Reijo Vähälä 70 vuotta: Hyppytreeni tai runoilta, aina pitää mennä täysillä - Ihmiset - Aamulehti

Reijo Vähälä 70 vuotta: Hyppytreeni tai runoilta, aina pitää mennä täysillä

Reijo Vähälä sai lahjaksi vanhoista kilpailunumeroista kootun peitteen. Kaulassa on lapsenlapsen tekemä mitali maailman parhalle isoisälle.­

6.3.2016 19:11

Reijo Vähälän urheilu-uran huippuhetki osui vuoden 1969 Ateenan Euroopan-mestaruuskisoihin, joissa 23-vuotias opiskelija voitti korkeushypyssä hopeamitalin. Vähälä hyppäsi kisassa uuden Suomen ennätyksen 217. Hänen edellisenä kesänä hyppäämänsä SE parani neljä senttiä.

- Tuossa kisassa hyppyni onnistuivat teknisesti erittäin hyvin. Se oli yksi harvoista kerroista, kun tunsin voivani ponnistaa niin paljon kuin jaksan ja hyppy meni hyvin ylöspäin, Vähälä kuvailee.

Vähälä oli kymmenes vuoden 1970 Wienin EM-hallikisoissa ja jäi karsintaan vuoden 1971 Helsingin EM-kisoissa. Kahden metrin rajan 188-senttinen Vähälä ylitti vuosina 1964-1976.

- Harjoittelin tosissani EM-mitalin jälkeenkin. Uran jälkeen minulle kirkastui, että arvokisamenestyksen myötä tietty intohimo urheiluun kuitenkin hiipui. Lisäksi polvessani oli vuosien mittaan kipuja, jotka vaikuttivat hyppäämiseen.

Aina täysillä

Vähälä kertoo harjoitelleensa kovalla asenteella.

- En mennyt treeneihin seurustelemaan. Sen minkä tein, tein niin tehokkaasti kuin mahdollista. Näin olen toiminut elämässä muutenkin.

Alajärveltä Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Vähälä valmistui urheilu-uransa aikana Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta. Vuonna 1972 Vähälä muutti Tampereelle ja tuli töihin Aamulehteen, jossa hän työskenteli 37 vuoden aikana tietotekniikan, levikkimarkkinoinnin, suunnittelun ja kehityksen sekä laskennan ja tiedonhallinnan parissa.

- Työurani liittyi erityisesti tietotekniikkaan, näkökulmat vaihtelivat. 1970-luvulta lähtien suunnittelimme ja rakensimme ATK-järjestelmiä yhteistyössä muiden lehtitalojen ja ATK-firmojen kanssa. Nuo olivat mielenkiintoisia aikoja.

Nyt Vähälä viettää eläkepäiviään Tampereen Atalassa.

- Tampere on vireä kaupunki ja ilmeisesti edelleen kasvamaan päin. Mukava täällä on asua, mutta ei minusta tamperelaista ja hämäläistä saa. Kyllä minä olen edelleen pohjalainen, Vähälä sanoo naurahtaen

Merkittäviä löytöjä

Kolmikymppisenä Vähälä alkoi miettiä elämän suuria kysymyksiä ja tuli uskoon. Sittemmin hän toimi maallikkona monissa vastuutehtävissä luterilaisen kirkon piirissä. 1980-luvulla Vähälä julkaisi kaksi kirjaa. Elämäni hyppy ja Mikä on ihminen! sisältävät ihmisen elämään liittyviä pohdiskeluja.

Runouteen Vähälä alkoi paneutua 1990-luvun alussa.

- Jo vähän aiemmin olin alkanut kehittää muistiani opettelemalla runoja ulkoa. Pian huomasin, että meidän klassikkokirjailijoidemme ja suurten lyyrikkojemme teksteistä voi tehdä tärkeitä löytöjä. Päätin jakaa osaltani heidän viisauksiaan eteenpäin.

Vuodesta 1994 alkaen Vähälällä on ollut lähes 2000 esiintymistilaisuutta. Eläkkeellä olo koskee vain virkatyötä. Vähälä kiertää edelleen aktiivisesti eri puolilla Suomea esiintyen esimerkiksi kouluissa, seurakunnissa, kirjastoissa, vanhainkodeissa ja seminaareissa.

- Repertuaariini kuuluu yli sadan tunnetun suomalaiskirjoittajan runoja, proosapätkiä ja laulettavia tekstejä. Lisäksi olen tulkinnut satojen koululaisten runoja. Heidän tekemissään teksteissä on niin ikään paljon arvokkaita asioita.

- Toivon kuulijoiden saavan noista teksteistä ja esityksistä jotakin arvokasta siementä elämäänsä. Jo yhden hyvän asian löytämisellä voi olla ihmisen elämässä suuri merkitys.

Syntynyt 7.3.1946 Alajärvellä.

Asuu Tampereella vaimonsa kanssa. Kolme lasta ja kaksi lastenlasta.

Koulutukseltaan luonnontieteen kandidaatti.

Työskenteli Aamulehdessä eri tehtävissä 37 vuotta.

Korkeushypyn EM-hopeamitalisti vuodelta 1969. Oma ennätys 217. Ollut mukana kahdessakymmenssä maaottelissa. Kalevan kisoista kaksi kultaa.

Edustanut urheilu-urallaan Alajärven Ankkureita ja Tampereen Pyrintöä.

Kiertänyt esittämässä runoja ympäri Suomea vuodesta 1994.

Esikoisteos Elämäni hyppy. Julkaissu myös kirjan Mikä on ihminen!

Ei vietä merkkipäiväänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?