Jutta Gustafsberg ei ymmärrä vihaisia feministejä: ”Länkyttäminen ei auta mitään” - Ihmiset - Aamulehti

Jutta Gustafsberg ei ymmärrä vihaisia feministejä: ”Länkyttäminen ei auta mitään”

Jutta Gustafsberg kertoi luennollaan Minna Canth elää! -seminaarissa, että yrittäjyytensä alussa hän sai kuulla tytöttelyä. Enää hänen ei tarvitse todistella ammattitaitoaan. – Mittarina näyttää olevan taloudellinen menestys, hän harmittelee.

19.3.2017 21:02

Minna Canth eli naiselle poikkeuksellisessa elämäntilanteessa 1800-luvun lopun Suomessa: Hän oli naisyrittäjä.

Hänen hallinnassaan oli Tampereen lankakauppa Kuopiossa. Hän oli saanut naisena elinkeinoluvan ainoastaan siksi, että hän oli jäänyt leskeksi. Yrittäjyys ei vielä silloin käynyt naiselle muutoin päinsä.

Tamperelaissyntyisen Canthin elämäntyötä tasa-arvon puolesta juhlistettiin Tampereella sunnuntaina Minna Canthin päivänä Minna Canth elää! -seminaarilla. Luettuasi edellä kerrotun et varmaan ihmettele, että tapahtumassa puhuttiin tasa-arvon lisäksi naisyrittäjyydestä.

Aiheesta luennoi fitness-valmentaja Jutta Gustafsberg. Naisyrittäjien täytyy aina todistaa osaamisensa ja pärjäämisensä, ennen kuin heitä aletaan arvostaa, hän myöntää. Fitfarmin alussa hän sai kuulla vielä tytöttelyä.

- Minä olin vielä nuori, uhkea, vaalea nainen, joka tuli verkkareissa paikalle. Bisneksessä mielletään, että pitäisi olla korkeakoulututkinto ja tiukka puku ja mieluummin tietysti mies. Minä en täytä mitään näistä kriteereistä.

- Ihmisenä koen olevani edelleen sama kuin silloin, kun aloitin, mutta nyt pääsen ihan mihin tahansa palaveripöytään mihin haluan mennä, ja minut otetaan avosylin vastaan. Enää paikkaansa ei tarvitse selitellä. Jostain syystä arvostuksen mittarina näyttää olevan taloudellinen menestys, Gustafsberg sanoo.

Gustafsberg kuvattuna 40-vuotishaastattelua varten kotonaan Pirkkalassa vuonna 2013.

Gustafsberg uskoo, että nuorissa naisissa on suuri, käyttämätön voimavara. Jonkun vain pitäisi nähdä heidän potentiaalinsa ja kannustaa. Nuorilta naisilta puuttuu uskallus.

- Vanhat, viisaat, kokeneet bisnesihmiset voisivat enemmän yrittää nostaa heitä ja alkaa heille mentoreiksi, Gustafsberg ehdottaa.

”Naiset haukkuvat toisiaan”

Viime viikkojen suuri puheenaihe maailmalla on ollut brittinäyttelijä Emma Watsonin tissit.

Näyttelijä tunnetaan feministinä ja YK:n naistenjärjestön hyväntahdonlähettiläänä, joka on useasti puhunut julkisesti tasa-arvon puolesta.

Kun hänen rintansa näkyivät lähes paljaina Vanity Fair -lehden jutussa, maailma koki Watsonin pettäneen feminismi-aatteen. Ajateltiin, että nainen ei voinut yhtä aikaa vaatia naisille tasa-arvoista kohtelua ja julkistaa itsestään seksuaalisesti provokatiivisia kuvia.

Gustafsberg on näyttävä nainen, jonka ammatti keskittyy ulkonäköön. Pitääkö nainen ottaa tosissaan, vaikka hän esiintyy seksikkäästi pukeutuneena?

- Minä olen ainakin onnistunut nivomaan samaan pakettiin bisneksen, ulkonäön ja henkisyyden. Jos haluaa näyttää rintansa tai keikkua lavalla bikineissä, mitä se kenellekään muulle kuuluu, jos itse on onnellinen? Negatiivisuutta vaan on niin paljon, ja naiset haukkuvat toisiaan. Kenenkään ideoita ei pitäisi ampua alas, vaikka ne tuntuisivat itsestä hulluilta.

Gustafsberg täydessä tikissä vuonna 2011.

Liikaa vihaisia naisia

Gustafsberg sanoo tehneensä tietoisen valinnan olla puhumatta kenestäkään pahaa. Hän myöntää, että aina niin ei ole ollut.

- Olen mennyt ystävien kanssa kahvipöytään, olen juoruillut ja mässyttänyt toisten ihmisten elämistä ja hykerrellyt toisten ongelmilla. Mutta mitä väliä sillä oikein on, jos jollakulla on leveä pylly, jos on siitä huolimatta onnellinen? Naisten itsetunto on poljettu todella alas, Gustafsberg miettii.

Gustafsberg huudahtaa: ”En todellakaan!”, kun kysyn, onko hän feministi.

Hänen mielestään tasa-arvokeskustelussa suurin ongelma on siinä, että äänessä on liikaa vihaisia naisia, jotka tekevät liian vähän.

- Jos vaan länkytetään, ollaan kiukkuisia ja valitetaan, että meillä ei ole mitään, niin sehän on pelkkää sanahelinää. Ei se auta mitään. Pitäisi alkaa konkreettisesti tehdä jotakin.

- Jos joku ihminen ajattelee olevansa kuopassa, niin sitten pitää alkaa taistella itsensä sieltä ylös. Se on ihan täysin mahdollista. Negatiivisuudessa vellominen ei sitä auta. Jokaisella on vastuu omasta elämästään, oli sitten nainen tai mies, tai rikas tai köyhä, Gustafsberg toteaa.

Gustafsberg rakentaa hyvinvointikeskusta Kuruun. Keskuksen on tarkoitus avata toimintansa vuoden päästä kesällä.

Tiukat pakarat eivät riitä

Gustafsberg järjesti tammikuussa Miss Plus Size 2017 -kilpailun. Osallistujista jokainen oli ylipainoinen nainen.

- Mutta ihan mahtava itsetunto kaikilla. Me tarvitsemme lisää sellaisia päättäväisiä, itsevarmoja, vahvoja naisia esille. Heistä saa hyviä fiiliksiä.

Gustafsberg tekee laihdutusohjelmia työkseen. Silti hän liputtaa itsensä hyväksyvien, lihavien naisten puolesta.

Eikö tämä ole ristiriitaista?

- Ajattelen, että ihmisen hyvinvointi muodostuu henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Kummankin pitää olla kunnossa, jotta ihminen voi hyvin. Vaikka olisi kuinka tiukat pakarat ja alhainen rasvaprosentti, mutta mieli ei ole mukana, ei voi olla onnellinen. Jos taas keskityt henkiseen puoleen ja annat kehon sairastua, kun et tee yhtään mitään ja syöt mitä sattuu, et taaskaan ole onnellinen.

- Keskimäärin ihmiset ovat liian ankaria itselleen. Jos elämä on sitä, että seisot peilin edessä ja valitat, kun vatsassa on vähän selluliittia, niin vaihtoehtoja on kaksi. Jos se tekee sinut oikeasti onnelliseksi, selluliitista pitää hankkiutua eroon. Kysymys kuitenkin kuuluu, tekeekö selluliitti sinut onnettomaksi, vai jokin muu? Gustafsberg kysyy.

Gustafsberg uskoo, että onnen saavuttaakseen kummankin pitää olla kunnossa: niin mielen, kuin kropan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos