Feministi Saara Särmä epäilee: Onko valkoinen heteromies ihminen laisinkaan? - Ihmiset - Aamulehti

Feministi Saara Särmä epäilee: Onko valkoinen heteromies ihminen laisinkaan?

Tunnettu feministi sanoo rakastavansa keski-ikäisiä valkoisia miehiä - onhan hänen miehensäkin sellainen.

18.4.2017 8:36

Kansan Uutisissa julkaistiin sunnuntaina 16. huhtikuuta feministi Saara Särmän kolumni otsikolla Onko valkoinen heteromies ihminen?

Hän nostaa esiin muun muassa länsimaisen kahtiajaon mieheen ja naiseen.

Tässä jaossa mies on yhtä kuin ihminen ja nainen on se, jolla on sukupuoli. (...) Mediassa vilisee edelleen kirjailijoita ja naiskirjailijoita, urheilijoita ja naisurheilijoita.

Särmä viittaa myös Valerie Solanasin SCUM manifestiin, jossa Solanas kirjoittaa:

”Mies on epätäydellinen nainen, kävelevä surkastuma, geenitasolla tehty abortti. ’Olla mies’ tarkoittaa olla vajavainen, tunteellisesti rajoittunut; miehuus on rajoittava sairaus ja miehet ovat emotionaalisesti rampoja. Mies on täysin itsekeskeinen, loukussa itsensä sisällä, kykenemätön empatiaan tai samastumaan toisiin, kykenemätön rakkauteen, ystävyyteen, hellyydenosoituksiin. […] Hän on vankina hämärällä alueella, ihmisen ja apinan puolivälissä. Hänen asemansa on vielä paljon huonompi kuin apinoiden, sillä, toisin kuin apinat, hän on kykenevä laajaan valikoimaan negatiivisia tunteita”.

Mitä haluat tällä tekstillä sanoa?

- Se oli vähän niin kuin vastine aiemmin kyseisessä lehdessä julkaistulle jutulle, jonka otsikko oli ”Ovatko transnaiset oikeita naisia?”. Se liittyi keskusteluun, joka syntyi, kun kirjailija Chimamanda Ngozi Adichielta kysyttiin haastattelussa, että ovatko transnaiset naisia. Sellaista ei pidä kysyä, koska jokaisella pitäisi olla oikeus määritellä oma sukupuolensa. Jos joku kokee olevansa nainen, hän on nainen. Se ei ole kenenkään muun päätettävissä, vastaa taiteilija, tutkija sekä Feministisen ajatushautomo Hatun perustaja Särmä.

- Transkysymyksessä pitää kuunnella heitä, joita se koskee. Miltä se tuntuu, jos oma oleminen jatkuvasti kyseenalaistetaan, kuten esimerkiksi tuolla transnaiset-otsikolla. Valkoisen heteromiehen olemassaolon oikeutusta ei sen sijaan kyseenalaisteta koskaan.

Onko valkoisella länsimaisella heteromiehellä liian helppoa?

- Ei varmaan. Meillä kaikilla on omat ongelmamme. Mutta jos etuoikeudet kasautuvat tietylle ihmisryhmälle monella eri vallan akselilla, sitä enemmän heillä on elämää helpottavia asioita. Populaarikulttuuri ja -kirjallisuus tarjoavat meille samaistumiskohteeksi valkoisen heteromiehen, ja yhteiskunnissamme vallan huipulla ja yritysten keskijohdossa on valkoisia miehiä. He myös helposti palkkaavat kaltaisiaan.

- Eikä symbolien ja esimerkin voimaa pidä vähätellä. Jos lapsena katsoisi maailmaa, kaikki nähty luo kuvaa siitä, mikä on mahdollista.

Milloin sukupuolet ovat riittävän tasa-arvoisia? - Kun kaikilla on sukupuolen itsemääräämisoikeus ja oikeus ilmaista sukupuoltaan niin, ettei siitä ole negatiivista seurausta.

Onko oman sukupuolen määritteleminen kovin monelle ongelma?

- Vaikka heitä olisi vain yksi, meidän pitää ajaa heidän oikeuksiaan.

Onko ajatuksesi, ettei sukupuoleen pitäisi kiinnittää huomiota lainkaan?

- Ei välttämättä, ei. Rakenteellisella tasolla siihen pitää kiinnittää huomiota niin kauan kuin esimerkiksi valtapaikat ovat epätasaisesti jakautuneet. Sillä ei pitäisi olla merkitystä, mitä sukupuolta esimerkiksi näkemäsi kaupan kassa on. Voi tuntua häiritsevältä, ellei sukupuolta saa selville. Mutta miksi jonkun muun sukupuoli pitäisi pystyä määrittelemään?

- Maailmalla ei-valkoiset transnaiset ovat väkivallan kohteena. Yhdysvalloissa heitä on murhattu tänä vuonna yhdeksän. Kysymyksellä ”onko transnainen nainen” voi siis olla väkivaltaisia, fyysisiäkin seurauksia.

Millaisia kommentteja kirjoituksesi on herättänyt?

- En tiedä. Mä en lue internetin alalaitaa. Mä teeskentelen, ettei sitä ole olemassa. En ole tänään myöskään avannut sähköpostia.

Alkuperäiseen kolumniin pääset tästä <br>

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut