Mari Walls aloittaa Aamulehden kolumnistina - Ihmiset - Aamulehti

Uuden Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls aloittaa Aamulehden kolumnistina: "Palkat on saatu maksettua ja sähköpostit pyörivät"

Uuden Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls aloittaa Aamulehden kolumnistina.

3.2.2019 7:39

Mari Walls aloitti uuden Tampereen yliopiston rehtorina tämän vuoden alussa. Sunnuntaista alkaen hän hyppää samanaikaisesti myös kolumnistin saappaisiin.

Uusi Tampereen yliopisto aloitti toimintansa tammikuun 2019 alussa. Wallsilla on yliopistossa noin 3 700 alaista. Opiskelijoita yliopistossa on yhteensä noin 20 000. Pienen kaupungin kokoinen yhteisö hakee vielä muotoaan, ja paattia kipparoi tamperelaissyntyinen Walls.

Lue lisää: Riitoja, kanteluja ja ulosmarsseja – Mari Walls astuu Tampereen uuden säätiöyliopiston rehtoriksi vaikeassa tilanteessa, mutta hänellä jos kenellä on kokemusta, miten siitä voi selvitä

Mari Walls, miten uuden Tampereen yliopiston alku on lähtenyt käyntiin?

–Tämähän on upeaa, että olemme olleet olemassa nyt kuukauden. Vanhan yliopistot nuorentuivat tässä samalla. Se tuntuu hyvältä, että arjessa hommat etenevät. Se on tietenkin kaikista tärkeintä. Palkat on saatu maksettua ja hoidettua asianmukaisesti, eli henkilötiedoissa ei ole ollut häiriöitä. Kaikilla ihmisillä on sähköpostit pyörimässä. IT-puolen integraatio sähköpostijärjestelmän kanssa oli Suomen suurin. Siellä tehtiin kolmivuorotyötä vuodenvaihteen yli.

Mitkä ovat olleet yliopiston uudistumisen suurimpia onnistumisia?

–Suomen Akatemialta tuli rahoituspäätös 8. tammikuuta, jonka mukaan Tampereen yliopisto koordinoi yhtä akatemian kuudesta lippulaivahankkeesta. Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivassa ovat mukana myös Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja VTT. Se on rakentaa hyvää profiilia tekniikan ja terveyden aloille.

Lisäksi meillä oli viime viikolla tervetulotilaisuus henkilöstölle ja opiskelijoille Tampere-talossa. Siellä oli 1 100 henkeä, sen verran kuin Sorsapuisto-sali veti.

Mitkä ovat olleet suurimmat haasteet?

–Kaikki tietävät sen taipaleen, joka oli ennen vuodenvaihdetta, siitä on kirjoitettu niin paljon. Iso kysymys on, miten tehdään maailmanluokan yliopisto ja korkeakouluyhteisö. Miten saadaan puhallettua omanlainen, monialainen kulttuuri? Se on pitkä taival, mutta joka päivä otamme askeleita siihen suuntaan.

Käytännön haasteena on kolme kampusta. Ratikkaa ei vielä ole, ja mietimme hyviä käytäntöjä siihen että pystymme rohkeasti ylittämään kampusrajoja ja saamme ihmisiä eri aloilta keskustelemaan keskenään ja tekemään yhdessä töitä.

Minkälaisista aiheista olet ajatellut kirjoittaa kolumneja?

–Tietenkin olen hirveän iloinen, että minulla on mahdollisuus kolumneihin. Ajattelin, että se on oivallinen paikka valottaa lukijoille, mitä tutkimuksen ja koulutuksen arki on ja minkälaisia asioita siitä nousee, kun yritetään vahvistaa hyvää vuoropuhelua yliopiston, korkeakouluyhteisön ja muun yhteiskunnan kanssa. Ajattelin lähteä liikkeelle kirjoituksella siitä, mikä tämä yliopistoeläin nyt on. Tulevaisuudessa ajattelin valottaa pyrkimyksiämme käytännön esimerkkien kautta.

Minkälaisena kirjoittajana pidät itseäsi?

–En varmaankaan ole kovin kaunokirjallinen, vaan tutkijataustaisena melko asiapohjainen. Yritän kuitenkin saada teksteihin henkilökohtaista sävyä. Ja tietenkin on todella mukavaa, jos saan palautetta. Tekstit harvoin lähtevät paljon ennen deadlinea, vaan aika varataan tasan siihen, kun jutun pitäisi olla valmis.

Lue lisää:Uuden Tampereen yliopiston tuleva rehtori on entinen tesomalainen, Turun tohtori ja muuttaa vuodeksi vuokrayksiöön – Mari Walls osaa tehdä päätöksiä, koska muuten ei päästä eteenpäin

Oikaisu 4.2.2019 kello 10.37: TAMKin henkilökunta tai opiskelijat eivät toimi yliopiston rehtorin Mari Wallsin alaisuudessa. TAMKin rehtori on Markku Lahtinen. Näin ollen Wallsilla on noin 3700 alaista artikkelissa aiemmin ilmoitetun 4600 sijaan. Yliopistossa opiskelee noin 20 000 opiskelijaa.

Mari Walls, 57

Kuka: Tammikuussa 2019 aloittavan uuden Tampereen yliopiston rehtori

Syntynyt: Vuonna 1961 Helsingissä, muutti perheineen puolitoistavuotiaana Tampereelle, missä kävi koulunsa. Perheeseen kuuluivat vanhemmat, puolitoista vuotta nuorempi sisko ja viisi vuotta nuorempi veli.

Koulutus: Filosofian tohtori, Turun yliopisto, 1989. Opiskeli eläinekologiaa ja väitteli ekologisista vuorovaikutussuhteista.

Ura: Luonnonvarakeskus Luken ensimmäinen pääjohtaja 2015–2018; Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksen johtaja 2009–2014; MTT:n tutkimus- ja ohjelmajohtajana 2006–2009; Turun yliopiston biodiversiteetti- ja ympäristötieteen professori 2004–2005; Suomen Akatemian biodiversiteettitutkimusohjelman johtaja 1997–2003: Maj ja Tor Nesslingin säätiön tutkimuspäällikkö 1995–1997.

Perhe: Aviomies sekä 23- ja 18-vuotiaat lapset. Aviomies Matti Kamppinen on humanisti, jonka kanssa Walls kävi ensitreffeillä syyskuussa 1979 katsomassa Tampereella James Bond -elokuva Kuuraketin.

Harrastukset: Luonnossa liikkuminen, mökkeily, saunominen. Kerää lenkeillä hyötyliikuntana ja yhteiskunnallisena palveluna kätevästi mukana kulkevaan pieneen muovikassiin tupakantumppeja ja ulkoilijoiden roskia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos