Scorchio-sääennustuksista ja Sohvanvaltaajista muistettu brittikoomikko kuoli 52-vuotiaana - Ihmiset - Aamulehti

Scorchio-sääennustuksista ja Sohvanvaltaajista muistettu brittikoomikko kuoli 52-vuotiaana

Koomikko Caroline Aherne menehtyi syöpään vain 52-vuotiaana.­

4.7.2016 11:13

Brittinäyttelijä Caroline Aherne on kuollut. Aherne kuoli lauantaina 2. heinäkuuta kotonaan Timperleyssä. 52-vuotias näyttelijä oli sairastanut keuhko- ja kurkkusyöpää.

Aherne muistetaan parhaiten rooleistaan vuosituhannen vaihteen brittiläisissä tv-komediasarjoissa, joista Sohvanvaltaajat ( The Royle Family ) ja Ruuvit löysällä ( The Fast Show ) nousivat suosikeiksi Suomessakin.

Palkittu käsikirjoittaja

Sohvanvaltaajat -sarjassa Aherne esitti Roylen saamattoman manchesterilaisperheen ainoata tytärtä Deniseä.

Video: Sohvanvaltaajat mielipuuhassaan. Sarjan luojat Caroline Aherne ja Craig Cash Denise ja David Bestinä, Ricky Tomlinson ja Sue Johnston Denisen vanhempina Jim ja Barbara Roylenä.

Aherne oli luonut ja käsikirjoittanut sarjan Craig Cashin kanssa, joka esitti Denisen puolisoa Davidiä. Aherne myös ohjasi sarjan kolmannen tuotantokauden.

Ruuvit löysässä -sketsisarjassa Ahernen rakastetuin hahmo oli eteläeurooppalaisen Chanel 9 -televisiokanavan meteorologi Poula Fisch, joka povasi ympäri maata poikkeuksetta 45 asteen hellettä ja päätti ennustuksensa pirteään ”Scorchio!”-huudahdukseen. Aherne näytteli 25:ssä sarjan jaksossa ja käsikirjoitti kymmentä.

Video: Ruuvit löysällä, Chanel 9:n uutiset ja meteorologi Poula Fisch.

Kotimaassaan Aherne muistetaan myös 1990-luvun puolivälin talk show -parodiastaan The Mrs. Merton Show. Sarja toi Ahernelle ensimmäisen uran neljästä BAFTA-palkinnosta. Kolme muuta hän sai Sohvanvaltaajista, kaksi käsikirjoittajana ja yhden näyttelijänä.

Kollegat ja ystävät muistelevat

Vuodet 1994–1997 Caroline Aherne oli naimisissa New Order -yhtyeen basistin Peter Hookin kanssa. Toinen manchesterilaismuusikko, Oasis-yhtyeestä tunnettu Noel Gallager, omisti lauantain konsertissaan Nashvillen Ryman Auditoriumissa ”hyvälle ystävälleen” kappaleensa Half the World Away, joka tunnetaan parhaiten juuri Sohvanvaltaajien tunnuslauluna.

Useat kollegat ovat muistelleet Ahernea brittilehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Sohvanvaltaajat -tähti Ricky Tomlinson kertoi Liverpool Echolle olevansa ”pirun järkyttynyt”.

”Hän oli kerrassaan upea työtoveri. Ystävällinen, hauska, nokkela. Todellinen ammattilainen ja yksi anteliaimmista ihmisistä, joiden kanssa olen koskaan työskennellyt”, Tomlinson kertoo.

Koomikko Steve Coogan puolestaan kertoi The Guardianille oppineensa tuntemaan Ahernen ensin BBC:n sihteerinä ja myöhemmin aloittelevana stand up -koomikkona.

”Vaikka Caroline löysi aina ihmisistä heidän heikot kohtansa, mutta hänen huumorinsa ei ollut milloinkaan ilkeää. Hän ei pitänyt teennäisyydestä tai mahtailusta. [...] Rakastin häntä. Hän sai minut aina itkemään naurusta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?