Nämä pelit ovat 11–14-vuotiaiden suosikkeja nyt - Ihmiset - Aamulehti

Miksi istua kesä vapaaehtoisesti leirillä tietokoneen ääressä? Nämä pelit ovat nyt nuorten suosikkeja – Pelileirillä saa pelata ilman ruutuaikaa

Pelileirillä nuoret viettävät aikaa yhdessä, tutustuvat uusiin peleihin ja kilpailevat suklaapalkinnoista. Nuorille pelaaminen ei tarkoita vain e-urheilua, vaan rentoa ajanvietettä. Lomalla ehtii pelata enemmän kuin kouluvuoden aikana, mutta kesällä aurinko myös kutsuu ulos.

Tampereen nuorisopalvelut järjestää vuosittain pelileirejä peleistä kiinnostuneille nuorille. Kaksoset Timka ja Joona Nurminen sekä leirikaveri Urho Rouvinen kisailevat Nintendo switch -konsolilla. ­

25.6.2019 7:48 | Päivitetty 25.6.2019 11:58

Aamulehti

Taulutelevision näytöllä välähtelee ja vilisee useiden silmäparien seuratessa tiukkana. Välistä kuuluu kannustushuutoja ja pettyneitä älähdyksiä.

Tampereen nuorisopalvelut järjestää vuosittain kesäleirejä nuorille kasuaalipelaajille – eli niille, jotka eivät tähtää e-urheilun huipulle. Täällä pelaaminen on mukavaa ajanviettoa, vaikka vähän myös kisaillaan.

Kun saavumme Monitoimitalo 13:n uuteen pelitilaan, käynnissä on konsoliturnaus Super Smash Bros. Ultimate -pelissä. Voittajalle on luvassa suklaata ja kunnioitusta muilta.

Suositun pelisarjan uusimmassa pelissä muista peleistä tutut hahmot taistelevat areenalla ja pyrkivät heittämään toiset sieltä ulos.

Kaksoset Joona ja Timka Nurminen, 13, osallistuvat turnaukseen. Kun heiltä kysyy, kumpi on parempi pelaaja, he vastaavat yhdessä kuorossa ”minä”.

– Riippuu pelistä. Mä olen parempi Smash Brosissa ja League of Legendsissä, Timka Nurminen tarkentaa.

– Ja mä olen hyvä pelaamaan CS:ää, Joona Nurminen lisää.

League of Legends (LoL) ja CS:GO ovat suosittuja tietokonepelejä, joita pelataan paljon kilpatasolla.

Tänä vuonna nuorisopalvelut on järjestänyt ensi kertaa myös kilpapelaamiseen keskittyviä e-urheiluleirejä. Tämä on alkusoittoa syksylle, jolloin monitoimitalolla alkaa e-urheilun joukkuevalmennus. Nuoret voivat myös varata upouusia pelikoneita harjoitteluun.

Leiriohjaaja Timo Autio tuomaroi peliturnausta. Voittajalle on luvattu suklaata. Peliin osallistuvat Matias Sukkela, Urho Rouvinen ja Timka Nurminen.­

Leirillä aikataulut pidetään mahdollisimman löyhinä. Ohjelmaan on kellotettu ainoastaan ruokailut ja viimeisen leiripäivän päätteeksi vierailu Pelimuseoon.

Leirin sisältö muovautuu sen mukaan, mikä osallistujia kiinnostaa. Ohjaaja Timo Autio kertoo, että viikon aikana ei suinkaan vain istuta paikoillaan. Pelaaminen kattaa myös esimerkiksi pallopelit Koskipuistossa.

Monitoimitalolla voi pelata kaikenlaista biljardista lautapeleihin, konsoleihin ja tietokonepeleihin.

– Kaikki saavat pelata niillä laitteilla, joihin ovat tottuneet. Tietysti kannustamme kokeilemaan muitakin pelejä, Autio sanoo.

Pelien elinkaari on lyhyt

Matias Rajala, 13, ja Rafael Mouna, 12, suosivat pelaamisessa tietokonetta. He valmistelevat parhaillaan Overwatch-turnausta. Se on suosittu ensimmäisen persoonan ammuskelupeli (FPS), joka on suunnattu vähän nuoremmille pelaajille kuin monet muut vastaavat pelit.

Valmisteluun kuuluvat muun muassa pelikarttojen ja pelattavien hahmojen valinta, asetusten säätäminen ja joukkueiden koostaminen.

Rafael Mouna ja Matias Rajala ovat tyytyväisiä Tampereen nuorisopalvelujen uusiin pelikoneisiin. – Mutta kotona on vähän paremmat, Mouna sanoo.­

Kaksikon suosikkipeli tällä hetkellä on tänä vuonna julkaistu ilmaispeli Apex Legends. Se edustaa battle royale -tyyliä, jossa pelaajat aloittavat kartalta tyhjin käsin ja taistelevat siitä, kuka pysyy elossa pisimpään.

Rajala ja Mouna kertovat, että battle royale -pelien elinkaari on lyhyt.

– Ne tulevat ja menevät tosi nopeasti. Suosio vähenee, ja tulee uusi battle royale, Mouna sanoo.

Näin on käynyt kaksion mukaan esimerkiksi vuonna 2017 julkaistulle suosikkipeli Fortnitelle.

Pelaamiseen pojat käyttävät suunnilleen pari tuntia päivässä, viikonloppuna vähän enemmän. Kesälomalla riittää aikaa.

– Kouluaikana ei kauheasti ehdi pelata, Rajala sanoo.

Entä kiinnostaako nuoria pelaajia kisailla e-urheilussa?

– Kyllähän se kiinnostaa, mutta mahdollisuudet eivät ole kovin hyvät, Rajala miettii.

– Niin, mahdollisuudet ovat vähän pienemmät, kun vanhemmat pakottavat kouluttautumaan, Mouna tuumii.

Nintendo switch -konsolilla pelattava Super Smash Bros. Ultimate on pelileirillä selkeä hitti. Pienet ohjaimet kuuluvat konsoliin.­

Rautainen keskittyminen

Biljardia pelaamassa olleet 12-vuotiaat Antti Mylläri ja Kaius Hansen istuvat pelikoneiden ääreen ja alkavat harjoitella tulevaa Overwatch-turnausta varten.

Poikien kykyä tarkkaavaisuuden jakamiseen ei voi kuin ihailla. Nopeatempoisen ja keskittymistä vaativan pelin lomassa he vastailevat kysymyksiin vaivattomasti.

Mikä on tällä hetkellä paras peli ja miksi? Kaksikko pohtii kysymystä. Yksikään peli ei nouse yli muiden, mutta muutama esimerkki tulee mieleen.

Hansen pitää rakentelupeli Minecraftista sen monipuolisuuden vuoksi. Myös pelin sosiaalisuus on tärkeää.

– Usein on kivaa pelata servereissä. Yksin ei ole niin kivaa.

Serveri eli pelipalvelin on käytännössä pelikartta, johon pelaajat eri puolilta maailmaa voivat liittyä pelaamaan netin välityksellä. Serverillä voi jutella muiden pelaajien kanssa viesteillä tai ääniyhteydellä ja vaikka rakennella tukikohtaa yhdessä.

Kunnollinen pelihiiri on tärkeä varuste e-urheilukoneissa. Jos hiiren vaste on liian hidas, se voi koitua pelaajan kohtaloksi nopeatempoisessa kilpapelissä.­

Myllärin tämän hetken suosikki on tietokoneella pelattava FPS-peli Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Kiinnostavan siitä tekee tiimityö ja strateginen ajattelu.

Kännykkäpeleistä poikien suosikki on suomalaisen Supercellin julkaisema Clash Royale.

Koko kesää nuoret eivät istu näyttöihin liimaantuneina. Ulkona houkuttelevat esimerkiksi uimaranta ja jalkapallo.

– Mutta on tämä sisällä pelaaminenkin kivaa, Hansen sanoo.

– Varsinkin, jos on liian kuuma, Mylläri lisää.

Korjattu 25.6. klo 11.55: Poistettiin tekstistä väite, että League of Legends on FPS-peli.

Kaius Hansen ja Antti Mylläri valmistautuvat Overwatch-turnaukseen. Mylläri arvioi, että pelissä pärjää, kun on pelannut 100 tuntia. Taustalla Rafael Mouna ja Matias Rajala.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?