Markku nimenä – uhka vai mahdollisuus? "Markku kertoo koko miehen elämänkaaren, koska siinä on M ja arkku" - Ihmiset - Aamulehti

Tässä kaikki Suomen Markuista: Markku nimenä – uhka vai mahdollisuus? "Markku kertoo koko miehen elämänkaaren, koska siinä on M ja arkku"

Markku kaimoineen Söörmarkun nuorisoseurantalolla Markun-päivänä vuonna 2015. Uudet Markku-liiton jäsenet aateloidaan Söör Markuksi. Tulija aateloidaan auton antenniin kiinnitetyn oravanhännän huiskautuksella. Liiton tapahtumista on tullut monille nimikaimoille turvallinen hengähdyspaikka, jossa voi keskustella esimerkiksi puolison menettämisestä eron tai leskeyden takia.

25.10.2018 20:03 | Päivitetty 26.10.2018 10:53

Markku. "Markulla on farkut, ei viimeisen muodin mukaiset. Markku ei ole innovatiivinen, vaan maltillinen. Hän ei ole metoo-tyyppi. Hänen koulutuksensa ei ole huipputasoa. Luotettava. Markku ei erityisesti erottaudu porukasta.

Markulle pienet asiat ovat suuria, ja juuri siksi Markut ovat hyvin rakastettavia

Markku voi vaikuttaa tylsältä, mutta sisällä piilee pieni humoristi. "Tällaisia kuvauksia keksimme työkaverien kanssa. Humoristi, tosiaan! Näen sieluni silmin edessäni erään Markun, joka oli kuolla kesäjuhlissa nauruun kuultuaan itse kertomansa kakkavitsin.

–Olen maalta ja minulla on seitsemän sisarusta. Äiti oli ehdottanut nimekseni Mauria. Isä oli hetken pohtinut ja sanonut, että me annetaan pojalle miehen nimi ja se on Markku! Voi olla, että isä tiesi, että äidin nuoruudenajan rakastettu oli Mauri, sanoo Markku-liiton puheenjohtaja Markku Rimpelä, joka toimii Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtajana. Vuonna 1962 syntynyt Markku vastaa muun muassa kaupungin elinvoimatyön ja strategian valmistelusta.

Tällaisiako Markut ovat, Markku-liiton puheenjohtaja Markku Rimpelä?

–Päätyyppi on varmaan Markuissa tämä. Varmaan farkut ovat meillä muotivaatteita aina. Mutta innovatiivisuuden puute ei ole totta: Neljä miestä istui Pori Jatseilla pöydän ääressä vuonna 1994, ja he kaikki totesivat olevansa Markkuja. Pari vuotta myöhemmin he perustivat Markku-liiton. Eli kyllä meillä on ajatuksiakin. Koulutustasoja on meillä totta kai erilaisia, ja on näkyviäkin Markkuja.

Millainen on ihminen, jonka nimi on Markku?

–Uuttera ja aurinkoinen, sopuisa, elämänmakuinen. Markku-liitolla on ollut historiansa aikana noin 3 000 jäsentä, ja nämä piirteet pätevät kaikkiin. Historian aikana on ollut vain yksi tai kaksi tapausta, joissa on jouduttu laittamaan Markku tapaamisessa jäähylle.

–Markku on käytännön ihminen. Hän ei välttämättä tiedä kauheasti sosiaalisesta mediasta, mutta korjaa jääkaapin tuosta vain.

Maailman eniten samannimisiä samassa paikassa. Vuonna 2008 Helsinkiin Senaatintorille kokoontui 1 281 Markkua. Tällä lyötiin Mohammed-nimisten taannoinen kokoontumisennätys Dubaissa. Guinnessin ennätysten kirjaan Markut eivät kuitenkaan päässeet, sillä kaikilla olisi pitänyt olla virkatodistus. Markut todistivat nimensä henkilöllisyystodistuksella.

Markku nimenä – uhka vai mahdollisuus?

–Kyllä se mahdollisuus on. Ensinnäkin se kertoo koko miehen elämänkaaren, koska siinä on m ja arkku. Naisesta (ämmä) sinä olet tullut ja arkkuun sinä päädyt. Nimi tarkoittaa myös sitä, että elämää eletään puolison rinnalla. Elämänkumppanit ovat Markuille tärkeitä. Markut ovat liittoonsa sitoutuneita.

–Markku on luottamusta herättävä perisuomalainen nimi. Gaala-ohjelman sketseissäkin Heikki Silvennoisen esittämä Markku on positiivinen henkilö, joka tekee kaiken itse, ja sähkötyöt menevät pieleen, mutta hän tekee ne. Itse.

Poika ja isä. Markku Robert Sandell ja Markku Sandell seminaarissa, jossa puhuttiin yhteisöllisyydestä eli ihmisten toisia voimaannuttavasta vaikutuksesta.

Mitä voisimme oppia Markuilta?

–Reiluutta, rehellisyyttä ja rakastavuutta. Markuissa on myös paljon hyviä malleja isille ja isoisille. He puhuvat kumppanistaan ja lapsenlapsistaan tosi arvostavasti.

Markut eivät ilmeisesti ota itseään vakavasti. Miksi Markku kykenee nauramaan itselleen?

–Markku tekee hommat yleensä tosissaan, muttei vakavissaan. Hommasta otetaan kiinni, mutta pilke silmäkulmassa. Kun tällaisen nimen ansiosta on saanut vahvan itsetunnon, ei haittaa, että silloin tällöin naureskelee itsellensä.

Markuilla on oma solmionsa.

Millaisiin oloihin Markut ovat syntyneet?

–Suurin määrä Markkuja on syntynyt sotien jälkeen 1950-luvun alussa. Kasvuolosuhteet, joista suurin osa Markuista on ponnistanut, ovat opettaneet nöyryyttä ja reiluutta. Moni Markku on rakentanut uransa pelkästään kansakoulun käymällä ja tekemällä työtä. Markku on oppinut känsäisten käsien kautta.

–1950-luvulla syntyneet Markut on kasvatettu siihen, että on miesten ja naisten työt. Heillä on ollut vastuu perheen elannon hankkimisesta ja sellainen kunnioitus naisia kohtaan, etteivät he edes odota, että naiset tekisivät kodin raskaimpia töitä.

–Suurin osa Markuista on sitä ikäpolvea, joille elämän merkitys tuli työn tekemisestä eikä kaikilla ollut rahaa uusiin farkkuihin. Kun on päässyt helpompaan vaiheeseen elämässä, Markkujen on ollut helppo hymyillä.

Arvaa, minkä nimiset Ukkram-taideteoksen edessä ryhmäkuvassa Noormarkussa? Alvar Gullichsenin suunnittelema Ukkram on iso alus, josta suurin osa on maan alla. Se viestittää, että meidän tulee pitää huolta toisistamme ja ympäristöstämme. –Noormarkku liittyi Poriin, ja meiltä toivottiin jotakin muistomerkkiä, koska olimme tuoneet niin paljon hyvää mainetta Noormarkulle. Haluttiin, että jotain tästä siirtyisi myös Poriin. Myimme miehistöpaikkoja 150 euroa/kappale, ja rahoitusta tuli myös Svenska Kulturförbundet i Björneborgilta ja Ahlstromilta, Markku Rimpelä kertoo. Porin kaupunki maksoi perustukset.

Markkuja on 19 vuoden aikana kastettu noin 37 kappaletta vuodessa. Miksi nykyään ei juuri kasteta Markkuja?

–Muillakin nimillä on samanlainen trendi. Kun Markkuja rupeaa olemaan tarpeeksi isovanhempina, ehkä nimi alkaa yleistyä uudelleen.

Mitä sellaista Markku-nimi ilmentää, mikä ei kiinnosta nykyvanhempia?

–Ehkä siinä on konsonantteja niin paljon, että nimi kuulostaa kovalta. Nyt suosiossa ovat Onnit, Aapot ja Väinöt ja muut pehmeät nimet.

Markkuus sisältää kosolti tavallisuutta. Onko se uhka aikakaudella, jolla itsensä brändääminen jopa nimeään muuttamalla on muotia?

–No, mutta sittenhän se juuri olisikin mahdollisuus, että ottaisi rohkeasti nimen, joka ei ole niin kovassa suosiossa. Joku nuori Markku, joka on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, voisi erottautua siellä ikäistensä joukossa harvinaisen nimensä ansiosta.

Markku-liiton ensimmäinen syyspäivä Tampereella vuonna 1996. Nyt Markut palaavat Tampereelle 22 vuoden tauon jälkeen.

Markkujen vanhemmat ovat selvästikin ajatelleet, ettei heidän lapsensa pidä tuntea olevansa muiden yläpuolella, vaan yksi monista. Onko tavallisuus yksi Markun hyveistä?

–Kyllä se varmaan on. Koska he ovat tavallisia, heillä on ihmisen kohtaamisen kyky. Markut eivät mene kenenkään yläpuolelle, vaan kunnioittavat ihmisiä ihmisinä.

Kuvitellaan, että Suomeen perustetaan uusi lehti, Markku. Mitä aiheita se käsittelisi?

–Miehenä oleminen 2000-luvulla: isyys ja isovanhemmuus, aviopuolisona oleminen. Lehti toisi tuulahdusta Markkujen syntymäsesongin ajan malleista. Historiaosiossa kerrottaisiin, miten asiat olivat ennen ja miten ne ovat nyt.

–Näppärät niksit -osasto antaisi vinkit kodin korjaushommiin ja auton sekä moottoripyörän tuunaamiseen. Sitten siellä olisi totta kai positiivisen elämänasenteen osasto, kuten Aurinkoisuuden avaimet. Siten voisi olla puujalkavitsiosasto.

Markut ovat uhanalaistumassa. Miten olette varautuneet siihen, että jonain päivänä yhdistys on lakkautettava jäsenvähyyden vuoksi?

–Kaikkemme teemme. Vuonna 2012 jaoimme Pori Jazzeilla nuorille Markkujen teko-ohjeita. Takakannessa oli Kalevala-mittainen loitsu. Kun sen lausuu hurmion hetkellä ääneen, niin alkaa Markku kasvaa.

–Ollaan keskusteltu Markku-liiton hallituksessa, että liitto muuttuisi aikanaan Markkujen perinneyhdistykseksi, mutta siihen on vielä matkaa. Lähivuosina on tavoitteena aikaansaada tempauksia, jotka toisivat Markku-nimeä enemmän esille ja mahdollistaisivat suosion kasvun.

Markku

Suomalaisen miehen etunimi.

Markku-liitto viettää syyspäiviään Tampereella 26.–28. lokakuuta. Kaikki, muutkin kuin Markut, ovat tervetulleita lauantaina kello 11–12 Tallipihalle Markkujen ulkoilmatapahtumaan.

Sinne odotetaan 120-140 Markku-liiton jäsentä. Markku-liitto on Pohjoismaiden suurin etunimiyhdistys.

Syyspäivän teemana on sadan vuoden takaisen sisällissodan muistovuosi näyttelyineen ja tapahtumapaikkoineen.

Markku-liitolla on jäseniä 1 600.

Markku-nimeä on annettu Suomessa kautta aikojen jo liki 50 000 kertaa, sisältäen toiseksi nimeksi annetut nimet. Mukana on alle viisi naista. Aamulehti ei saanut torstaina Väestörekisterikeskukselta selitystä, keitä ovat Markku-naiset.

Kuuluisia Markkuja ovat esimerkiksi Laulaja Markku Mato Valtonen, jalkapallomaajoukkueen valmentaja Markku Kanerva, elokuvaohjaaja Markku Pölönen sekä rallikuski Markku Alén.

Nimipäivä on 25. huhtikuuta.

Markku lauluissa: J. Karjalaisen laulussa sanotaan "Sä tunsit mut ennen Markkuna".

Markku on myös sukunimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos