Lauri Aila tietää tiensä, teologinen tiede ja Parolan soittokunta kutsuvat pasunistia - Ihmiset - Aamulehti

Ikaalisten lukiosta kirjoittanut Lauri Aila tietää tiensä – teologinen tiede ja Parolan soittokunta kutsuvat pasunistia

Kirjoituksista napsahti Laurille neljä laudaturia ja kolme eksimiaa.

Siinä ne ovat. Kirjoittaja Lauri Aila ja rehtori Helena Korkeakoski pääsivät ruuhkaisesta palvelimesta läpi katsomaan tuloksia.

15.5.2019 20:39 | Päivitetty 15.5.2019 20:40

Ikaalinen

Ikaalisten lukion rehtorin huoneessa jännitti keskiviikkoaamuna nuori mies. Lauri Aila tiesi syksystä, että kolme laudaturia on ”kotona”, mutta kevät oli kiemurainen.

Pitkät odottavan minuutit venyivät, ja rehtori Helena Korkeakoski huokaili. Ylioppilastutkintolautakunnan sivut eivät auenneet, palvelin nikotteli ruuhkassa. Kunnes tasan kello 9.19 tuli se odotettu ihme. Aila pomppasi katsomaan rehtorin korvan taakse.

– Englannista eksimia. Se koe oli todella vaikea vaikkapa ruotsiin verrattuna. Kokeen tekijät olettavat, että kaikki nykyään osaavat englantia. Pitäisi olla natiivi ymmärtääkseen ja tietokone muistaakseen kaiken, Lauri puhaltaa.

Se neljäs laudatur oli odotettu, äidinkielestä. Poikkeavan haastavaksi arvioitu pitkä matematiikka pysyi eksimiana, samoin ranska englannin tavoin. Syksyn ruotsi, historia ja uskonto olivat Lauri Ailalle miltei helppoja laudatureja.

Katso videolta, kun Lauri Aila saa nähdä tuloksensa:

Uskonnosta Ikaalisten papin poika on sen verran kiinnostunut, että teologisista opinnoista tulee ura. Hän kirjoitti niin hyvin, että on toukokuun viimeisellä viikolla uskonnonopettajien liiton palkittavana Helsingissä - kymmenen parhaan joukossa Suomessa siis. Pääsykoe on viikon päästä. Lauri Aila ei ole ajatellutkaan jäävänsä ulkopuolelle valituista.

Tulevaisuus vie teologian opintoihin ja sotilassoittokuntaan

Sitä ennen nuorukaisella on paljon muuta. Pasuunan ja sellonkin taituri valittiin Parolannummelle sotilassoittokuntaan, armeijan harmaat alkavat tammikuulla.

– Lähden syksyllä opiskelemaan teologiaa, ettei opiskelijapaikka mene. Yllättävän moni tuttu soittaja pääsi soittokuntaan, muun muassa yhtä aikaa kirjoittanut rumpali Sasu Haveri Ikaalisista, Lauri myhäilee.

– Pasuuna on siitä huikea soitin, että sinfoniaorkesterin jyrisijä taipuu jazziin ja vaikka mihin musiikkiin. Se on kuin sello, korvan pitää sanoa oikea sävel.

Tänään Lauri Aila on töissä Sastamalan Vammalassa Bäckmanin uudella limonaditehtaalla. Inkivääri- ja mansikkajuoman teko on kirjoituspaineille hyvää vastapainoa.

– Harkitsin aikoinaan lukioon mennessäni Tampereen jotakin oppilaitosta, mutta se olisi ollut paljon Ikaalisten lukiota hankalampaa. Nyt ei kaduta tippaakaan, sillä sain kaiken perusopetuksen parhaalla mahdollisella tavalla.

Ennen lukiota pesäpallo- ja jalkapallokentällä sekä partiossakin pyörinyt Lauri odottaa kesältäkin poikkeavaa vuotta. Tyttöystävä vie hänet Keski-Eurooppaan interrailille. Kielten osaamisesta reissu ei jää kiinni. Sitä ennen hänellä on aikaa vaikka pelata tietokoneella Hearthstonea.

– Palaanko vielä joskus Ikaalisiin? Ehkä en, mutta käymään varmasti tulen, niin hyviä juttuja olen täällä kokenut. Ikaalisilla on paikka sisimmässäni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos