Takkimuoti: Leopardi on tämän syksyn väri – Nämä takkimallit toimivat monessa tilanteessa - Ihmiset - Aamulehti

Leopardi on tämän syksyn väri – Nämä takkimallit toimivat monessa tilanteessa

23.9.2017 8:00

Trenssi on stylisti Sohvi Nymanin valinta tämän kauden syystakiksi. Siitä on olemassa lukuisia malleja eri vartalotyypeille ja se sopii kuoreksi asuun kuin asuun. Lisäksi siinä on ohut vuori ja se pitää vähän vettä.

Trenssi löysi tiensä muotiteollisuuteen jo 1940-luvulla armeijasta.

–Tällä hetkellä vaikutteita haetaan paljon 1980- ja 1990-luvuilta eli hartialinjat ovat leveät ja muhkeat, Nyman kertoo.

Värit ovat syksyn trensseissä klassisia: hiekka, kameli, vaaleanharmaa ja musta.

Sohvi Nyman neuvoo, että varma valinta on polvipituinen takki.

–Kun takki päättyy polveen, se korostaa säären kapeinta kohtaa. Polvipituinen takki on myös monikäyttöinen, sillä sitä voi pitää sekä hameen että housujen kanssa, Nyman ohjeistaa.

Trenssi on syksyn monitoimivaate. Värisävyjä ja mittoja on jokaiseen makuun.

Toinen syksyn "varma ja muodikas" takkimalli on bomber eli 1990-luvulta peräisin oleva pilottitakki. Bomberit palasivat katukuvaan rytinällä viime keväänä, mutta jatkavat myös syksyllä monissa mallistoissa. Niissä tarjolla on myös sekä reilumpia mitoituksia että niukkoja malleja.

Nymanin mukaan bombereissa suositaan viininpunaista, vihreän eri sävyjä ja tummansinistä.

Helsinkiläisen takkiliike Ajattaren toimitusjohtajan Sari Ihatsun mielestä myös parkatakit pitävät edelleen pintansa. Niitä vain tuunataan naisellisilla elementeillä, kuten vaaleanpunaisilla hupuilla ja värikkäillä huppukarvoilla.

–Syksyn ehdoton ykkönen on leopardikuosi. Erityisesti tekoturkiksena.

Bomber pitää pintansa syysmuodissa. Pilottitakeissa jylläävät klassikkovärit: vihreä, viininpunainen ja tummansininen.

Suomalainen pukeutuu sään mukaan

Etelä-Euroopassa kaivetaan jo talvitakkeja esiin. Suomessa sen sijaan puhutaan välikausitakeista eli vaatekappaleista, joita käytetään kesä- ja talvitakin välissä.

Vaateteollisuus ja tukkukauppa ovat tosin jo luopuneet nimityksestä, sillä suomalaiset käyttävät takkejaan sään mukaan ympäri vuoden.

–Suomalainen pukeutuu sään ja tilanteen mukaan käytännöllisesti. Muualla on jo talvitakkiaika, kun meillä myydään välikautta, Ihatsu kertoo.

Hänen mukaansa välikausitakilla tarkoitetaan takkia, joka ei sido yhtä hyvin lämpöä kuin talvitakki. Materiaalit ovat kevyempiä.

Välikausitakki on usein tiheämpää kangasta, joten se pitää paremmin tuulta kuin kesätakit. Lisäksi usein takki pitää pientä sadetta tai ainakin hylkii vettä.

Sohvi Nyman näkee välikausitakin alkusyksyn vaatteena, jonka käyttöikä vaihtelee vuosittain. Se on kuin kuori, jonka voi vetää muun vaatetuksen päälle.

Tikkitakissa valkoinen on raikas valinta. Huiveilla saa värejä ja kuoseja yksiväriseen asuun.

Takkeja voi yhdistää

Ajatar on myynyt naisille takkeja jo vuodesta 1952. Kaupassa on huomattu ihmisten yhdistävän erilaisia takkeja. Kevyt villakangastakki on lämpimämpi, kun alle laittaa kevytuntuvatakin.

–Kerrospukeutuminen pitää pintansa edelleen. Se lisää vaatteiden käyttöikää, toimitusjohtaja Sari Ihatsu tietää.

Hänen mukaansa takkitrendit ovat tänä syksynä harvinaisen laajat.

Ihatsun mielestä takkimarkkinoilla onkin nyt runsaudenpula. On värejä pastellisävyistä kirkkaisiin, mitoitusta niukasta ylisuureen ja pituutta pusakasta nilkkapituiseen. Takkien hihoilla leikitellään aivan kuten paitamuodissakin. Ne voivat olla leveät ja hulmuavat.

Kirkkaanpunainen on syksyn uusi väri. Syys- ja talvitakeissa leikitellään hihoilla.

Trendiennusteet perustuvat ennakko-odotuksiin.

–Kun Euroopassa ja muuallakin maailmassa on ollut haastavat ajat, eikä tekstiiliteollisuudella ole mennyt hyvin, se näkyy markkinoilla. Kukaan ei tunnu tietävän, mitä ihmiset haluavat. Sen vuoksi takkitrendit ovat moninaiset, Ihatsu pohtii.

Hän näkee myös toisen selityksen: ihmiset pukeutuvat yhä yksilöllisemmin, joten markkinat tarjoavat jokaiselle jotakin.

Syksyn ja talven "pakko saada"

takkityypit:

Leoparditekoturkis

Trenssi

Bomber

Ohut ja niukka kevyttoppatakki

värit:

Maanläheisyys, kuten vihreän eri sävyt

Sinapinkeltainen

Kirkkaanpunainen

Viininpunainen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut