Pin The Fuck Ups -blogin kirjoittaja Säde Kankare joutui seksuaalisen väkivallan uhriksi – Bloggaajan mielestä poliisi ei osaa kohdata raiskauksen uhreja - Ihmiset - Aamulehti

Bloggaaja joutui seksuaalisen väkivallan uhriksi: "Pahempaa kuin itse tapahtuma oli poliisin toiminta asian selvittelyssä"

Tekijä nosti syytteen Säde Kankaretta vastaan lievästä pahoinpitelystä, sillä Kankare oli irrottautunut miehen otteesta pukkaamalla tätä kyynärpäällä. –Olen ammatiltani opettaja. Jos olisin saanut rikosrekisteriin merkinnän pahoinpitelystä, en olisi voinut jatkaa enää uraani.­

2.6.2017 19:00

Maalataan tähän hetki, joka on ehkä sinullekin tuttu:

Vellova ihmismeri festarikeikalla. Lavan edessä ihmiset hytkyvät kylki kyljessä. Musiikki vie mukanaan niin, että aivan lyhyeksi hetkeksi voi unohtaa kaiken muun.

Tällaisena hetkenä Säde Kankare tuntee, kun joku tarttuu häntä voimakkaasti takaapäin rinnoista.

Mies ei päästä irti, vaikka Kankare yrittää irrottautua. Mies nostaa Kankareen hametta, ja tapahtuu jotakin, mitä Kankare ei ole vieläkään uskoa.

Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen katoaa siinä, keskellä väkijoukkoa, suoraan järjestysmiehen nenän alla.

Kankare pukkaisee hyökkääjäänsä kyynärpäällä ja pääsee irti.

"Kuinka korkea halkio hameessasi oli?"

Feminismistä ja tasa-arvosta koko ikänsä kiinnostunut ollut nainen tiesi tismalleen, mitä nyt tehdä: Kerro heti poliisille. Taistele oikeuksistasi. Sinä et ole tehnyt mitään väärää, sinulle on tehty väärin.

–Poliisi kysyi melkein ensimmäisenä, että kun tämä tyyppi oli jotenkin saanut minun hameeni siitä sivuun, niin kuinka korkea halkio minun hameessani oikein oli. Kun kysyttiin tuollaista, tulikin sellainen olo, että olenko minä syyllinen – ihan järjenvastaisesti, mutta vaikeaa tällaista on järjellä käsitelläkään, Kankare sanoo.

Poliisi mietti pitkään, täyttikö Säde Kankareen kokema teko raiskauksen vai seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön. Lopulta poliisi päätyi lievempään, eli seksuaaliseen ahdisteluun.­

Vaikka Kankare tiesi tismalleen, mitä oli tapahtunut, koko asia alkoi tuntua kuin painajaisunelta. Kun Kankare sanoi poliisille, ettei hän voi uskoa joutuneensa uhriksi, poliisi sekoitti lausunnon siihen, että Kankare olisi ollut liian humalassa muistamaan mitään. Tekijä kun kielsi kaiken.

Käytin kyynärpäätä – olen siis pahoinpidellyt?

Poliisi pohti pitkään, täyttikö teko raiskauksen vai seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön.

Raiskauksessa syyte nostetaan automaattisesti. Seksuaalisessa ahdistelussa uhri saa päättää, nostaako hän syytteen.

Tapahtunut liikkui poliisin mukaan kahden rikoksen rajamailla, eikä todistajia ollut.

Lopulta poliisi määritteli teon seksuaaliseksi ahdisteluksi. Kankare nosti syytteen.

Seksuaalinen ahdistelu

Seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistönä on toiseen henkilöön kohdistuva koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Helsingin uutisten 15. maaliskuuta 2016 haastatteleman ylikomisario Jere Roimun mukaan poliisi voi kirjoittaa sakon esimerkiksi tapauksissa, joissa seksuaalinen ahdistelu on esimerkiksi vaatteiden päältä tapahtuvaa koskettelua. Vakavammissa tapauksissa sakko ei riitä.

"Heti, jos mennään vaatteiden alle, sakko ei tule enää kysymykseen. Myös, jos tapaukseen liittyy väkivaltaa, tehdään aina rikosilmoitus ja asia tutkitaan esitutkinnassa, Roimu sanoo Helsingin uutisille."

Alkoi poliisirumba, jonka sävyyn Kankare ei ollut varautunut.

–Minulle nostettiin syyte lievästä pahoinpitelystä, koska tekijä kiisti kaiken ja väitti, että minä olisin vain alkanut lyödä häntä. Olin jo kuulusteluissa rehellisesti kertonut, että pääsin irti lyömällä tekijää kyynärpäällä, eli olin siis "myöntänyt" pahoinpitelyn, Kankare kertoo.

–Olen ammatiltani opettaja. Jos olisin saanut rikosrekisteriin merkinnän pahoinpitelystä, en olisi voinut jatkaa enää uraani.

Pahoinpitelysyyte ja epämääräinen syyllisyydentunto saivat Kankareen suostumaan ehdotettuun sovittelumenettelyyn. Häntä ei tuomittu lievästä pahoinpitelystä, mutta myöskään tekijä ei saanut mitään rangaistusta.

Raiskaus

Raiskaus määritellään laissa ihmisen pakottamiseksi sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa.

Sukupuoliyhteydellä tarkoitetaan sukupuolielimellä tapahtuvaa tai sukupuolielimeen kohdistuvaa seksuaalista tunkeutumista toisen kehoon. Sukupuoliyhteydeksi katsotaan kaikenlainen sukupuolielimellä toteutettava kehoon tunkeutuminen, sekä myös tunkeutuminen, joka kohdistuu sukupuolielimeen mutta toteutetaan muulla ruumiinosalla kuin sukupuolielimellä, taikka myös esimerkiksi esineellä.

Teon tulee olla seksuaalinen. Mikäli teko ei ole tällainen, vaan esimerkiksi pahoinpitely, ei tätä katsota sukupuoliyhteydeksi.

Aivan täysi "mindfuck"

Kankare on kirjoittanut pitkään suosittua blogia Pin The Fuck Ups. Hän olisi halunnut purkaa ajatuksiaan tapahtuneesta blogiinsa.

Poliisi pelotteli häntä syytteellä kunnianloukkauksesta ja tutkinnan vaikeuttamisesta, vaikka hän korosti, ettei aikonut kirjoittaa mitään mistä tekijä olisi tunnistettavissa.

Kankare ei aluksi kirjoittanutkaan tapahtuneesta, viranomaiskäsittelyn jälkeenkään. Häntä hävetti, kun oli luovuttanut ja suostunut sovitteluun tekijän kanssa.

Säde Kankare ei voi ymmärtää, miksi hänen vaatetuksensa voisi vaikuttaa siihen, raiskataanko hänet vai ei. Poliisi oli kysynyt, minkä pituinen hänen hameensa helma oli seksuaalisen väkivallanteon hetkellä. –En pukeudu miehiä varten, vaan siten, miltä minusta tuntuu. Haluan heijastaa ulkoisessa olemuksessani persoonaani ja sitä, mitä pidän kauniina.­

Kun aikaa on kulunut, Kankare viimein otti asian esille blogikirjoituksessaan toukokuussa. Hän kirjoittaa, kuinka sai tietää vaikeimman kautta, mistä seksuaalisen väkivallan uhrien järjettömänoloinen syyllisyydentunne kumpuaa.

–Opetan työssäni myös nuoria, ja koska tekijä oli nuori mies, se harmitti erityisesti. Pidemmällä tutkinnassa poliisi kertoi, että tekijä katuu hirveästi ja on pahoillaan. Minulle tuli olo, että koska olen tässä se vanhempi osapuoli, pitäisi sääliä tekijää.

Kankare sai selville itse monta kuukautta tapahtuneen jälkeen, että hänen olisi kannattanut olla yhteydessä jo heti tapahtuneen jälkeen Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen.

–En voinut pitkään uskoa sitä, kuinka tekijä voi kieltää tekonsa ja syyttää minua. Aloin epäillä itseänikin, se oli sellainen mindfuck. Kun soitin Tukinaiseen, minulle sanottiin ensimmäisen kerran: "Uskon sinua, tämä ei ole sinun syysi ja tekijä kiistää aina kaiken". Aivan kuin olisin keventynyt fyysisesti yhdellä puhelinsoitolla.

Uhrien ääni kuuluviin

Kankare puhuu tästä asiasta nyt, koska hän tahtoo uhreille parempaa kohtelua viranomaisilta. Hän ihmettelee paitsi poliisin hienotunteisuuden puutetta, myös erityisesti sitä, miksi hänelle ei tarjottu apua.

–Miksi he eivät kertaakaan koko prosessin aikana ohjanneet kriisityöntekijälle tai edes yksinkertaisesti antaneet yhtä puhelinnumeroa? Kankare ihmettelee.

–Pahemmalta, kuin itse tapahtuma, tuntui asian selvittely ja poliisin käytös.

Helsinkiläinen Kankare toivoo, että seksuaalirikosten uhrien oikeuksista puhuttaisiin enemmän. Vaikka häntä epäilytti antaa haastattelua, hän koki sen tarpeelliseksi uhrien kannalta.­

Lisäksi Kankare kokee, että seksuaalisen väkivallan uhrit saavat liian harvoin äänensä kuuluviin julkisesti. Häntä epäilytti haastattelun antaminen, mutta koki sen tarpeelliseksi.

–Olen saanut blogipostauksen jälkeen monia viestejä ihmisiltä, jotka tunnen, mutta joiden kokemuksista minulla ei ole ollut aavistustakaan. He ovat kaikki kiittäneet kokemuksen jakamisesta.

Työtehtävä voi olla jonkun elämä

Seksuaalinen väkivalta muutti Kankareen suhtautumista ihmisiin peruuttamattomasti.

–Olen menettänyt turvallisuudentunteeni. Olen koko ajan varuillani, jos olen jossakin. Viranomaiset voisivat ottaa huomioon sen, että vaikka heille minä olin yksi työtehtävä, minulle se oli koko minun elämäni muuttava asia.

–Lisäksi, jos pahoinpitely olisi tullut rikosrekisteriini, se olisi muuttanut koko elämäni suunnan täysin. Olen kouluttautunut seitsemän vuotta, enkä olisi voinut enää opettaa. Kukaan ei missään vaiheessa kertonut, että lievä pahoinpitely ei edes näkyisi rikosrekisterissä. Sain sen selville vasta myöhemmin itse.

Lue myös:

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver kehottaa kaikkia seksuaalirikoksen uhreja hankkimaan oikeudenkäyntiavustajan. Moni ei tiedä, että palvelu on ilmainen.

Jotkin tapauksen yksityiskohdat, kuten tapahtuma-aika ja -paikka, on jätetty kertomatta haastateltavan suojelemiseksi.

Oikaisu 3.6.2017 klo 19.56. Myöskään normaalimuotoinen pahoinpitely ei näy rikosrekisteriotteessa, ainoastaan törkeä pahoinpitely.

Näihin Säde Kankare toivoo muutosta:

1. Kaikille poliiseille peruskoulutus siitä, miten asioita kysytään seksuaalirikoksen uhrilta – varsinkin silloin, kun rikos on juuri tapahtunut, ja uhri on vielä sokissa.

2. Poliisin pitäisi heti ohjata uhri kriisipäivystykseen, myös silloin, kun uhri väittää pärjäävänsä ilmankin. Vertaistuki on korvaamatonta.

3. Uhri ei tarvitse viranomaisilta isoja eleitä. Ei tarvitse alkaa lohduttaa. Riittää, kun pahoittelee, että uhrille on käynyt näin ja katsoo puhuessa uhria silmiin.

4. Pitäisi alkaa kärkkäämmin ja systemaattisemmin tuomita seksuaalisia ahdistelutapauksia ja alkaa viestiä, että se ei ole ok.

5. Jos ystäväsi kertoo sinulle joutuneensa seksuaalisen väkivallan uhriksi, älä sano, että tiedät miltä uhrista tuntuu. Kysy, miten voit auttaa. Silloin uhri saa määritellä sen, minkälainen tuki häntä auttaa.

Tutkimus: Uhrit kokevat poliisin syyllistävän heitä

Raiskauskriisikeskus Tukinainen teetti kyselyn seksuaalista väkivaltaa kokeneille asiakkailleen.

Vastausten perusteella eri alojen ammattilaiset, kuten lääkärit ja poliisit, tarvitsisivat lisää koulutusta seksuaalirikosten uhrien kohtaamiseen, jotta uhrit saisivat asianmukaista ja sensitiivistä kohtelua.

Suurin huoli tukikeskuksella on siinä, että osa uhreista joutuu hakemaan apua yksin, ja he tunsivat, ettei kukaan välittänyt ja osa sai jopa epäasiallista kohtelua.

Jos joudut raiskauksen uhriksi

Tee rikoksesta heti ilmoitus poliisille soittamalla numeroon 112.

Älä pese itseäsi tai vaihda vaatteita, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita.

Paina mieleesi rikoksentekijän tuntomerkit ja tapahtumapaikka. Jos olet ollut rikoksentekijän autossa, paina mieleesi auton rekisterinumero, väri, merkki ja erityistuntomerkit.

Jos joudut käymään lääkärissä ennen kuin otat yhteyttä poliisiin, ilmoita selvästi joutuneesi raiskauksen uhriksi ja pyydä lääkäriä ottamaan tarvittavat näytteet. Poliisi ohjaa uhrin aina myös oikeuslääkärin tutkittavaksi, sillä tutkimus on tarpeen todisteiden saamiseksi.

Rikoksen uhria tukee valtakunnallinen Rikosuhripäivystys.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa maksutonta neuvontaa valtakunnallisesti.

Seksuaalisen väkivallan uhreja auttaa myös Väestöliitto. Tässä linkki Väestöliiton ohjeisiin uhrille.

Neuvoja saat myös paikallispoliisilta, kunnan sosiaaliviranomaisilta ja kunnan yleisestä oikeusaputoimistosta.

Lähde:Poliisi

Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille

Vuonna 2016 Suomessa ilmoitettiin kaiken kaikkiaan 3 369 epäiltyä seksuaalirikosta. Seksuaalirikoksesta epäilty oli poliisin tiedossa 2 395 tapauksessa.

Epäillyt seksuaaliset ahdistelut lähes tuplaantuivat. Toissavuonna epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluja oli 284, kun viime vuonna niitä oli 532. Rikosnimikkeenä seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin vasta syyskuussa 2014.

Suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen, kertoo vuonna 2014 julkaistu EU-tutkimus.

Tutkimuksen mukaan Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa: Ainoastaan tanskalaisnaiset kokevat enemmän väkivaltaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?