron Sky The Coming Race, Iron Sky The Ark, Backwood Madness sekä yksi suomalainen rikoselokuva, Tuuliranta kertoo.

Tuulirannan tehtäviin kuuluu kuva- ja markkinointimateriaalien tekeminen tuotannolle. Se pitää sisällään Making of -kuvauksen, näyttelijöiden potrettikuvauksen, pressikuvien ottamisen lehdistölle ja medialle ympäri maailmaa sekä leffajulisteiden ja -postereiden tekeminen ottamistaan kuvista.

–Kaikkihan ajattelee, että on yhtä glamouria työskennellä elokuvamaailmassa. Sitä se ei kuitenkaan ole, Tuuliranta toteaa.

Mänttäläissyntyinen Tomi Tuuliranta on mukana neljän elokuvan tuotannossa, joista kaksi on Iron Sky-jatko-osia.­

Hän tietää, mistä puhuu, sillä hän oppi asian kantapään kautta Iron Skyn kuvauksissa Belgiassa. Työpäivät neljän kuukauden kuvausrupeamalla olivat keskimäärin 12–16-tuntisia ja kävelykilometrejä tuli päivää kohden 15–20. Lisätuskaa toi aluksi myös väärä kenkävalinta, minkä vuoksi Tuulirannan jalat olivat vereslihalla.

–Leffakamera käynnistyi yhdeksän tai puoli kymmenen aikaan aamulla, sitä ennen olivat harjoitukset. Illalla lopetettiin yhdeksän aikaan. Sen jälkeen otin vielä varmuuskopiot kuvista. Puolelta öin pääsin nukkumaan ja aamulla sitten taas kuuden jälkeen ylös ja studioille, joten ei siinä oikein ollut muuta elämää. Kyllä siinä glamourit karisi hyvin tehokkaasti.

Iron Skyn lisäksi Tuuliranta on ollut mukana Keski-Suomessa kuvatun suomalaisen Backwood Madness -kauhufantasiaelokuvan tuotannossa.­

Tomi Tuuliranta

Asuu Vihtavuoressa, kotoisin Mäntästä.

41-vuotias.

Koulutus: palveluliiketoiminta (YAMK) sekä valokuvaajan ammattitutkinto (VAT)

Ammatti: Valokuvaaja, markkinointipäällikkö

Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi lasta ja epärotukoira Viivi.

Harrastuksiin kuuluu kaikenlaiset kädentyöt, oman valaisinmalliston suunnittelua ja tekemistä. Mäenlaskuvälineiden muun muassa skibiken suunnittelua ja rakentelua. Kesäisin sukellus ja kalastus.

On mukana neljässä elokuvaprojektissa: Iron Sky The Coming Race, ensi-ilta 21.8.2018, Iron Sky The Ark, ensi-ilta 2/2019, Backwood Madness, ensi-ilta 8/2018 sekä suomalaisessa rikoselokuvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?