Muovin kierrätys ei aina kannata – heitä marinadin tahmaama broileripakkaus sekajätteeseeen - Ihmiset - Aamulehti

Muovin kierrätys ei aina kannata – heitä marinadin tahmaama broileripakkaus sekajätteeseeen

Ruotsissa kerätään muovia noin 4–5 kiloa asukasta kohti.

5.10.2016 21:18

Muovinkeräyspisteiden keräyssammiot pullistelevat muovipurkkia ja purnukkaa. Monet kuluttajat ovat innostuneet pakkausmuovin kierrätyksestä, kun keräyspisteitä on tullut lisää.

Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtajan Vesa Soinin mukaan vielä ei olla niin kovassa vauhdissa kuin toivottiin.

- Asetimme tavoitteeksemme, että vuoden lopussa olisimme keränneet kilon muovia asukasta kohti.

Ei kuulosta paljolta, mutta tällä hetkellä ollaan vain puolen kilon vuosivauhdissa. Vertailun vuoksi, Ruotsissa kerätään muovia noin 4–5 kiloa asukasta kohti. Siellä muovia on kerätty jo parikymmentä vuotta.

- Suomessa otetaan nyt muovinkeräyksen ensiaskelia. Keräyspisteiden määrä alkaa vasta nyt olla kattava ja sitä kautta myös kuluttajien kiinnostus on vasta heräämässä.

Alumiinipintaiset rahka- ja jogurttipurkkien kannet voivat olla sekä muovia tai alumiinia. Rypistyneeksi jäänyt kansi kuuluu metallinkeräykseen.

Samalla tavoin myös muovin jatkojalostus on alkutaipaleellaan. Kuluttajille ei pystytä vielä kertomaan innostavia esimerkkejä siitä, minkälaiseksi uudeksi tuotteeksi heidän keräyksensä kohteet lopulta päätyivät.

- Toimitamme muovit edelleen Ekokemille, jonka uusi muovijalostamo vasta käynnistelee toimintaansa. Tehdas välittää käsittelemänsä tuotteen eteenpäin eräänlaisina muovirakeina, muovigranulaatteina.

Nyt tiedetään ainakin se, että kerätty muovi päätyy ainakin muovipussien valmistukseen. Maailmalla uusiomuovista on toki rakenneltu jo kaikenlaista, muun muassa ämpäreitä, putkia, autojen kojelautoja ja jopa meluaitoja.

Keräykseen vain puhdasta

Kuluttaja pääsee alkuun muovinkierrätyksessä parilla perussäännöllä. Keräykseen saa viedä vain puhdasta, tuotteiden pakkaamiseen käytettyä pakkausmuovia. Kaikkea varaston muovirojua ei siis keräykseen voi kantaa.

Pakkausten puhtaudella halutaan Soinin mukaan varmistaa niin haittaeläinten pysyminen poissa keräyspisteiltä kuin työntekijöiden turvallisuus muovinkeräysketjun eri vaiheissa.

Kuluttajalle, joka pohtii, mikä on riittävän puhdasta, Soini antaa vinkin:

- Pakkauksen tulisi olla niin puhdas, että voisit pitää sitä myös sisällä asunnossasi parin viikon ajan. Eli tuotteeseen ei saa jäädä sellaisia elintarvikejäämiä, jotka pilaantuessaan alkaisivat haista tai kerätä mikrobikasvustoja.

Koiralle nuoltavaa

Talouspaperilla puhtaaksi pyyhkäistyt tai perheen koiran puhtaaksi nuolemat pakkaukset menisivät siis Soinin seulasta läpi.

Muovipurkkien huuhtelemiseen voi käyttää hyvin esimerkiksi vedenkeittimeen tai vesikannuun seisomaan jäänyttä vettä

- Moni on sanonut laittaneensa näitä hankalampia puhdistettavia myös astianpesukoneen ylähyllylle, jos koneen on muutenkin aikonut laittaa käyntiin.

Puhdistusinnossa ei kannata kuitenkaan mennä äärimmäisyyksiin.

- Mikäli esimerkiksi jonkun marinadia sisältävän pakkauksen puhdistamiseen pitää käyttää lämmintä vettä ja pesuaineita, voivat sekajäteastia ja energiahyötykäyttö olla ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.

Tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset kelpaavat muovinkeräykseen. Jos et haluaisi säilyttää pitkään muovipurkkia omassa kaapissasi hajun vuoksi, ei astia ole riittävän puhdas.

Likaisetmuovit houkuttelevat tuhoeläimiä. Muovit alkavat haista ja kerätä mikrobikasvustoja. Pakkauksien puhtaudella suojataan työntekijöitä ketjun eri vaiheissa.

VinkkiLaita purkkiin heti käytön jälkeen tilkka vettä, niin ruoka ei kuivu purkkiin kiinni. Anna valua huuhtelun jälkeen.

Shampoidenjämät saat käyttöön, kun huuhtelet pullonpohjat vedellä.

Punnitse hyöty.Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi, että pakkaus pannaan tavalliseen jätteeseen.

Korkit ja pumput irti

Irrotamahdolliset korkit, pumput ja pakkausten muovikalvot ja laita ne keräyspussiin erillään. Korkit ovat pakkauksissa usein eri muovilaatua kuin muu osa pakkauksesta. Muovien lajittelussa oleva lukulaite tunnistaa vain toisen.

Laita sisäkkäinvain täsmälleen samanlaiset muovipakkaukset. Väärää muovilaatua voi joutua väärään ryhmään.

Mikäli oletsolminut keräykseen menevät tuotteet esimerkiksi muovipussiin, voit heittää ne pusseineen päivineen keräysastiaan. Lajitteluprosessin alkupäässä on niin sanottu ”pussinrepijä”, joka aukaisee kassit ennen jatkokäsittelyä.

Tyhjätmuovipussit voit viedä muovinkeräykseen myös sellaisenaan.

Tiedätkö miten kierrätät nämä?

Pumpullinen shampoopullo:Irrota pumppuosa ja laita kaikki osat muovikeräykseen erillään.

Hammastahnatuubi:Voit laittaa keräykseen sellaisenaan, vain korkki erillään. Sisältö ei aiheuta hajuhaittaa.

Foliomainen kansi:Tee rypistystesti. Jos kansi jää rypistyneeksi, se kuuluu metallinkeräykseen. Jos se oikenee, se kuuluu muovinkeräykseen.

Sipsi- ja kahvipakkauksetovat yleensä muovipakkauksia, vaikka niissä voi olla pieni osa alumiinikalvoa.

Lasten lelut:Eivät kuulu muovinkeräykseen, ellei ole kyse niiden pakkauksista. Kuuluvat tavalliseen energiajätteeseen. Huomaa, että patterilliset tuotteet kuuluvat SER-keräykseen.

Muista myös

Jos pakkauksenosat eivät ole irrotettavissa toisistaan, katsotaan pakkaus siksi materiaaliksi, jota on yli puolet pakkauksen painosta.

Biohajoavat muovipussiton tarkoitettu ensisijaisesti kompostointiin, mutta nekin voi laittaa muovinkeräysastiaan.

Muovinen ikkunapakkauksessa:Nämä ovat yleensä kartonkipakkauksia ja ne lajitellaan kartonkikeräysastioihin.

Lääkepurkki:Tyhjänä keräysastiaan. Yleensä paikallinen apteekki ottaa vastaan käyttämättömät lääkkeet pakkauksineen. Älä tyhjennä lääkkeitä viemäriin.

Styrox(eli EPS-muovi):Jos kyse on esimerkiksi sähkölaitteen pakkauksessa pehmikkeenä olleesta styroxista, sen voi laittaa muovinkeräysastiaan. Tällä hetkellä eivät mene Suomessa kuitenkaan uusiokäyttöön.

Monissa muovipakkauksissa on muovin merkit kolmion sisällä numeroilla 1–7.

Polyeteenitereftalaatti (PET)

Ominaisuudet:Muovi on kirkasta ja kovaa. Sanotaan myös kestomuoviksi eli termoplastiseksi muoviksi.

Missä:Virvoitusjuomapullot, uuninkestävät vuokapakkaukset.

Korkeatiheyksinen polyeteeni (PE-HD)

Ominaisuudet:Samea tai värikäs muovi, muovin pinta on vahamainen ja joustava. Kestää hyvin lämpöä ja rasvaa.

MissäMuovipussit, pullot, ämpärit ja mehukanisterit, virvoitusjuomakorit.

Matalatiheyksinen polyeteeni (PE-LD)

Ominaisuudet:Pehmeä, joustava, sitkeä, vahamainen pinta. Kestää vesihöyryä.

Missä:Muovikassit, ohuet muovikalvot esimerkiksi elintarvikepakkauksissa.

Polypropeeni (PP)

OminaisuudetJäykkä, sitkeä, ratiseva kalvo

Missä:Makeis- ja leipäpakkaukset, paperipussien ikkunat, narut, rasiat, sipsipussit.

Polystyreeni (PS)

Ominaisuudet:Kirkas tai värjätty, hauras.

Missä:Rasiat, purkit, kirkkaat muovipikarit, muoviset ruokailuvälineet, lämpöä eristävät pakkaukset, kuten kalalaatikot.

Polyamidit ja yhdistelmämuovit (O)

Ominaisuudet:LujaMissä:Tekstiilikuidut (esimerkiksi nailon), narut ja köydet.

Polyvinyylikloridi (PVC)

Mitä:Klooria sisältävä luja muovi. Käytetään Suomessa vähän, koska sitä poltettaessa syntyy haitallisia yhdisteitä. Sitä on tyypillisimmillään Kaukoidästä tulleissa tuotteissa.

Missä:Usein toimistotarvikkeissa kuten mapeissa, muovitaskuissa ja kontaktimuovissa. Cd-levyjen kotelot, pankki ja luottokortit, sadetakit, keittiön vahaliinat.

Lasten puhallettavat uimapatjat ja -renkaat sekä lelut ovat usein valmistettu PVC-muovista.

Rakennusten putket ja letkut sekä muu rakennusmateriaali, kuten muovimatot.

Miten tunnistan:Jos muovi taitettaessa muuttuu murtumiskohdastaan valkoiseksi, se todennäköisesti on PVC-muovia.

Minne:PVC-pakkauksille sekajäteastia on nykyään oikea osoite. Sekajätteet menevät energiahyödynnettäviksi jätevoimaloihin, joissa ne voidaan polttaa turvallisesti.

Vaarallisten aineiden pakkaukset

Missä:Esimerkiksi autojen öljykanisterit.

Jos pakkauksessa on vaarallisten aineiden jäämiä, ne pitää viedä paikallisen jätelaitoksen järjestämään vaarallisten aineiden vastaanottoon.

Lähteet: Vesa Soini sekä uusiomuovi.fi, kierratys.info, rinkiin.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: