Katso tästä mihin voit Tampereella lahjoittaa lastenvaatteita - Ihmiset - Aamulehti

"Kaapit pursuavat lastenvaatteita!" – Pane hyvä kiertämään ja lahjoita ylimääräiset paikkoihin, joiden listan löydät tästä

Tampereen Kontin päällikön sijainen Riikka Mark hinnoitteli lastenvaatteita ja kertoi, että niitä sisältäviä pusseja tuodaan Konttiin päivittäin. Hän toivoi, ettei Punaiselle Ristille lahjoitettaisi lastenvaatteita, joiden käyttöikä on tullut jo selvästi tiensä päähän. –Meillä ei ole mahdollisuutta korjata tai pestä vaatteita, joten toivomme niiltä puhtautta ja kaikinpuolista siisteyttä.

5.11.2018 8:00 | Päivitetty 5.11.2018 8:05

Suomalaiset ovat innokkaita lahjoittamaan vaatteita ja tärkeää on, että lahjoittaminen käy helposti ja kätevästi. Tämä käy ilmi vuoden takaisessa Taloustutkimuksen tutkimuksesta.

Peräti 81 prosenttia kyselyn vastaajista kertoi lahjoittavansa vaatteita ainakin satunnaisesti. Lahjoituskohteena suositaan luotettavia, yleishyödyllisiä toimijoita. Näin ilmoitti 78 prosenttia vastaajista.

Pieni osa lahjoittajista tekee vaatelahjoituksia myös kaupallisille yrityksille. Lisäksi vaatteita lahjoitetaan ystäville, tuttaville ja sukulaisille.

Kyselyn toimeksiantajina olivat Fida, UFF ja Punaisen Ristin Kontti.

Naiset kierrättävät

Kyselyn kohderyhmänä olivat 18–65-vuotiaat kuluttajat suurissa kaupungeissa. Vastaajia oli kaikkiaan 1 117.

Tärkeimmät syyt vaatelahjoituksen tekemiseen olivat halu kierrättää ja tehdä kestävän kehityksen mukaisia valintoja (58 %). Merkittävää on myös se, että lahjoituksen tuotto käytetään yleishyödylliseen toimintaan tai hyväntekeväisyyteen (43 %).

Säännöllisimmin vaatteita lahjoittavat naiset sekä ne taloudet, joissa on lapsia.

Lahjoita ehjää ja pestyä

Kaikille pitäisi olla nykyään selvää, että lahjoitettavien vaatteiden pitää olla ehjiä, pestyjä, siistejä ja hyväkuntoisia.

Punainen Risti neuvoo lahjoittajaa tarkistamaan, että vaatteen kaulus, hihansuut, saumat ja taskut ovat ehjiä. Vetoketjun pitää toimia ja nappien ja kuminauhojen olla paikallaan. Vaatteiden pitää olla siistejä myös sisäpuolelta. Kaikki taskut kannattaa tarkistaa ennen kuin panee vaatteen kierrätykseen.

Lahjoita vain siistejä ja puhtaita vaatteita, joita voi vielä käyttää.

Retrovaatteet käyvät myös

Punaisen Ristin Kontin päällikön sijainen Riikka Mark Tampereelta toivoo, että lahjoittajat toisivat aina meneillään olevan kauden vaatteita ja käyttötavaraa.

–Tällä hetkellä otamme mielellämme vastaan talvivaatteiden lisäksi esimerkiksi lasten suksia ja pulkkia.

Lisäksi tärkeää on, että vaatteella on vielä selkeästi käyttöikää jäljellä. Ei kannata lahjoittaa leikki-ikäisen toppahaalaria, jonka polvet ovat jo kuluneet puhki.

–Meille voi tuoda myös retrovaatteita, sillä jotkut vanhemmat oikein etsivät niitä. Retro käy Kontissa hyvin kaupaksi, Mark vinkkasi.

Ennen lahjoitusta kannattaa selvittää, miten järjestö toimii. Esimerkiksi vähävaraisia lapsiperheitä suorin vaatelahjoituksin auttava Hope ry toivoo, että vaatteet olisivat nykymuodin mukaisia. Näin lapset eivät joudu eriarvoiseen asemaan esimerkiksi koulutovereidensa parissa.

Juuri nyt kannattaa lahjoittaa lapsille talviurheiluvälineitä.

Punainen Risti

Suomen Punainen Risti ottaa jatkuvasti vastaan lasten arkivaatteita. Osa niistä lähetetään katastrofialueille, osa myydään Konteissa. Lisäksi Suomessa sijaitsevat vastaanottokeskukset voivat noutaa Konteista vaatteita turvapaikanhakijoille.

Järjestö ei lähetä avustuskohteisiin nahka- ja turkisvaatteita eikä juhlavaatteita tai uimapukuja. Lähettämättä jäävät myös mm. paljastavat vaatteet sekä armeijan vaatteita muistuttavat vaatteet.

Vaatelahjoituksia vastaanottavat Kontti-kierrätystavaratalot ja -keräyslaatikot sekä Punaisen Ristin logistiikkakeskus Tampereen Kalkussa osoitteessa Kalkun kehätie 4.

Tampereen Kontti sijaitsee Lielahdessa osoitteessa Harjuntausta 3. Se on avoinna arkisin kello 9–19, lauantaisin 10–17 ja sunnuntaisin 12–17.

Kalkun logistiikkakeskukseen vaatteita voi viedä mihin kellonaikaan tahansa. Ne voi jättää pääoven vieressä olevaan häkkiin hyvin suojattuna.

Vaatteet voi toimittaa perille myös postin tai Matkahuollon välityksellä. Rahdin maksaa lähettäjä.

Kontin valikoimasta löytyy runsaasti lahjoituksena tulleita lastenvaatteita.

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry

Hope ottaa vastaan lastenvaatteita, tavaroita ja leluja. Lahjoitusten tulee hyväkuntoisuuden lisäksi olla ajanmukaisia, jotta lapsi voi tuntea samanarvoisuutta ikäistensä parissa.

Lahjoitukset toimitetaan vähävaraisille lapsiperheille, äkillisiä kriisejä kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille.

Yhdistyksen Tampereen toimipiste sijaitsee Lielahdessa osoitteessa Sellukatu 15. Se on avoinna arkisin kello 9–15 paitsi keskiviikkoisin, jolloin aukiolo on kello 9–18.

Myös leluja voi lahjoittaa.

Pelastusarmeija

Pelastusarmeija ottaa kirpputoreilleen myytäväksi lasten vaatteita, kenkiä, kirjoja, leluja ja urheilutarvikkeita. Kirpputorien tuotolla autetaan muun muassa vähävaraisia lapsiperheitä ja yksinhuoltajaperheitä.

Voit käyttää Tampereella myös vaatteiden ja tavaroiden noutopalvelua, johon saat yhteyden soittamalla numeroon 044 757 7964. Tähän numeroon voi ottaa yhteyttä arkisin kello 10–18.

Kirpputorit sijaitsevat Tampereella osoitteissa Lindforsinkatu 4 (Hervanta), Sellukatu 15 (Lielahti) ja Itsenäisyydenkatu 25–27. Vaatekeräyspiste löytyy muun muassa Koivistonkylän Prismasta.

Fida

Fida secondhand on hyväntekeväisyysmyymäläketju, jonka myynnin tuotot käytetään Fidan tekemään työhön yli 40 maassa.

Tampereen Fida secondhand noutaa tarvittaessa vaate- ja tavaralahjoitukset. Kysy lisää numerosta 03 222 6821.

Fina secondhand on avoinna arkisin kello 9–19 ja lauantaisin kello 10–16 osoitteessa Kuninkaankatu 22.

UFF

UFF ottaa vaatteiden lisäksi vastaan asusteita, kenkiä, leluja ja urheiluvälineitä. Se kerää vuosittain kaikkiaan liki 15 miljoonaa kiloa lahjoitettuja vaatteita. Tästä määrästä noin viisi prosenttia toimitetaan suoraan Afrikkaan lahjoituksina.

UFF:n hallitus valitsee vuosittain hakemusten perusteella ne kehityshankkeet, joille se lahjoittaa taloudellista tukea. Avustuskohteita on vuosittain noin 30, ja ne sijaitsevat Afrikassa ja Intiassa.

Lähimmän keräyspisteen löydät karttapalvelun avulla osoitteesta uff.fi/kerayspisteet. Esimerkiksi Hervannassa Tampereella keräyspiste löytyy kauppakeskus Duosta osoitteesta Pietilänkatu 2.

Nextiili

Nextiili on Pirkanmaan kierrätys- ja työtoiminta ry:n ylläpitämä tekstiilinkierrätyspaja. Materiaalipankki myy ja lahjoittaa kankaita ja käsityötarvikkeita, ja myymälässä on myös vintage- ja retropuoti.

Käyttökuntoiset tekstiilit lahjoitetaan tarvitseville tai ohjataan eteenpäin myyntiin omiin kierrätyskeskuksiin. Nextiiliin voi viedä myös rikkinäisiä vaatteita. Niistä otetaan talteen kaikki käyttökelpoinen. Loppusilppu menee teollisuuteen uusiomateriaaliksi ja täysin käyttökelvoton päätyy energiajakeeksi.

Nextiili on auki arkisin kello 10–18 ja lauantaisin kello 10–16 osoitteessa Vihiojantie 30, Tampere.

ViaDia

ViaDia ry on Suomen Vapaakirkon arvoihin perustuva valtakunnallinen diakoniatyön kattojärjestö kymmenille diakoniatyötä tekeville yhdistyksille. ViaDian paikallisyhdistykset tarjoavat apua vähävaraisille, esimerkiksi työttömille ja lapsiperheille.

Pirkanmaan ViaDia -tori on avoinna Tampereella arkisin kello 10–17. Tori ottaa lahjoitustavaraa vastaa aukioloaikanaan. Sinne voi viedä myös lastenvaatteita. Osoite on Puutarhakatu 17.

Mission Possible

Mission Possible ei kerää tällä hetkellä lastenvaatteita, mutta toiminta jatkuu tällä tietoa syksyllä 2018.

Mission Possiblen Pienimmän parhaaksi -äitiyspakkausohjelman vaatekeräys sai taannoin niin hyvän vastaanoton, että järjestön Bulgarian toimipisteen varasto on nyt täynnä. Mahdollinen uusi keräystempaus ja siihen liittyvät paikkakunnat ilmoitetaan myöhemmin Mission Possiblen verkko- ja Facebook-sivuilla.

Tähän mennessä järjestö on jakanut Bulgariassa noin 650 äitiyspakkausta. Suurin osa niistä on mennyt romanikylien perheille.

Mission Possible on kristillinen lähetys- ja avustusjärjestö, joka on toiminut Itä-Euroopassa 40 vuotta.

Entä seurakunnat?

Tampereen ev.lut seurakunnilla ei ole enää yhteistä ja keskitettyä vaatekeräystä. Nykyisin vaateapua annetaan kohdennetusti paikallisseurakunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: